UUTISIA - SUOMI-TSHETSHENIA-SEURA

- PÄÄSIVU - UUTISIA - ARTIKKELEITA - SEURA - MIELIPITEITÄ


 

Kukaan ei pysty estämään minua tekemästä sitä, minkä Jumala sallii minun tekevän”

 

Itshkerian Tshetsheenitasavallan puolustuskomitean (Majlis ul-Shura) johtaja,  asevoimien emiiri Abdallah Shamil Abu-Idris (Shamil Basajev) on antanut haastattelun ruotsalaiselle TT-uutistoimistolle. Tämä haastattelu on annettu kokonaisuudessaan Kavkaz-Centerille, jonka verkkosivuilta sen on kääntänyt suomeen Eeva Martinsen.

 

Vastaukset ruotsalaisen TT-uutistoimiston kysymyksiin

 

Kysymys: Onko asemanne muuttunut tshetsheenien separatistiliikkeessä tshetsheenien edesmenneen kapinallispresidentin Aslan Mashadovin kuoltua?

 

S. Basajev: Armollisen, armahtavan Allahin nimeen.

 

Kunnia Allahille, maailmojen Herralle, joka loi meidät muslimeiksi ja johdatti meidät  Pyhään sotaan Hänen suoraa polkuaan! Rauha ja siunaus seuratkoon profeetta Muhammedia, hänen perhettään, oppilaitaan ja kaikkia niitä, jotka kulkevat hänen suoraa polkuaan aina Tuomiopäivään asti!

 

Ensinnäkin haluan korostaa teille, että me emme ole separatisteja. Separatisti on sellainen, joka pyrkii erilleen muista ihmisistä tai jostakin. Me emme ole erottautumassa mistään, koska me emme ole minkään laillinen osa. Me palautimme vuonna 1991 valtiomme itsenäisyyden, joka oli menetetty Venäjän ja Kaukasian vuosisatoja kestäneessä sodassa. Jokainen Kaukasian tuntija ja jokainen Kaukasian historiaan perehtynyt tietää tämän. Niinpä meistä ei voi käyttää termiä ”separatisti”.

 

Mitä tulee kysymykseenne, voin sanoa, että Mashadovin kuoltua vastuuni on lisääntynyt enkä voi sallia itselleni paljoakaan siitä, mitä tein aiemmin.

 

Mujahideenit (vapaustaistelijat) vastaanottivat uutisen Mashadovin kuolemasta rauhallisesti ja tuntien melkoista ylpeyttä johtajastaan.

 

Monet kerrat muistutin häntä raamatun vertauksesta, ”Älä heitä helmiä sioille”, mutta Aslan oli idealisti. Tänään monet ihmiset ovat jälleen kerran vakuuttuneita, että maailmassa vallitsee rautainen ja sumeilematon voiman laki eikä lain voima.

 

Vaikka kuinka kovasti yrittäisimme sopeutua tämän maailman sääntöihin, olivatpa ne niin kutsuttua kansainvälistä oikeutta, demokratiaa, ihmisoikeuksia tai muita hienouksia, eivät ne pelasta meitä kansanmurhalta; näihin puheisiin ja lupauksiin luottamalla me vain käymme heikommiksi. Samalla kun meille puhutaan demokratiasta, kansainvälisestä oikeudesta ja muusta sellaisesta, 200,000 kansalaistamme on tapettu, se on 25 prosenttia kansastamme. Kuvitelkaa itse, että 2,5 miljoonaa ruotsalaista olisi pyyhkäisty pois 10-miljoonaisesta väestöstänne.

 

Tänään koko maailma avustaa tahtoen tai tahtomattaan kansamme murhassa, vain vaatimalla, että me noudattaisimme tiettyjä sääntöjä. Tilanne on sama kuin, että nyrkkeilykehässä taistelisivat nyrkkeilijä ja potkunyrkkeilijä. Erotuomari, maailmanyhteisö, sallii potkunyrkkeilijän potkivan, kun taas nyrkkeilijän ei sallita

potkivan, ei edes torjuakseen vastustajan potkut, koska nyrkkeilyn säännöt eivät sitä salli.

