UUTISIA - SUOMI-TSHETSHENIA-SEURA

- PÄÄSIVU - UUTISIA - ARTIKKELEITA - SEURA - MIELIPITEITÄ


 

RADIO FREE EUROPE/ RADIO LIBERTY

Perjantai 3. kesäkuuta 2005

Liz Fuller

Venäjä: Uusi tshetsheenivastarinnan johtaja lupaa: ei enää panttivankikaappauksia

Abdul-Khalim Sadullajev, Tshetshenian murhatun presidentin ja vastarinta- johtajan Aslan Mashadovin seuraaja, sanoo Radio Free Europe/Radio Libertyn

Pohjois-Kaukasuksen toimitukselle kesäkuun 3. päivänä antamassaan haastattelussa, että hän tuomitsee jyrkästi terrorismin ja sanoo, ettei se kuuluu vastarinnan toimintamuotoihin.

Sadullajev myös sanoi, että vastarinnan yrittäessä maksimoida tuhon Venäjän asevoimille ja sotilaskohteille, se ei tule hyökkäämään rauhallisia siviilejä, naisia eikä lapsia vastaan eikä tule ottamaan heitä panttivangeiksi. Sadullajev vastasi RFE/RL:n esittämiin kysymyksiin.

Sadullajev oli lähes tuntematon kunnes hänet nimitettiin Tshetshenian presidentiksi kolme kuukautta sitten Mashadovin kuoleman jälkeen. Siten ei siis ole mahdollista millään varmuudella sanoa, oliko hänellä mitään roolia Moskovalaisessa teatterissa tapahtuneessa panttivankikaappauksessa lokakuussa 2002 tai viime syyskuisessa Beslanin panttivankikaappauksessa. Venäjän viranomaiset syyttivät sekä Mashadovia että radikaalia komentajaa Shamil Basajevia näistä terroriteoista.

Sadullajev myöntää, että Mashadovin tappaminen 8. maaliskuuta oli "tuskallinen isku meille", mutta lisäsi, että nyt käynnissä olevaa kamppailua Tshetshenian kansan vapaudesta ei käydä yhden miehen nimeen. "Jos jotakin tapahtuu yhdelle meistä, se ei tarkoita, että vapautussota loppuu; jäljelle jääneet jatkavat taistelua.”

Sadullajev sanoi, että 2001 "toisen sodan alussa”, Mashadov allekirjoitti asetuksen Sadullajevin asettamisesta varapresidentiksi, mutta Sadullajevin pyynnöstä asetusta ei julkistettu. Sadullajev sanoi että "en uskonut että hänet tapettaisiin ja että minä ottaisin hänen paikkansa...en halunnut hänen kuolevan ensiksi." Hän sanoi, että "kun rauha tulee...me pidämme vaalit ja valitsemme uuden presidentin."

Sadullajev sanoi että Mashadovin kuolema ei ole aiheuttanut mitään "hätäisiä" muutoksia taktiikassa. Hän sanoi, että "Aslan uskoi että tämä asia on oikeutettu ja hän oli valmis kuolemaan sen puolesta tarvittaessa.” Hän jatkoi, että "tie, jonka olemme valinneet, on ainoa ja sillä on yksi ainoa päämäärä. Vapaus on mahdotonta ei-vapaassa maassa ja että ei-vapaassa maassa ihmisoikeudet ovat arvottomia eikä niitä voida suojella. Venäjä on näyttänyt tämän meille eilen ja jatkaa sen näyttämistä tänään.”

Sadullajev sanoi että ihmisoikeuksia ei ole koskaan kunnioitettu Venäjällä, ja mainitsi esimerkkinä televisioinnit taistelusta rikollisuutta vastaan, joissa usein näytetään poliisien hakkaavan pidätettyä, joka makaa maassa. "Jos mies on jo maassa, ei ole tarvetta hakata häntä." Siitä syystä, Sadullajev jatkoi, "Venäjä ei mitenkään voi opettaa meille ihmisoikeuksia tai oikeutta.”

Kysyttäessä hänen suhdettaan radikaaliin komentajaan Shamil Basajeviin, Sadullajev vihjasi mielipide-eroihin vastarinnan johdon sisällä, mutta ei missään vaiheessa maininnut Basajevia nimeltä. Hän sanoi yrittävänsä säilyttää vastarinnan yhtenäisyyden ja kanavoida sen pyrkimykset yhteen suuntaan, ja tästä syystä hän ei halua loitontaa kenenkään välejä eikä yrittää pakottaa ketään toimimaan vastoin tahtoaan. "Kansamme on hyvin pieni”, hän huomautti, joten yhtenäisyys on kaikkein tärkeintä.

