http://www.ichkeria.org/a/2002/2/com2702-en23940.html

Kuoleman hiljaisuus

Ichkeria.org

Roman Khalilov, 27-02-2002 (R. Khalilov on Tshetshenian ulkoministeriön poliittisen osaston päällikkö, suom huom.)

Venäläiset sotilaat ja turvallisuuspalvelu ovat tehostaneet niin sanottuja "puhdistusoperaatioita" Tshetsheniassa. Nuo operaatiot tarkoittavat käytännössä massiivista ryöstelyä, laittomia pidätyksiä, kidutuksia, murhia ja raiskauksia. Useat merkittävät Tshetshenian kylät ja kaupungit, Argun, Chechen-Aul, Gekhi, Gigalo, Uusi Atagi, Prigorodnoe, Vanha Atagi, Shali ja Tsotsin-Jurt, ovat joutuneet, eräät toistuvasti, näiden brutaalien rankaisuoperaatioiden kohteeksi viimeisten viikkojen aikana. Silminnäkijöiden mukaan operaatioita on henkilökohtaisesti johtanut Venäjän Tshetshenia-joukkojen komentaja kenraali V. Moltenskoi. Tämän viimeisen terroriaallon tuottamaa pahoinpideltyjen ja murhattujen määrää ei ehkä koskaan saada selville, kiitos ETYj:n ja Euroopan Neuvoston paikallisten toimistojen häpeällisen toimimattomuuden. On kuitenkin selvää, että venäläinen terrori jatkuu Tshetsheniassa täydessä rankaisemattomuuden tilassa, joka johtuu kansainvälisen yhteisön täydellisestä vaikenemisesta.

3. helmikuuta, Memorial, johtava venäläinen ihmisoikeusjärjestö, sai viestin Vanhasta Atagista, joka on yksi "puhdistusoperaation" kohteeksi joutuneista kylistä. Viestin sisältö oli epätoivoinen avunpyyntö: "kylässämme on helvetti valloillaan, se mitä olemme pelänneet on tapahtunut- naisten ja tyttöjen hyväksikäyttö...tämä on painajainen, auttakaa ! (1)Me naiset, lapset ja vanhukset odotamme teitä !" Tämä viesti, jonka paikallinen nainen henkensä vaarantaen salakuljetti ulos tuosta helvetistä, ei kuitenkaan herättänyt vastakaikua.

11. helmikuuta , Iljas Akhmadov, Tshetshenian ulkoministeri, kirjoitti YK:n ihmisoikeuskomissaarille Mary Robinsonille, vaatien häntä lähettämään tarkkailijoita Vanhaan Atagiin ja muihin Tshetshenian asutuskeskuksiin. (2)Vastauksena kirjeeseen on ollut täydellinen hiljaisuus.

15. helmikuuta, Ahmed Zakajev, Tshetshenian hallituksen varapääministeri, lainaten edellämainittua viestiä, pyysi Euroopan Neuvostolta väliintuloa, esittäen että "katastrofaalinen tilanne Tshetshenian tasavallassa vaatii välitöntä kansainvälisen yhteisön väliintuloa."(3) Zakajevin pyyntö sai saman kohtalon kuin Akhmadovin vetoomus Mary Robinsonille. Päivää myöhemmin Iljas Akhmadov kirjoitti lähettiläs Inkille, joka on vastavalittu ETYj:n Tshetshenia-tarkkailijaryhmän johtaja ja esitti samanlaisen pyynnön lähettää ryhmän tarkkailijoita "puhdistusten" kohteeksi joutuneille paikkakunnille. (4)Vaikka Akhmadov pyysi ETYj:ltä vain tilanteen tarkkailua, joka on ETYj:n läsnäolon nimenomainen tarkoitus, niin pelkkä kuoleman hiljaisuus oli jälleen vastauksena.

Tämä hiljaisuus on kuolettavaa, koska se tekee Venäjälle mahdolliseksi jatkaa, massiivista, systemaattista ja tarkoituksellista terroria, jota se on kohdistanut koko Tshetshenian kansaan syyskuusta 1999 lähtien. Mikään ei näytä saavan kansainvälistä yhteisöä kohtaamaan Venäjän harjoittaman valtioterrorin todellisuutta, riippumatta siitä miten brutaalia tai avointa se on.

Kansainvälisen yhteisön suhtautuminen on häpeällistä. Mitkään realipoliittiset tekijät, olivatpa ne miten järkeviä hyvänsä eivät voi oikeuttaa siihen, että ETYj ja EN, joiden toimipaikat sijaitsevat alle 50 km päässä avuttomista siviileistä, jotka kirjoittivat mainitun viestin, kieltäytyvät käymästä "puhdistetuilla" paikkakunnilla. Kansainvälinen yhteisö näyttää unohtaneen, että vaikeneminen on myöntymisen merkki, ja vaikka se tehdään hiljaisesti, se yhä on sama kuin hyväksyminen.

(1) http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/grozny/atag0202.htm

(2) Press-release # 10-791, 13 February 2002

http://www.chechenpress.com/news/02_2002/15_13_02.shtml

(3) Zakaev's letter, 15 February 2002,

http://www.chechenpress.com/news/02_2002/15_15_02.shtml

(4) Press-release # 10-794, 16 February 2002

http://www.chechenpress.com/news/02_2002/16_02.shtml

TAKAISIN

YLÄLAITAAN