 

Monet ihmiset ymmärtävät, että pysyäkseen hengissä ja voittaakseen tässä sodassa on käytettävä samoja aseita ja samoja menetelmiä kuin vihollinen.

Emme saa yrittää miellyttää länttä tai itää. Meidän on oltava oma itsemme, purtava hammasta ja jatkettava taistelua, sivuille vilkuilematta. Kuten sanotaan, ”Pahan polku on lavea ja monet sitä käyvät. Mutta hyvän polku on kaita ja harvat sitä käyvät.”

 

Tämä on meille haitallista taktisessa mielessä, mutta strategisesti se on meidän ainoa todellinen voiton mahdollisuutemme.

 

Kysymys: Missä olette tällä hetkellä?

 

S. Basajev: Tshetsheniassa. Vaikka vain pilaillakseni sanoisin jonkin alueen, se alue eristettäisiin ja siellä toimeenpantaisiin täysimittainen ”puhdistusoperaatio” – pellot käännettäisiin, ovet, ullakot, seinät ja perustukset murskattaisiin, omaisuudet takavarikoitaisiin, miespuolista väestöä vietäisiin pois, heidän kidutetut ja silvotut ruumiinsa toimitettaisiin lahjuksia vastaan takaisin. Niinpä pidättäydyn kertomasta, missä tarkasti olen.

 

Kysymys: Miksi arvioitte Aslan Mashadovin valinneen Abdul-Khalim Saydullajevin seuraajakseen?

 

S. Basajev: Kuten muistan, presidentin ja emiirin (päällikön) valtaoikeudet annettiin sheikki Abdul-Khalimille valtiomme lain ja Itshkerian tasavallan puolustuskomitean päätöksen mukaisesti. Tämä oli täysin oikea ja laillinen päätös.

 

Sitä paitsi sheikki Abdul-Khalim on oikeudenmukainen ja mitä soveliain johtaja kaikille vastarintavoimien jäsenille ja nauttii kaikkien luottamusta ja kunnioitusta. Hän oli Mashadovin uskollinen avustaja ja neuvonantaja, joka kannatti häntä aina hänen tekemissään hyvissä teoissa. Useimmiten hän toimi tasapainottajana minun vastustaessani Mashadovia ja esti meitä menemästä liian pitkälle. Samanaikaisesti hänellä on Tshetshenian kansan arvostama hyvä ominaisuus, joka esimerkiksi minulta puuttuu – hän osaa kuunnella kaikkea, mitä kellä tahansa on sanottavana.

 

Kysymys: Venäjän viranomaiset uskovat, että Aslan Mashadovin kuolema vähentää tshetsheeniseparatistien terrorismia, koska ulkomainen rahoitus tulee vähenemään. Oletteko samaa mieltä?

 

S. Basajev: Jälleen korostan, että en hyväksy käyttämiänne termejä ’terrorismi’ ja ’separatismi’. Emme hyväksy näitä termejä meistä puhuttaessa. Nämä termit ovat osa meitä vastaan käytetyistä propagandamuotoista.

 

Mitä tulee itse kysymykseenne, tuo ei ole totta. Mitä tahansa kylttejä vihollisemme haluaisivatkin meihin kiinnittää, me käymme kamppailuamme saavuttaaksemme kansallisen vapautuksen Venäjän imperialismista eikä sellainen taistelu ole riippuvainen ’ulkomaisesta rahoituksesta’.  Me olemme vastaanottaneet tämän sauvan esi-isiltämme ja tämä kamppailu on jatkunut vuosisatoja.

 

Havainnollistaakseni teille mielenlaatuamme kerron esimerkin 126 vuoden takaa.

Ryssistit pettivät neuvottelukutsussaan ja ottivat vangiksi 74-vuotiaan Uma Duyevin, joka oli sen ajan tshetsheenivastarinnan johtajia. Hänet tuomittiin heti kuolemaan hirttämällä. Hänen seistessään hirsipuun alla silmukka kaulansa ympärillä odottamassa, että tuoli potkaistaisiin hänen altaan, eräs paikallinen petturi meni hänen luokseen ja kysyi häneltä: ”Miksi nousit vastarintaan? Tokihan venäläiset ovat paljon vahvempia kuin sinä. Sinun olisi tullut tehdä kuten minä. Nyt tulet kuolemaan saamatta, mitä halusit, kun taas minä saan elää.” Uma vastasi: ”Tulen kuolemaan onnellisena siitä, että olen elänyt vapaana ihmisenä omistaen elämäni Jumalalle ja kansalleni, saanut tapettua melkoisen määrän isänmaani vihollisia ja luottaen Kaikkivaltiaan armoon. Sinä saat elää. Mutta mitä teet kurjalla orjan elämälläsi? Saat eteesi ison korillisen maissia ja täytät vessanpöntön. Ja siinä kaikki!”

