ARTIKKELEITA - SUOMI-TSHETSHENIA-SEURA

- PÄÄSIVU - UUTISIA - ARTIKKELEITA - SEURA - MIELIPITEITÄ


 

Tietoja Tshetsheniasta, Juhani Putkinen 27.8.2004

Minulla oli kunnia keskustella pitkään ja hartaasti mm. Tshetshenian laillisen (Mashadovin) hallituksen ensimmäisen varaulkoministerin Eminat Saijevan (nainen), sekä Tshetshenian parlamentin ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan (edellisen, eli Dudajevin parlamentin puhemiehen) Ahjad Idigovin kanssa Viron parlamentissa 23.8.2004.

Tein silloin muistiinpanoja ja kysymyksiä. Tässä joitakin mielenkiintoisia yksityiskohtia sekalaisessa järjestyksessä:

1. Venäläisen ihmisoikeusjärjestön Memorialin tietojen mukaan viimeisen kymmenen vuoden kuluessa on kuollut n. 250 000 tshetsheeniä. Mitä muuta tämä on kuin kansanmurha?

2. Sodan kuluessa 3 miljoonaa venäläistä sotilasta on sotinut Tshetsheniassa Gulikovin mukaan.

3. Venäjän miliisi terrorisoi tshetsheenejä koko Venäjän alueella. Ottavat sormenjäljet kaikilta yli 7 vuotiailta tshetsheeneiltä.

4. Radioaktiivisen säteilyn taso Tshetsheniassa on 1000-kertainen normaaliin säteilytasoon nähden. Venäjä on käyttänyt myös kemiallisia aseita tshetsheenejä vastaan. 50% vastasyntyneistä lapsista Tshetsheniassa on terveysongelmia.

5. Venäjä väittää Tshetsheniassa asuvan yli miljoona ihmistä, mutta kansainväliset ihmisoikeusjärjestöjen mukaan vain puolet tästä. No, venäläiset tietysti laskevat myös miehitysjoukkojen sotilaat, yms. asukkaiksi.

6. Ensimmäisessä Tshetshenian sodassa kuoli 100 000 tshetsheeniä tshetsheenien laskelmien mukaan. Lisäksi tietysti muista etnisistä ryhmistä (mm. venäläisiä).

7. Venäläisen järjestön Sotilaiden äidit mukaan todelliset Venäjän tappiot Tshetshenian sodissa ovat 7-kertaiset Venäjän viranomaisten myöntämiin nähden.

8. Venäjän asettaman nukkepresidentin Kadyrovin perustuslain mukaan Tshetsheniassa on kaksi virallista kieltä: venäjä ja tshetshenia. Mutta saman perustuslain mukaan kaikki dokumentit tehdään venäjäksi.

9. Wahhabismi (islamifundamentalismi) Tshetsheniassa oli vain Venäjän provokaatio. Tshetshenian tiedustelupalvelu on selvittänyt, että wahhabiitteja lähetettiin Tshetsheniaan Moskovan toimesta 30, joista 13 oli FSB:n upseereita. Nämä 30 olivat arabimaista.

10. Yksi kuuluisa komentaja Tshetshenian sodissa jordanialainen Hattab oli puoliksi tshetsheeni (äiti oli tshetsheeni). Hänet myrkytettiin Venäjän toimesta myrkkykirjeellä. Hattab taisteli jo Afganistanissa Venäjää vastaan.

11. Eräiltä läntisiltä spesialisteilta leikattiin Tshetsheniassa päät Tshetshenian sotien välisenä aikana. Heidät oli kutsuttu Tshetsheniaan Tshetshenian virallisen hallinnon toimesta rakentamaan Tshetsheniaan viestiverkko (matkapuhelinverkko). Venäjän turvallisuuspalvelu murhautti heidät, että Tshetshenian saarto pysyisi, eikä avustusjärjestöt toimisi Tshetsheniassa.

12. Venäläiset hävittivät ainoan Tshetsheniassa toimivan kansainvälisen sairaalan (norjalainen, tanskalainen ja hollantilainen lääkäri saivat surmaansa) epästabilisoidakseen Tshetshenian tilannetta.

13. Moskovan puolesta asetettu Tshetshenian nukkehallitsija ei ollut oikea islamilainen pappi, vaan KGB:n agentti (jo neukkulan aikana).

14. Dubrovkateatterikaappauksen yhteydessä Tshetshenian entiselle presidentille ja maanpaossa Qatarissa elävälle Jandarbijeville soitettiin nimetön puhelu, että hänen on soitettava Dubrovkan kaappaajille, ettei nämä saa tappaa ketään. Kun Jandarbijev sitten soitti kaappaajille tämän puhelun, niin siitä FSB sai syyn syyttää Jandarbijevia terroristiksi. Terkibajev (FSB:n agentti) kertoi ennen "auto-onnettomuutta", jossa hän kuoli, että Dubrovkan aseet saatiin Moskovasta ja "pommit" olivat jäljitelmiä. Terkibajev oli "kaappaajien" joukossa, mutta pakeni teatterista ennen kuin turvallisuuspalvelujen joukot hyökkäsivät sinne.