12.5.2005 Katso-lehdessä 17/2005 oli Liljan ja Jirin järkyttävä tarina. Tässä osa siitä:

"Liljan alakuloiseen ilmeeseen on monta syytä. Koiraneiti ehti vaellella ympäri kaupunkia vuosikaudet ennen kuin se otettiin talteen.
- Jalkansa koira on menettänyt luultavasti auto-onnettomuudessa. On sydäntä särkevää ajatella, millaisia tuskia se on joutunut kärsimään, Elisa huokaa.

Ontuvalla otuksella oli täysi työ hoivata seitsemää pentuaan. Pahaksi onneksi koko katras majaili vilkasliikenteisen tien varrella. Lilja joutui seuraamaan, kuinka sen jälkeläiset saivat surmansa yksi toisensa jälkeen, kun kiireiset autoilijat eivät ehtineet väistää toheloita vilistäjiä.

Vain viimeinen pentu jäi jäljelle, koska kulki tiiviisti emonsa vanavedessä. Tämä kiintymys piti sen poissa vaaroista ja Jiriksi ristitty otus matkasi äitinsä kanssa Suomeen, joskin toiseen perheeseen."

4.5.2005 LUSSJA ALKAA PARANTUA

Lussja on kuulemma sairastanut "kaikki taudit mitä koirilla voi olla". Suomeen tullessa sillä oli sikaripunkki. Parin kuukauden lääkehoidon jälkeen raapenäyte oli negatiivinen. Lussja saa vielä kuukauden lääkekuurin. Jos näyte senkin jälkeen puhdas, Lussja on varmuudella parantunut sikaripunkista!

6.6.2005 SELVITYSTÄ VIIPURIN LAHJOITUSVAROJEN KÄYTÖSTÄ

"Elisalle!

Joulukuusta 2004 lähtien Viipurin koirahoitolamme on voinut toimia niiden rahojen ansiosta,joita se on saanut lahjoituksina Suomesta. Työ, jota Koirapakolaiset ja Sobatska ovat tehneet auttoi suuresti kaikkein vaikeimpana aikana. On vielä otettava huomioon se, että
kaupungissa käytännöllisesti katsoen kukaan ei ole auttanut rahallisesti koiratarhaa, joten suomalaisten tekemä työ oli pelastus koko vaikeasta tilanteesta!

Seuraavassa selonteossa käy ilmi, miten olemme käyttäneet saamamme varat koirahoitolassa:

1. Koirahoitolan ylläpito
Hoitolassa on töissä yksi henkilö, joka tekee ruokaa, ostaa elintarvikkeita, huolehtii järjestyksestä ja siisteydestä. Hänen palkkansa on ollut 5000 ruplaa kuukaudessa.(noin 145 euroa/kk), talviaikaan hän sai talvilisän 1500/kk (45 euroa) hänen palkkansa on ollut 6 kk ajalta 34.500 ruplaa (alle 1000 euroa)

Irinalla on hoitolassa keskimäärin 15-20 koiraa ja 14-15 kissaa.Ruokintakulut ovat keskimäärin 7 - 9 000 ruplaa kuukaudessa, eli 6 kk 48.000 ruplaa (n.1400 euroa)

Kunnallispalveluihin talviaikaan (halot, kaasu) kului 3-500 ruplaa, yhteensä 12 000 ruplaa, kevät- ja kesäajan kulut olivat 6000 ruplaa, yhteensä 18 000 ruplaa ( noin 360 euroa)

Ylimääräisiä kuluja on aiheutunut siitä, että elämille on tehty uusia koppeja ja vanhoja on kunnostettu (materiaali - ja palkkakulut) noin 5000 ruplaa (n. 150 euroa)

Matkakustannukset ovat kuukaudessa noin 1500 ruplaa, yhteensä 9000 ruplaa (n.260 euroa) Yhteensä 114 500 ruplaa eli 3180 euroa

2. Lääkkeet, rokotukset:
- on rokotettu 56 koiraa, yhteensä 36 000 ruplaa (yli 1000 euroa)
- koko ajalta koirien hoitoon ja lääkkeisiin on kulunut noin 15 000 ruplaa Yhteensä 51 00 ruplaa eli 1417 euroa

3. Loput varat:
rahoista on nyt jäljellä 38 000 ruplaa, eli 1085 euroa.

4. Velvollisuuksia, joita emme ole vielä ehtineet täyttää:
Emme ehtineet rakentaa kaivoa ennen talven tuloa, koska talvi tuli melko yllättäen, eivätkä voimavaramme riittäneet etsimään sopivaa työvoimaa ennen talven tuloa. Olemme säästäneet kaivontekorahat täksi kesäksi.

