UUTISIA - SUOMI-TSHETSHENIA-SEURA

TAKAISIN


http://www1.gazeta.pl/swiat/1,34174,1451598.html Chechnya-sl

Gazeta Wyborcza  29.4.2003 Wojciech Jagielski haastattelee Akhmed Zakajeviä

Hän oli Duprovkassa

Zakajev: Tunnen, tai oikeammin tunsin Hanpash Terkibajevin. Vuonna 1995 hän oli Basajevin yksikössä, joka hyökkäsi Budennovskiin ja pakotti venäläiset neuvottelupöytään. Sen jälkeen hän työskenteli toimittajana Tshetshenian TV:ssä ja 1999 hän oli byrokraatti Aslan Mashadovin lehdistöpalvelussa. Vuonna 2000 Mashadovin väitetään nimittäneen hänet edustajakseen Jordaniaan. Sanon väitetään, koska oli Euroopassa parantelemassa haavojani, jotka olin saanut sodassa, enkä ollut mukana politiikassa. V. 2001 terkibajev erotettiin, koska tiedustelumme oli saanut selville, että hän oli työskennellyt Venäjän tiedustelupalvelulle jo vuosia.

Kuulin hänen nimensä jälleen viime vuonna Duprovkaan tehdyn hyökkäyksen yhteydessä. Teemme omaa tutkimustamme tuosta hyökkäyksestä, sillä alusta lähtien pidimme sitä provokaationa, jonka tarkoituksena oli tshetsheenien mustamaalaaminen maailman silmissä ja rauhanneuvotteluiden ehkäiseminen kanssamme iäksi. Tutkimuksemme on osoittanut ilman epäilystäkään, että hän oli Duprovkassa. Olemme yrittäneet selvittää, millaista roolia hän siellä esitti.

Basajev kertoo, että hän halusi hyökätä Duuman ja Federaation neuvoston rakennuksiin ja ottaa panttivangeiksi kansanedustajat ja senaattorit. Kun hänen kouluttamansa hyökkääjät olivat poistuneet Tshetsheniasta, koko ryhmä, koko operaatio ikäänkuin varastettiin, otettiin jonkun muun haltuun. Duuman rakennuksen sijaan, he ottivat teatterin. Basajev itse sanoo, ettei tiedä miten se tapahtui ja kuka teki räjähteiden sytyttimet vaarattomiksi. Varmuudella voidaan sanoa, että Basajev ei ottanut Terkibajevia yksikköön, jonka hän loi Tshetsheniassa. Hän tunsi Terkibajevin ja epäili häntä venäläisten agentiksi. Jos Terkibajev liittyi operaatioon, se tapahtui Venäjällä, missä tapahtumat etenivät autonomisesti, ilman Basajevin kontrollia.

Joten, jos tänään Terkibajev väittää ottaneensa osaa hyökkäykseen ja tehneensä yhteistyötä Venäjän tiedustelupalvelun kanssa, hänet pitäisi heti pidättää ja kuulustella. Tämä haastattelu, jonka hän jostain tuntemattomasta syystä, jota en vielä kykene ymmärtämään, antoi Novaja Gazetalle, on aiheuttanut sen että nyt on avautunut mahdollisuus selittää kaikki Duprovka-teatterin kaappauksen salaisuudet. Kysymys kuuluu, haluaako venäläinen osapuoli paljastaa nämä salaisuudet.

On tosin vaikea ylläpitää tällaista toivoa, kun mielessäni on kuva Terkibajevista osana virallista venäläistä delegaatiota Duuman ulkosuhteiden komitean puheenjohtajan Dimitri Rogozinin johtamana astumassa sisään Euroopan Neuvoston parlamentaarikkokokouksen istuntoon.

Raavin yhä päätäni, miksi Terkibajev antoi tuon haastattelun. Ehkä hän haki julkisuutta, halusi olla samanlainen supertähti kuin Basajev Budennovskin hyökkäyksen jälkeen. Ehkä hän halusi välttää tshetsheenien koston ja venäläisten tuomion kun he eivät enää tarvitse häntä. En voi uskoa, että tämä olisi provokaatio Anna Politkovskajaa vastaan, joka on niin vihattu Tshetsheniaa koskevien raporttiensa takia. Jos hän ottaisi todesta jotain uskomatonta soopaa, hän häpäisisi itsensä. Mutta Anna ei löytänyt Terkibajevia. Ainoa hölynpöly, mitä Terkibajev kertoi hänelle, oli hänen suuruudenhullu kehuskelunsa hänen oletetusta välittäjänroolistaan Kremlin ja tshetsheenisissien välillä. Meidän puolellemme rintamaa hänellä ei ole ollut asiaa pitkään aikaan, eikä hänellä olisi otsaa tulla tapaamaan meitä.