UUTISIA - SUOMI-TSHETSHENIA-SEURA

TAKAISIN


Lähde: http://www.jamestown.org 29 May 2003, Volume IV, Issue 19
CHECHNYA WEEKLY: News and analysis on the crisis in Chechnya

Otteita Jamestownin Tshetshenia-viikkoraportista (lyhenneltynä)

Missä on Abubakar?

Oliko lokakuun 2002 terroristihyökkäys Moskovan Duprovka-teatteriin provosoitu tai ainakin manipuloitu Venäjän viranomaisille työskentelevien kaksoisagenttien toimesta? Novaja Gazetan Anna Politkovskaja on jo nostanut esiin tuon mahdollisuuden (Chechnya Weekly, huhtikuu 29) esittäen kysymyksiä, joihin viranomaiset eivät vielä ole vastanneet.

Nyt toisen venäläisen julkaisun toimittaja väittää saaneensa tietoa, joka paljastaa lokakuun kaappausta todellisuudessa johtaneen arvoituksellisen hahmon henkilöllisyyden ja osoittaa että viranomaiset estävät pyrkimyksiä tuoda tuo mies oikeuden eteen.

Aleksandr Khinshteinin artikkelin mukaan (Moskovsky komsomolets 23.5.) Venäjän pääkaupungin rikostutkijat ovat vahvistaneet (kuten viikkolehti Moskovskie novosti oli vihjannut 29.4.), että viime lokakuun terroristi-iskun Moskovan Duprovka-teatteriin pääjärjestäjä oli eräs tietty Abubakar. Khinstein kirjoittaa, että hänen lähteittensä mukaan Abubakar on itseasiassa Tshetshenian kansalainen nimeltään Ruslan Elmurzajev. Tämän Elmurzajevin sanotaan olevan avainhahmo useissa muissakin terrori-iskuissa Moskovassa, mukaanlukien Pushkinin aukiolla kolme vuotta sitten sattunut räjähdys.

Khinstein erityisesti välttää leimaamasta Abubakar/Elmurzajevia kaksoisagentiksi. Mutta toimittaja painottaa, että tämä mystinen henkilö kykeni jotenkin poistumaan teatterista ennen kuin sinne hyökkäsivät venäläiset erikoisjoukot. Ja viranomaiset ovat osoittaneet tyrmistyttävää haluttomuutta etsiä häntä. "Kaikki voimavarat olisi pitänyt valjastaa hänen vangitsemisekseen", kirjoittaa Khinstein. "Olisi jopa pitänyt sulkea Venäjän rajat, sillä kaiken kaikkiaan kyseessä ei ole vain joku pikku varas vaan yksi verenhimoisimmista rikollisista maan päällä. Hänen nimensä oli jo tuttu syyttäjäviranomaisille; hän on nimeltään Ruslan Elmurzajev, 30 vuotias, syntyjään Urus-Martanista, entinen poliisimies. Mutta tähän päivään mennessä hän ei ole millään etsittyjen listalla, huolimatta valtavasta todistusaineistosta, häntä ei edes muodollisesti syytetä mistään."

Khinstein esittää, että Abubakar/Elmurzajevin tärkeyden olisi pitänyt olla selvää jo kun Duprovkan episodi tapahtui. Silloin merkittävä tshetsheenilaulaja Josif Kobson ja venäläinen filmintekijä ja poliitikko Stanislav Govorukhin kertoivat miten he neuvottelivat jonkun Abubakarin kanssa, joka käyttäytyi kuin hän eikä nuori "susi" Movsar Barajev olisi ollut kaapparien todellinen johtaja. Toimittaja myöntää, että kaksi eri passia Abubakarin kuvalla varustettuna löytyi kaapparien ruumiiden joukosta, kun venäläiset erikoisjoukot olivat hyökänneet teatteriin. Mutta Khinstein väittää, että hänen lähteittensä mukaan, rikostutkijoitten yksityiskohtainen analyysi osoitti, että Abubakarin oli onnistunut paeta.

Suurin "sankari" näiden rikostutkijoitten joukossa on Khinsteinin mukaan eräs Jevgeni Taratorin. Hän hiljattain johti sisäministeriön terrorisminvastaisen toiminnan Moskovan osastoa, mutta erotettiin tuosta tehtävästä syyttäjäviraston toimesta ja on tällä hetkellä rikostutkinnan kohteena, jota Khinstein sanoo tekaistuksi. (Ymmärrettävistä syistä Khinstein pidättyy nimeämästä Taratorinia yhdeksi lähteistään.)

-- Jätetty kääntämättä eräisiin vähäpätöisempiin pommi-iskuihin viittaavaa tietoa, näissäkin Abubakar oli mukana. Loppuosa selostettuna:

Artikkelissa kerrotaan, miten Abubakarin ohjauksessa kaksi tshetsheeninaista määrättiin suorittamaan itsemurhapommi-isku väkijoukon keskelle Moskovassa lokakuun kaappauksen aikana, mutta naisten ohjaaja eräs Mezhijev jänisti ja laittoi naiset junaan kohti Ingushiaa. Pian sen jälkeen eräs Khampash tuli hakemaan häneltä naisten räjähdevyöt. (Onko kyseessä kaappaukseen osallistunut Venäjän agentti Khanpash Terkibajev?)

Khinsteinin mukaan Khampash pidätettiin kuukautta myöhemmin erään eläkkeellä olevan GRU-majurin Arman Menkejevin kanssa Chernojen kylästä Moskovan ulkopuolelta. Khanpash tarjosi pidättäjilleen matkalla Moskovaan puoli miljoonaa dollaria vapaudestaan.

Päinvastoin kuin Politkovskaja, Khinstein pidättyy tarjoamasta pidemmälle meneviä teorioita tapauksen peittelystä. Hän lopettaa artikkelinsa kysymykseen: "kuka hyötyy, jos terroristit saavat liikkua vapaana, samaan aikaan kun poliisietsivät ottavat heidän paikkansa pidätysselleissä? Kuka hyötyy kun rikostutkinnat kuivuvat kasaan? Kysyn itseltäni tätä kysymystä, enkä pysty löytämään vastausta - tai tarkemmin sanottuna - en uskalla sanoa tuota vastausta ääneen, edes itselleni".