Että saisitte käsityksen, minkälaisessa kunnossa jotkut koirat ovat tänne tullessaan, lähetämme muutaman kuvan. Koirat ovat nyt käytännöllisesti katsoen terveitä, koska
ne ovat olleet meidän hoidossamme! Kuvat ohessa!

Vielä kerran suurkiitos teille kaikille, jotka ovat auttaneet ja auttavat eläimiä!

Kunnioittaen Irina


KÄYNTI VIIPURIN KOIRATARHALLA 18.6.

Kuvassa osa vieraista ja ruokalahjoituksista

Meitä oli 12 suomalaista ja 2 ruotsalaisen DINA-yhdistyksen jäsentä tutustumassa Viipuriin koiratarhaan.

Saavuttuamme tarhalle saimme tietää, että kymmenestä kummikoirasta 5 on saanut uuden kodin Viipurista. Ljapahan olikin tullut Suomeen jo talvella, mutta päätimme päivittää kummikoirien sivut kerralla käytyämme matkalla.

Enemmän koiria on kuitenkin tullut Suomeen ja Irina pitääkin suomalaisten apua ensiarvoisen tärkeänä koirien uudelleen sijoittamisessa.

Tarhalla on tällä hetkellä vain parikymmentä koiraa. Lisäksi Irinalla on kotonaan 4 ja Olgalla 17. Irinalla on myös 15 kissaa.

Koiratarhalla koirat olivat irti ja käyttäytyivät rauhallisesti ja ystävällisesti. Eivät siis hyppineet eivätkä heittäytyneet hysteerisiksi edes makupaloja tarjottaessa. Pari koirista oli aika arkoja, joka voi vaikeuttaa niiden sijoittamista lemmikeiksi. Nekin kuitenkin vaikuttivat siltä että haluaisivat tutustua ihmisiin jos vain uskaltaisivat…

Tarhalla ei ollut sairaalta vaikuttavia koiria, paitsi onnettomuudesta toipuvat saksanpaimenkoira ja Malysh. Saksanpaimenkoira oli edellisellä viikolla jäänyt junan alle. Sillä oli toinen etujalka poikki ja se odotti leikkausta jossa haavaa siistittäisiin. Koiralla oli toki kipulääkitys mutta näky oli sydäntäsärkevä.

Malysh puolestaan oli yritetty hakata hengiltä. Siltä puuttui toinen korva ja päälaella oli ammottava haava, joka ei kuitenkaan ollut tulehtunut. Malysh vaikutti oikein hyväluontoiselta, arvokkaalta koiralta. Kumpa joku haluaisi nämä kaksi kovaonnista lemmikikseen! Niiden kuvat tulevat piakkoin päivitettävään Kotia etsivät koirat –linkkiin.

Tarhalla ei tällä hetkellä ollut kovin pieniä tai lyhytkarvaisia koiria, joiden selviytyminen esim. talvella tarhaoloissa mietityttäisi. Nähtävästi Olga on ottanut ne kaikki kotihoitoon.

Yleisvaikutelma tarhasta oli kaikkien mielestä yllättävän positiivinen. Koirat olivat hyvinvoivia ja tulivat hyvin toimeen keskenään. Suurin osahan niistä on leikattu. Tarhalla on kaksi isoa tarhaa, joten ne koirat jotka eivät oikein pidä toisistaan, eivät joudu aivan nenäkkäin. – Myös DINA-yhdistyksen edustajat olivat myönteisesti yllättyneitä siitä miten hyvätasoinen tarha niinkin vähillä resursseilla on saatu aikaiseksi.

Uutta kaivoa ei vielä ollut rakennettu; työt on määrä alkaa heinäkuussa.

Matkalaiset veivät tarhalle ruoka- ja pantalahjoituksia.

