Julkilausuma koskien tshetsheenien maailmankongressia

Tshetsheenit ovat tottuneet siihen kyynisyyteen, millä virallinen maailma jättää huomiotta rikokset, joita päivittäin Tshetsheniassa suoritetaan ihmisyyttä vastaan, vaikkakin on epäselvää kuka tarvitsee tätä veristä uhria.

Turkin viranomaiset peruuttivat luvan pitää tshetsheenien maailmankongressi Istanbulissa. Se ei ole ainoastaan rikkomus ihmisoikeuksia vastaan, vaan myös sitä kunnioitusta kohtaan, jota tässä länsimaistyyppisessä demokratiassa tunnetaan tshetsheenejä kohtaan. On huomautettava, että painostusta ja terroria käyttäen Venäjä sai Turkin hallituksen rikkomaan kansalaistensa ihmisoikeuksia, riistäen heiltä oikeuden kutsua vieraita ulkomailta, tavata heitä ja keskustella erilaisista ongelmista. Sikäli kuin tiedämme, tshetsheenien maailmankongressin aloitteentekijät ovat tshetsheenialkuperää olevia Turkin kansalaisia.

Painostus Turkin viranomaisia vastaan alkoi heti, kun Turkin viranomaiset olivat antaneet luvan kongressin järjestämiseen Tshetshenia-komitealle - tshetsheenidiasporan viralliselle järjestölle Turkissa. Kuten on aiemmin kerrottu, joku ampui Kalashnikov-rynnäkkökiväärillä hotellissa, jossa oli monia ulkomaalaisia. Tietenkin, tietty mielenilmaisu esitettiin, mutta kaikki puhuvat tshetsheenistä, ei haittaa vaikka terroristilla ei ole mitään tekemistä tshetsheenien tai Tshetshenian kanssa. Välikohtaus palveli tarkoitustaan. Sitten ilmestyy tusinoittain kirjoituksia eri julkaisuissa, joissa kirjoittajat valittavat epäonnea, jonka tshetsheenit aiheuttavat. Ja jos asioiden tila jatkuu näin, on Turkin luovuttava kaikkein tuottavimmasta elinkeinostaan, turismista.

Seuraava askel tshetsheenikongressin asiassa oli Venäjän suurlähettilään (Lebedev) vetoomus Turkin sisäministeriölle, ettei tshetsheenien maailmankongressin järjestämistä Istanbulissa sallittaisi. Turkkilaiset diplomaatit selittivät virkaveljelleen, ettei Turkin tshetsheenien hanke ole ristiriidassa maan lakien kanssa. Kuitenkin viikkoa ennen kongressin alkamisajankohtaa, räjähdyksiä kuultiin hotelleissa tai niiden läheisyydessä. Emme halua moittia Turkin hallitusta, päinvastoin, olemme pahoillamme että se oli pakoitettu peruuttamaan tshetsheenikongressin järjestämiselle antamansa luvan. Turkin Tshetshenia-komitean johdolle kerrottiin sisäministeriössä, että tietyt voimat uhkaavat polttaa koko kaupungin, jos tshetsheenit saavat pitää kongressinsa.

On mainittava miksi Moskova on ärsyyntynyt tshetsheenikongressin ajatuksesta. Syy on se, että kongressiin olisivat osallistuneet tshetsheenidiasporan edustajat kaikkialta maailmasta yhdessä presidentti Mashadovin edustajien kanssa. Venäläiset pelästyivät, eivätkä aiheetta, että myytti tshetsheenien sisäisestä konfliktista olisi romuttunut. Foorumi, joka olisi tuonut yhteen kaikki tshetsheeniyhteiskunnan eri kerrokset ja ryhmät, olisi havainnollistanut ettei Venäjä terrorisoi ainoastaan erillisiä henkilöitä ja ryhmiä, vaan koko yhteiskuntaa kansallisuuden perusteella.

A.Zakaev, Itskerian Tshetsheenitasavallan varapääministeri

http://www.chechenpress.info/english/documents/Declaration_Zakaev.html , Chechnya-sl

TAKAISIN