 

Tuossa on kaikki sanottuna!

 

Meitä eivät tänään rajoita aikataulut ja meitä johdattaa tarkoituksenmukaisuus. Jos meille on edullista, tulemme aktiivisemmiksi, ja jos meille on eduksi, rajoitamme iskumme minimiin. Meillä ei ole koskaan kiirettä ja elämä Pyhässä sodassa on venäläisten orjuutta parempaa. Ja ponnistelemme lopettaaksemme tämän sodan vain lopettaaksemme tshetsheenien kansanmurhan.

 

Kysymys: Jotkut toisaalta ajattelevat, että terroritekoja tulee nyt enemmän, koska ei ole enää tshetsheenijohtajia, jotka haluavat ratkaista tämä konfliktin rauhanomaisesti. Mitä te tähän sanotte?

 

S. Basajev: Tuokaan ei ole totta. Me emme taistele sodan vuoksi. Tshetsheenien sananlasku sanoo, että ”Mies ei ole se joka osaa taistella, vaan se, joka tietää, missä vihollinen on”.

 

Me taistelemme puolustaaksemme vapauttamme ja itsenäisyyttämme Venäjän imperialismilta, suojellaksemme itseämme kansamme seuraavalta kansanmurhalta. Päinvastoin, Ryssänmaalla ei ole johtajia, jotka haluavat ratkaista tämän sotilaallisen konfliktin rauhanomaisin keinoin ja ryssistien katala Mashadovin murha vastauksena hänen rauhanaloitteeseensa on tästä selvänä todistuksena.

 

Vaan ei haittaa, me jatkamme siihen asti, että heidän imperialistinen revanssikiihkonsa yhdistyneenä (Venäjän presidentti Vladimir) Putinin alemmuuskompleksiin, hiipuu. Imperialistien päivät ovat luetut ja tähän on ryssistien sopeuduttava ennemmin tai myöhemmin.

 

Muistakaa, etten ole koskaan sanonut taistelevani Venäjän kansaa vastaan, vaan ryssistejä vastaan. Nimittäin, kuten ensimmäinen presidenttimme Dzohar Dudajev määritteli, ”ryssismi on imperialistinen ideologia, joka on ihmisvihassaan pahempaa kuin fasismi tai rasismi”.

 

Kysymys: Kun Aslan Mashadov oli elossa, panitte toimeen terroritekoja, vaikka hän ne tuomitsi. Totteletteko nyt hänen seuraajaansa?

                                                              

S. Basajev: Pidän kovasti Newtonin kolmannesta laista, joka sanoo, että ”kutakin liikettä kohti on samanarvoinen ja vastakkainen vastaliike”.

 

Olen aina sanonut ja sanon uudelleen: Jos Putin noudattaa kansainvälistä lakia, me tulemme ilomielin noudattamaan sitä.

 

Sitä varten lait ovat, että konfliktin kaikki osapuolet niitä noudattaisivat.

 

Kukaan ei voi estää minua vastaamasta väkivaltaan väkivallalla. Mutta vannon Jumalalle, että olen valmis luopumaan enemmistä kumouksellisista teoista

(jotka eivät siis ole mitään ’terroritekoja’) aseistautumattomia ryssistejä vastaan, jos uutistoimistonne voi osoittaa minulle, mikä suurempi oikeus ryssisteillä on murhata 267 naista, lasta ja vanhusta Groznyn torilla maasta-maahan ohjuksilla (ovat muuten kansainvälisen lain mukaan laittomia) kuin kahden marttyyrimme räjäyttää itsensä Moskovassa Tushinon torilla, mikä tappoi 16 ryssistiä.