3 koiraa pääsi uusiin koteihin Suomessa. Yksi niistä ei ollut tarhalta vaan vanhalta mummolta joka on pelastanut koiria kaduilta mutta ei oikein enää jaksa niistä huolehtia. Naapurikin on jo tappanut koirista 2 joten toivottavaa on, että niitä edelleen otettaisiin Suomeen vaikka kaikki ovatkin jo iäkkäitä.

Kuvassa yleisnäkymä koiratarhalta

 

SOBATSKA RY SAI RAHANKERÄYSLUVAN

ESLH myönsi yhdistyksellemme keräysluvan ajalle 21.9.2005- 20.9.2006. Rahankeräyksellä kertyneet varat käytetään Dobryj Pjos-säätiön ylläpitämän Viipurin koiratarhan toiminnan tukemiseen: koirien ruokintaan, kuljetukseen, hoitajien palkkaan, eläinlääkärin apuun ja lääkkeisiin sekä mahdollisiin koiratarhan peruskorjauksiin ja uuden kaivon rakentamiseen. (Kaivoon kertaalleen annetuilla varoilla jouduttiin ostamaan ruokaa kesällä tarhalle tuoduille kymmenille pennuille).

Myös kummitoiminnan jatkamiseen saatiin lupa.

Keräysluvan numero on OKU 1109A.

KOIRAKOHTALOITA

Shakira-koiran (kuva linkissä Kotia etsivät) jalka on amputoitu. Joku mies oli löytänyt sen maantieltä ja tuonut tarhalle. Shakiran takajalka oli roikkunut nahan varassa.
Amputointi oli maksanut 120 euroa, mihin menivät koiratarhan pitäjän viimeiset rahat. Shakira on puhdasrotuinen saksanpaimenkoira. Se on kiltti ja hyvin älykäs.

Archie (kuva linkissä kotia etsivät) on kiltti poika. Archien tapaus kerrottiin televisioissa, koska entinen isäntänsä saa tuomion eläinrääkkäyksestä. Isäntä löi Archieta vasaralla ja isku ulottui kehkoihin saakka, verta tuli paljon. Sitten isäntä oli tehnyt ruiskeen pirtusta ja kamfertista ja yrittänyt työntää sen suoneen koiralle. Jos se olisi onnistunut ja aine olisi päässyt keuhkoihin, koira olisi tukehtunut. Onneksi naapuri hälytti miliisin paikalle.  Tapaus on kai ensimmäisiä eläinrääkkäystapauksia, joka Viipurissa viedään oikeuteen. Archie on tarhalla ja voi jo melko hyvin.

Max on musta kiharakarvainen uros. Sen emäntä meni synnytyslaitokselle ja kotiin tullessaan sanoi: "koira ulos". Niin tapahtui. Onneksi Max tuotiin tarhalle. - Se on jo saanut kodin Suomesta. Omistaja luonnehtii Maxia näin: "Superihana ja kaunis sekä kiltti koirapoika!".

Viipurista ja lähikylistä löytyy koko ajan lisää pentueita; osa emonsa kanssa, osa ilman emoa. Metsästä löytyi äskettäin cockerspanieli pentuineen. Pentueiden noutamisessa ja hoitamisessa luovutusikään asti on kovasti lisätyötä ja luonnollisesti myös kustannuksia.


LAHJAIDEA!

ANNA HYVÄÄ TEKEVÄ LAHJA!

Mietitkö lahjaa miehelle jolla on jo kaikkea;
teini-ikäiselle, jolle on vaikeaa ostaa mitään mieluisaa;
kiireiselle, jonka haluaisit pysäyttää ajattelemaan...


Vuodessa on monta lahjan antamisen hetkeä, jolloin saamme
tuntea antamisen iloa ja toisinaan myös valinnan vaikeutta.
Lahjan tulisi viestiä omia lämpimiä ajatuksiamme ja olla myös saajalle mieluinen.
Turhan tavaran sijasta kaipaamme vaihtoehtoja, jotka henkivät ystävyyden
sanomaa myös pintaa syvemmältä.

Eläinystävä ei voi tunteettomana seurata eläinkohtaloita,
joita aivan lähellämmekin on. Viipurin kodittomien koirien
tilanne heijastelee alueen yleistä huono-osaisuutta.
Näiden puolustuskyvyttömien eläinten hyväksi toimii
suomalainen Sobatska ry hyvin käytännönläheisellä tavalla.
Suurin osa lahjoitusvaroista ja kannatusjäsenmaksuista
käytetään koirien ruokintaan ja terveydenhoitoon.
Kodittomien koirien lisääntymistä pyritään ehkäisemään ennalta
kastroimalla mahdollisimman monta koiraa. Sobatska myös
tarvittaessa etsii koiralle Suomesta hyvän kodin, joka on valmis
ottamaan kovia kokeneen ihmisen parhaan ystävän viettämään
leppoisaa perhe-elämää.


