TAKAISIN

Oliko Afganistanissa tshetsheenitaistelijoita ?

Länsimainen media on systemaattisesti levittänyt disinformaatiota Afganistanissa taistelleista tshetsheeneistä. Varsinaisesti CNN:n aloittamaan kampanjaan osallistuivat ainakin loppuvaiheissaan myös Suomessa esim YLE ja Helsingin Sanomat. Suurin osa tästä valheen levityksestä tapahtui ilmeisesti vain koska toimittajat eivät naiviuttaan osanneet epäillä Pohjoisen Liiton lausuntoja ja 11.9. jälkeinen hysteerinen ilmapiiri lietsoi yleistäviä asenteita muslimeista. Kaikille maininnoille tshetsheeneistä on yhteistä, että ne ovat huitaisuja tyyliin: ulkomaiset taistelijat ovat enimmäkseen pakistanilaisia, tshetsheenejä ja arabeja. Yksityiskohtia ei esitetä. Tätä kirjoitettaessa (13.3.) ei edelleenkään yhtään ainoata tshetsheeniä ole löytynyt Afganistanista.

Seuraavassa eräitä esimerkkejä niiden toimittajien työstä, jotka osasivat kyseenalaistaa propagandan. Sitä kutsutaan ammattitaidoksi ja se näyttää olevan valitettavan harvinainen ominaisuus ulkomaantoimittajilla ja kirjeenvaihtajilla.


http://partners.nytimes.com/2002/01/01/international/asia/01PRIS.html

1.1.2002, New Yourk Times , Carlotta Gall

Taistelijat houkuteltiin Afganistaniin Islamin ja Pyhän Sodan avulla sekä lupaamalla mahdollisuus pakenemiseen

SHIBARGHAN, Afghanistan, 29. joulukuuta. Tulevien viikkojen aikana, kun amerikkalaiset kuulustelevat satoja ulkomaisia Taleban-taistelijoita täällä, he yrittävät selvittää miten militantit islamistiset liikkeet liittyvät kansainvälisen terrorismin verkostoon.

He tulevat löytämään melkoisen valikoiman ihmisiä, jotka tulivat taistelemaan Talebanin tai Osama bin Ladenin Al-Qaida liikkeen puolesta. Vankien yksittäiset tarinat tulevat paljastamaan , ettei kyse ollut niinkään mistään suuresta suunnitelmasta, joka toi heidät yhteen, vaan yksinkertaisesta ja laajalle levitetystä vetoomuksesta, jota Afganistanin Taleban-hallinto levitti nuorten muslimien keskuuteen ympäri maailman.

Suurin osa 3500 vangista, joita pidetään Shibarghassa vankeina, on iältään 20- 30 vuotiaita miehiä. Päinvastoin kuin pakistanilaiset, jotka tulivat suurina joukkoina, muut ulkomaalaiset tulivat yksin tai pareittain opiskelemaan Islamia ja taistelemaan Jihadia, pyhää sotaa.

Yli 2000 vangeista on afgaaneja, joista vain komentajat kiinnostavat Yhdysvaltoja. Yli 700 on pakistanilaisia ja pienempiä määriä on Saudi-Arabiasta, Kuwaitista, Jemenistä, Sudanista, Marokosta, Irakista, Venäjän muslimitasavalloista ja Keski- Aasian maista. Vaikka Afgaanit ovat esittäneet väitteitä, että mukana olisi paljon miehiä Tshetsheniasta, yhtään ainoata tshetsheeniä ei ole vankien joukossa.


Robert Young Pelton haastattelee John Walkeria (amerikkalainen Taleban, jonka Pelton löysi Mazar-i-Sharifista)

Haastattelu esitettiin joulukuun 19. 2001, seuraavassa katkelma, jossa käsitellään tshetsheenejä.

PELTON:.....Olen vain kiinnostunut, kun löysin amerikkalaisen, koska kun tapasin muita vankeja he näyttivät olevan kotoisin hyvin köyhistä maista. Tapasin miehiä Jemenistä. He näyttivät....oletko tavannut tshetsheenejä lainkaan ?

WALKER: Olen tuntenut muutaman tshetsheenin. PELTON: Ovatko he tshetsheenejä Tshetsheniasta vai ovatko he dagestanilaisia ? WALKER: Olen tuntenut ihmisiä Dagestanista. PELTON: Kyselen siksi, että olen etsinyt täältä tshetsheenejä ja ihmetellyt miksi joku tshetsheeni haluaisi taistella täällä, sen sijaan että taistelisi kotimaassaan venäläisiä vastaan. WALKER: Täällä Afganistanissa en ole nähnyt yhtään tshetsheeniä. Vain, en tarkkaan tiedä, joitain ihmisiä pienistä tasavalloista Venäjällä.