 

Kysymys: Jos Abdul-Khalim Saydullajev haluaa ryhtyä keskusteluihin venäläisten kanssa, oletteko valmis tottelemaan häntä?

 

S. Basajev: Keskustelut ovat looginen päätös kaikille sodille. Ja presidenttimme sheikki Abdul-Khalim on sanonut, että hän on avoin vuoropuhelulle ja valmis keskustelemaan mistä tahansa rauhanaloitteesta, mutta hän ei itse koskaan tule pyytämään rauhaa. Kannatan tätä lähestymistapaa ja teen kaiken voitavani auttaakseni häntä aikaansaamaan oikeudenmukaisen rauhan ja vakauden, jos tämä ei ole vastoin Kaikkivaltiaan lakeja.

 

Haluaisin myös korostaa, että minä olin ensimmäisenä vannomassa hänelle uskollisuutta. Mutta yhtä vähän hän kuin kukaan muukaan ei voi kieltää minua, niin kauan kuin sota on käynnissä - korostan, niin kauan kuin sota on käynnissä, - tekemästä sitä, mitä Jumala sallii minun tekevän. Ja Jumala sanoo koraanissa:

 

”Taistelkaa Allahin nimissä niitä vastaan, jotka teitä vastaan taistelevat, mutta älkää aloittako vihollisuuksia. Kas, Allah ei suvaitse hyökkääjiä.”

 

En ole koskaan yrittänyt pidättäytyä vihollisuuksista. Mutta uhrit  Nord Ostissa (moskovalaisen teatterin kaappaus lokakuussa 2002) ja Beslanissa (pohjois-ossetialaisessa kaupungissa, toinen kaappaus syyskuussa 2004) ovat täysin Putinin omallatunnolla. Me emme tehneet muuta kuin pidätimme ihmisiä, vaadimme

loppua tshetsheenien kansanmurhalle ja ne olivat ryssistit jotka tappoivat omia kansalaisiaan.

 

Emme me myrkyttäneet heitä Nord Ostissa synteettisellä kaasulla (jonka käytön kansainvälinen oikeus kieltää) emmekä me sytyttäneet heitä tuleen Beslanissa

liekinheittimillä (joiden, niidenkin, käytön kansainvälinen oikeus kieltää).

 

Kysymys: Onko teillä ollut viime aikoina yhteyksiä Osama Bin Ladeniin tai muihin Al Qaidan jäseniin?

 

 

                                                     

                                                     

S. Basajev: Ennen kuin kysytte, teidänlaisenne arvostetun uutistoimiston tulisi tutustua aiempiin haastatteluihini, joissa olen aina sanonut, etten tunne Bin Ladenia eikä minulla ole ollut häneen mitään yhteyttä, vaikka haluaisin kovasti tavata hänet. Siitä huolimatta Putin on jo ’nimittänyt’ hänet minun päällikökseni.

 

Yhden asian tiedän varmuudella, ettei hän voi pohjimmiltaan olla roisto, koska hänen kasvoistaan huokuu vahvaa valoa niissä valokuvissa, joita minulla on ollut onni nähdä. Kokemuksesta tiedän, että Amerikka ja Ryssänmaa päättävät mielellään, ketkä osapuolet ovat syyllisiä, antamatta heidän sanoa sanaakaan puolustuksekseen.

 

Tästä esimerkkinä on kertomus massatuhoaseista Irakissa ja Saddam, jonka kaatamista aina kannatin, en Amerikan edun vuoksi, vaan koska pidin sitä edullisena muslimeille.

 

Mutta nämä myös syyttivät meitä talojen räjäyttämisestä Moskovassa ja Volgodonskissa ilman mitään näyttöä ja aloittivat sodan, mutta jos minä olisin nuo talot räjäyttänyt, en sitä koskaan kiistäisi.

 

Kysymys: Mikä on teidän asenteenne tätä järjestöä (Al Qaidaa) kohtaan?