Lahjoittamalla ystävillesi, rakkaillesi, kannatusjäsenyyden
yhdistykseen lähetät heille myös vahvan viestin siitä että välität.
Annat samalla ajattelemisen aihetta ja mahdollisuuden toimia
eläinten hyväksi hänellekin, jolle oman lemmikin hankkiminen
ei ole jostain syystä mahdollista.

Lähetämme postitse lahjakortin joko lahjan saajalle tai sinulle.

Toimi näin:

1. Yleiset juhlapäivät
Maksa 21 eur Sobatska ry:n tilille OP 536100-211609 ja merkitse viestikenttään:
KJ sekä lahjakortin saajan nimi ja oma nimesi (mikäli maksat tililtä, jossa nimesi ei näy).
Lähetä vielä sähköpostitse (sobatska@luukku.com) ystäväsi postiosoite -
muistathan laittaa sähköpostiin myös oman ja ystäväsi nimen!
Ennen joulua ja ystävänpäivää tulevat kortit postitamme ennen näitä juhlapäiviä.

2. Merkkipäivät ym.
Maksa 21 eur Sobatska ry:n tilille OP 536100-211609 ja merkitse viestikenttään:
KJ sekä lahjakortin saajan nimi ja osoite.
Lähetä vielä sähköpostitse (sobatska@luukku.com) oma postiosoitteesi!
Postitamme kortin sinulle ja voit antaa/lähettää sen vastaanottajalle haluamanasi
ajankohtana. Tarvitsemme lahjakortin saajan osoitteen (tai sähköpostiosoitteen)
vuosikertomuksen lähettämistä varten.

LAHJAKORTTI:Kääntöpuolen teksti:

Lussja-koira on saanut uuden mahdollisuuden.
Viipurissa nälkiintyneenä, sairaana ja kodittomana elänyt Lussja nauttii
nyt elämästään terveenä ja rakkaiden ihmisten ympäröimänä.
 
Olet saanut lahjaksi kannatusjäsenyyden Sobatska
-yhdistykseen. Jäsenyyden on sinulle lahjoittanut
______________________________.

Lahjoitusvaroilla toimiva suomalainen yhdistys toimittaa
Viipurin kodittomien koirien tarhalle ruoka- ja lääkeapua sekä hankkii niille koteja Suomesta.
Toivomme että yhdistyksen kannatusjäsenyys tuottaa sinulle auttamisen iloa ja
iloitset kanssamme jokaisesta eläinystävästä joka saa avun kauttamme!

Tutustu toimintaamme WWW-osoitteessa: http://www.sobatska.com

 

MUUTOKSIA YHDISTYKSEN TOIMINNASSA

Yhdistyksestä on erotettu hallituksen päätöksellä 19.12.
sääntöjen pykälän 4 perusteella: Tuovi Ahola, Raija Haikola, Tytti Vahla, Laura Soini, Heli Hautamäki, Elina Järvinen ja Nora Sundqvist.

Koirien välittämiseksi perustetaan uusi yhdistys. Toistaiseksi yhteydenottopyynnöt voi yhä lähettää sivuillamme olevalla lomakkeella. Ne toimitetaan uuden yhdistyksen jäsenille, kunnes he saavat omat kotisivut auki.

Sobatska jatkaa rahan keräämistä Viipurin koiratarhalle seuraavin ehdoin:
1. Pentuja ei pidetä tarhalla enempää kuin kohtuudella voidaan uskoa Suomeen sijoitettavan (käytännössä enintään 15 kuukaudessa). Tämä siksi että tarhan koiramäärä ei kasvaisi.

2. Suomeen tuotaville pennuille ja aikuisille koirille annetaan 2 kolmoisrokotusta. Rokotusten vähimmäisväli 3 viikkoa ja ensimmäinen rokotus aikaisintaan 6 viikon iässä. Tuonti aikaisintaan 1 viikko jälkimmäisen rokotuksen jälkeen.