Sotakirjeenvaihtaja Robert Young Pelton:

Kun olen käynyt Afganistanissa (vuodesta 1995) , afgaanit yleensä puhuvat ihmisistä heidän etnisen alkuperänsä mukaan (uzpekit, hazarat, tadzikit, pashtut jne), näin erityisesti kuvaillaan muukalaisia. Taistelijat joilla on kihara tukka ja kyömy nenä, ovat "arabeja", riippumatta siitä tulevatko he Jemenistä vai Saudi-Arabiasta. Vaaleatukkaiset ja sinisilmäiset ovat venäläisiä, kanadalaisia, irlantilaisia tai amerikkalaisia ja ei kukaan, toistan EI KUKAAN, tiedä miltä tshetsheeni näyttää tai edes missä Tshetshenia sijaitsee. Ei ole kysymys kieleen littyvästä ongelmasta, koska afgaanit käyttävät ihmisten kotimaahan viittaavaa sanaa joko Darin, Venäjän tai Englannin kielellä. (Monet afgaanit puhuvat Englantia)

Kokemukseni mukaan, ainoat afgaanit jotka "olivat nähneet" tshetsheenejä, olivat ihmisiä, joilla tutkimusteni mukaan ei ollut hajuakaan miltä tshetsheeni näyttää, tai mitä kieltä he puhuvat eikä heillä ollut muutenkaan mitään todisteita. Lisäksi tapasin Qala-Jangista eloonjääneitä (jotka nyt ovat Gitmossa) ja ainoa "tshetsheeni", jonka he näyttivät minulle osoittautui tataariksi. Pitäkää mielessä, että viimeisen kerran kun olin siellä n. kuukauden, olin sekä USA:n erikoisjoukkojen että Rashid Dostumin taistelijoiden kanssa ja aktiivisesti etsin juuri tshetsheenejä. En löytänyt mitään todisteita tshetsheeneistä. Tapasin irakilaisia, pakistanilaisia, uzpekkeja, sudanilaisia, jemeniläisiä, saudeja, uiguureja ja yhden amerikkalaisen. Siellä oli myös australialainen David Hicks, joka vangittiin etelässä ja kaksi Englannin kansalaista, jotka olivat pakistanilaista alkuperää.

Ehkä muistatte, että kysyin John Walkerilta tshetsheeneistä ja hän muistaa joitain, mutta hän ei ollut oikeastaan tavannut itse heitä, eikä edes tiennyt miltä tshetsheeni näyttää. Terve järki sanoisi, että siellä olisi hyvin vähän, jos lainkaan, tshetsheenejä, palestiinalaisia, indonesialaisia tai filippiiniläisiä, joilla on tärkeämpää tekemistä kotimaissaan, kuin sekaantua kyseenalaiseen sisällissotaan, joka ei uhkaa heidän omia sosiaalisia ryhmiään. Sen lisäksi heillä on omat koulutussysteeminsä ja syynsä taistella, eikä sillä ole mitään tekemistä Afganistanin kanssa.

Keksintö tuhansien tai satojen tshetsheenitaistelijoiden läsnäolosta Afganistanissa on ulkomaisten journalistien ja USA:n armeijan tuote. Rohkaisen ihmisiä lähettämään sähköposteja, kirjeitä ja käyttämään puhelinta journalistien, sotilaiden ja hallitusten suuntaan, jotka levittävät tätä propagandistista myyttiä ja vaatimaan todisteita. Yksinkertainen nimi, valokuva tai henkilötodistus tyydyttäisi minua. Toistaiseksi en ole nähnyt yhtään.


Katkelma Chechenpressin tiedotteesta, joka koski ulkoministeri Ilias Ahmadovin Yhdysvaltain verailua.

23. tammikuuta 2002, Yhdysvaltain ulkoministeriö vahvisti tapaamisessaan Tshetshenian ulkoministerin kanssa, ettei USA:lla ole minkäänlaista tietoa edes yhdestä ainoasta tshetsheenistä, joka olisi löydetty Afganistanista. Tämä sama tieto vahvistettiin Tshetshenian ulkoministerille myös tapaamisissa muiden USA:n valtiollisten instituutioiden kanssa, jotka ovat suoraan tekemisissä USA:n sotatoimien kanssa Afganistanissa.