 

S. Basajev: Asenteeni on normaali, hivenen varovainen, jollaisella suhtautuu tuntemattomaan tekijään. Koska eläissäni olen nähnyt vain kaksi Al Qaidan ’jäsentä’.  Khattab ja Abu Walid eivät olleet  Al Qaidan jäseniä, eivätkä he edes tunteneet Bin Ladenia. He olivat ainoastaan nähneet hänet joitakin kertoja Afganistanissa  ja senkin etäisyyden päästä, kaltaistensa, tavallisten sota-ajan vapaustaistelijoiden seurassa. Mutta nyt Tshetsheniassa on kehittynyt sellainen tilanne, että kunhan joku enemmän tai vähemmän tunnettu taistelija on kaatunut, hänestä ’tulee’ välittömästi pahimpien kumouksellisten operaatioiden organisaattori ja hänen on täytynyt olla Al Qaidan jäsen.

 

Tämä on kiinnostava tilanne; niin kauan kun taistelija on elossa, hän on alaiseni, mutta niin pian kun hän kuolee, hänestä tulee Al Qaidan jäsen ja ”pääasiallinen rahoituslähde”,

 

Kysymys: Britannian televisiolle antamassanne haastattelussa sanoitte suunnittelevanne uusia Beslanin kaltaisia iskuja. Missä maailman osassa ja milloin voimme odottaa uusia terroritekoja?

 

S. Basajev: Jälleen kerran, ennen tätä kysymystä teidän tulisi lukea edelliset lausuntoni.

 

Me taistelemme ainoastaan Ryssänmaata vastaan ja toistaiseksi vain sen maaperällä. Voitte odottaa kumouksellisia operaatioita, mutta ette terroritekoja, Vain Ryssänmaalla ja Qatarissa ja ainoastaan Ryssänmaan kansalaisia vastaan.

 

 

Mutta se tosiasia, että mitään suurempaa kumouksellista toimintaa ei ollut nyt syksyn ja talven aikana, johtui Mashadovista eikä Venäjän erikoisjoukoista. Marraskuussa vietimme 12 päivää yhdessä ja hän sai minulta sitoumuksen, että minä en sekaantuisi, jos hän haluaisi käydä keskusteluja sodan päättämiseksi, mitä Venäjän johto ehdotti salakavalasti välittäjien kautta, ja että minä pidättäytyisin kaikista kumouksellisista toimista sen ajan.

 

Olen pitänyt sanani, vaikka olen kärsinyt tappioita toimettomuuteni seurauksena.

Mashadov on kuollut ryssistien juonien ja hänen liiallisen rauhantoiveensa vuoksi ja nyt olen vapaa sitoumuksestani.

 

Kysymys: Miten ja milloin arvioitte Tshetshenian sodan voivan päättyä?

 

S. Basajaev: Putin on sairas ja tyhmä ihminen, sillä muutoin hän olisi ottanut opikseen vanhasta persialaisesta sananlaskusta ”Kun shaahi tulee hulluksi, hän lähtee taistelemaan Kaukasukselle”.

 

Ryssänmaa aloitti tämän sodan ja kaikki rauhan ’avaimet’ ovat Kremlissä.

 

Sota päättyy, jos Allah suo, piankin sillä, että Moskovassa tunnustetaan täysin ja ehdoitta  Itshkerian Tshetsheenitasavallan itsenäisyys vaihtokauppana Ryssänmaan turvallisuudelle. Ja tämän saavuttaaksemme me teemme mitä tahansa. Allah on suurin!

 

Päätteeksi haluaisin käyttää tilaisuutta hyväkseni kiittääkseni Ruotsin kansaa siitä tuesta ja avusta, jota olette antaneet meidän rauhanomaisille pakolaisillemme. Tämä meille riittää emmekä koskaan tätä unohda. Minun mielessäni Ruotsi yhdistyy aina kolmeen sanaan: Abba, Volvo ja Saab, ja ennen sotaa me jopa tutkimme vakavasti Ruotsin valtionhallinnon talousmallia tarkoituksella ottaa se käyttöön Tshetsheniassa. Ja nyt me voimme lisätä tähän kaikkeen, että Ruotsi on yksi niitä todella vapaita maita, jotka eivät pelkää joutuvansa Ryssänmaan epäsuosioon. Pysykää vapaina!

 

Kunnioittavasti teidän

 

Abdallah Shamil Abu-Idris (Shamil Basajev)

 

Kavkaz Center 2005-03-24