Hän sanoi että linjassa Mashadovin 2001 asetuksen kanssa hänen nimittämisestään varapresidentiksi, suunniteltiin kenttäkomentajien kokoontuvan ja päättävän "tärkeistä strategisista kysymyksistä" sekä sisä- ja ulkopoliittisista asioista vasta kun niistä on keskusteltu Puolustusneuvostossa.

Sadullajev esitti, että "meillä on oikeus ottaa vastaan kaikki apu, joka tekee meidät kykeneviksi aiheuttamaan vahinkoa vihollisen poliittisella, ideologisella ja taloudellisella sektorilla ja hyökkäämään sen asevoimia vastaan. Me pystymme tämän tekemään ja meillä on oikeus se tehdä." Hän sanoi tavanneensa Mashadovin vähän ennen kuin hänet tapettiin keskustellakseen mahdollisista sotilaskohteista Venäjällä. Siinä yhteydessä Sadullajev tähdensi, että hyökkäyksissä tällaisiin kohteisiin pitäisi välttää siviilien vahingoittamista.

Sadullajev puhuu peittelemättömän halveksivasti niistä tshetsheeneistä, jotka tekevät yhteistyötä Moskovan-mielisen tshetsheenijohdon kanssa, erityisesti "kadirovilaisten", pahamaineisen, ensimmäiselle varapääministerille Ramzan Kadyroville uskollisen erikoispoliisin rykmentin kanssa, joita hän kutsuu "fariseuksiksi". Sadullajev muistaa miten etsintäoperaation aikana Samashkin kylässä kaksi viikkoa sitten kadirovilaiset avoimesti varastivat omaisuutta kyläläisten kodeista samaan aikaan kun mukana olleet venäläiset varusmiehet seisoivat vieressä ja katsoivat, mutta eivät tulleet väliin estämään heitä. Kollaboraattoreista hän sanoo "ettei heissä ole mitään inhimillistä eikä mitään tshetsheeniä jäljellä", varsinkaan Ramzan Kadyrovissa eikä Sulim Yamadajevissa, nk. itäisen pataljoonan komentajassa.

Pyydettäessä kommentoimaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin politiikkaa Sadullajev sanoi tämän yrittävän luoda uusia jännitekohtia Pohjois-Kaukasuksella "provosoimalla ihmisiä jotka elävät rauhallisesti" siihen pisteeseen, että saa aikaan Moskovan vastaisen reaktion. Sadullajev sanoi että räjähdykset ja tappamiset Dagestanissa ovat tulleet yhtä tavalliseksi kuin Groznyssa, koska Putinilla ei ole kestävää Pohjois-Kaukasuksen politiikkaa. Hän sanoi, että tilanne on yhtä paha Ingushetiassa ja vain vähän parempi Kabardino-Balkariassa. Adygeia on tällä hetkellä säilynyt suhteellisen rauhallisena, mutta Moskova yrittää provosoida levottomuutta myös siellä, hän sanoo.

Sadullajev ennustaa, että Putin alkaa painostaa Kalmykian pitkäaikaista presidenttiä Kirsan Ilyumzhinovia, sillä "hän haluaa asettaa omia ihmisiä kaikkialle." Sadullajev jatkoi: "Se oli Putin joka aloitti tämän sodan eikä hänellä ole keinoa lopettaa sitä. Sota ei voi loppua sillä, että meidät pakotetaan polvillemme ja antautumaan, ja Putin on jättänyt itsensä ilman vaihtoehtoja. Äänekkäillä lausunnoillaan, jotka ovat typerän ja lyhytnäköisen henkilön lausuntoja, hän on katkaissut ainoan tien sodan lopettamiseen.

Sadullajev ennusti, että sota jatkuu ”niin kauan kun öljyn hinta pysyy korkeana, niin kauan kun Venäjän nuoret, huolimatta väestökriisistä, suostuvat pukemaan päälleen venäläisen univormun ja palvelemaan armeijassa tai kunnes jokin katkaisee Putinin selän." Mutta hän jatkoi:" En usko tämän kestävän enää kovin kauan. Tälle täytyy olla loppu, erityisesti siksi, että joukkomme eivät heikkene ja me olemme valmistautuneet jatkamaan taistelua." Sadullajev jatkoi ennustustaan: "Putin tulee yrittämään päästä eroon niistä ihmisistä, jotka ovat olleet silminnäkijöinä valtavissa ihmisoikeusloukkauksissa ja kansanmurhassa. Hän tulee yrittämään kaikkien niiden tuhoamista, jotka pystyivät tallentamaan jälkipolville mitä tapahtui.

Linkki: http://www.rferl.org/featuresarticle/2005/6/C9ED22DD-6BB9-464B-85BF-37FBCB02140B.html