Chechnya-sl


Loppuun esimerkki Bonnier-konsernin "vuoden journalistiksi" valitseman Helsingin Sanomien Kaius Niemen logiikasta. Helsingin Sanomien Kaius Niemi yhdessä Pekka Mykkäsen kanssa mainitsivat jutuissaan Afganistanissa taistelevan myös tshetsheenejä.

"Kysy Kaiukselta" http://www.helsinginsanomat.fi/extrat/ulkomaat/afganistan/vastaus16.asp

KYSYMYS: Toimittaja Pekka Mykkänen mainitsee jutussaan 24.11, että talebanien riveissä taistelee mm tshetsheenejä. Tämä väite kummittelee kansainvälisessä mediassa säännöllisesti. Mihin tuo väite perustuu? Missä on saatu tshetsheeni vangiksi tai löydetty ruumis? Luulenpa, että "tiedon" lähde löytyy Venäjältä, joka tekee kaikkensa kytkeäkseen tshetsheenit Talebaniin ja Osamaan. Hehän väittävät, että merkittävät määrät Talebaneja taistelee Tshetsheniassa ja vastaavasti satoja ellei tuhansia tshetsheenejä taistelee Afganistanissa. Uskottavaa ja loogistako jää lukijan ratkaistavaksi. Mielestäni toimittajien ei pitäisi papukaijamaisesti toistella propagandistisia väitteitä, jos todisteita ei ole olemassa.

Hannu Yli-Karjanmaa, Helsinki

VASTAUS: Tshetsheenien osuutta Afganistanissa taistelleiden ulkomaalaisten joukossa on ehkä liioiteltu, mutta heitä on epäilemättä ollut mukana sotatoimissa maan sisällä.

Talebanien riveissä on taistellut valtava määrä eri maista tulleita islamilaisia fundamentalisteja. Jo ennen Taleban-liikettä, vuosina 1982-1992, noin 35 000 rekrytoitua ulkomaalaista yhteensä 43 islamilaisesta valtiosta oli mukana Afganistanin sotakentillä, kertoo Ahmed Rashid, joka on yksi tämän hetken arvostetuimmista Afganistan-tutkijoista. Suuri osa taistelijoista kävi "pyhää sotaa" Neuvostoliiton joukkoja vastaan, mutta jatkoi toimintaansa myös miehityksen jälkeisessä sekasortoisessa tilanteessa.

Islamilaisten taisteluosastojen yhteydet ovat olleet hyvin kansainvälisiä ja linkittyneet laajalle. Tshetshenian toisen sodan alkuvaiheisiin osallistui pelätty kiharatukkainen arabikomentaja Hattab. Islamilaisia fundamentalisteja osallistui myös Bosnian sotaan.

Viikonloppuna kuollut Uzbekistanin islamilaisen rintaman sotapäällikkö Juma Namangani oli puolestaan hahmo, joka operoi elinaikanaan niin Afganistanissa, Uzbekistanissa, Kirgistanissa ja Tadzhikistanissa. Kävin syyskuun lopulla Pohjoisen liiton sotavankilassa Panshirin laaksossa ja tapasin mm. pakistanilaisia taistelijoita. Kansainvälisyydestä kertonee se, että paikalla oli myös burmalaisperäinen mies ja kiinalainen uiguuri.

Pakistanilainen Jamiat-e-Ulema Islam (JUI)-järjestö kanavoi militantin alaryhmittänsä Harkat-ul-Ansarin kautta taistelijoita niin Afganistaniin, Tshetsheniaan, Bosniaan kuin Kashmiriinkin. Sissiapu toimi myös vastavuoroisesti. On muistettava, että vaikka Venäjä haluaakin maalata tshetsheeneistä kuvaa "kiihkoislamilaisina terroristeina", toiminta Afganistanissa on usein perustunut käytännöllisiin seikkoihin. Joukkoja on koulutettu rintamaolosuhteisiin siellä, missä taisteluita on ollut.

Kaius, Kabul, Afganistan

Kaius Niemen puolustukseksi on todettava, että hän paikkasi mokaustaan 21.1. (HS) julkaistussa jutussa, jossa hän haastatteli Brysselissä Maskhadovin ulkoministeriön poliittisen osaston päällikköä Roman Khalilovia, joka sai näin tilaisuuden kiistää väitteen tshetsheenien osallistumisesta Afganistanin sotaan. Kuvatekstissä Khalilovia nimitettiin "kapinallishallituksen ulkoministeriksi".


YLÄLAITAAN

TAKAISIN