RUOKINTAOHJEITA PENNUILLE JA AIKUISILLE KISSOILLE:

Suosittelen hieman paneutumaan uuden lemmikin ruokintaan, jotta kissa saisi parhaan mahdollisen avun elämälleen. Kissa on lihansyöjä ei kalan tai hiilihydraattien. Ihmettelen suuresti miksi ylipäätään useissa valmisruuissa on juuri näitä. Tähän olen koonnut omia kokemuksia eri ruuista ja niiden vaikutuksista ja kuten jokainen huomaa niin en suosittele vähittäiskaupan tuotteita.

Pennun muuttaessa uuteen kotiin voisi ruokintakertoja olla 3-4 ja kissan kasvaessa niitä voisi harventaa 2-3:een kertaan päivässä. Suosittelen ruokinnan jakamista kahteen - kolmeen osaan niin, että 1 tai 2 osaa koostuu raa'asta tai kypsästä tuoreesta lihasta, 1 osa valmis-/kuivaruuasta. Kuivaruokaa voisi olla tarjolla aina tai paino-ongelmaisille vain öisin ja töissä ollessa ja siinäkin annostellaan pussin ohje jaettuna raakaruuan määrään.
Kuivaruoka olisi hyvä olla myös sekoitus useammasta laadusta tai ainakin kahdesta.

Ruokintakerrat koostuisivat eri osista ja määrä voisi olla n. ison hiiren verran, joka korjataan pois ennen uuden laittamista. Ruoka valmistetaan joko keittämällä, mikrossa, uunissa tai raakana. Kaikki liha, jossa on luuta pitää tarjota raakana. Kaikki kissat ei suostu syömään raakaa lihaa, mutta jostain kumman syystä sydän on lähes kaikkien herkkua. Sydämen pitää olla ehdottoman tuore eli säilytys jääkaapissa tulee olla hyvin lyhyt tai se jää syömättä. Hevosen liha on ollut myös todella suosittu jopa niille kissoilleni, jotka osaavat nirsoilla.

Kaikkien näiden lisäksi kissalle tulee antaa vitamiinia päivittäin ja kuureittain kissoille tarkoitettua öljylisää turkin ja terveyden ylläpitämiseksi. Oikein ruokittu kissa ei sairastu niin helposti tai saa paljon lievemmät oireet. Kissan hampaat tarvitsevat myös työtä ja aikuiselle kissalle voikin antaa lihan lähes hiiren kokoisena kimpaleena ja luiset broilerin osat ovat luonnon hammasharja. Jos kissalla on uloste kovalla voi ruuan joukkoon ripotella hieman kauraleseitä tai hiutaleita.

Olen myös huomannut, että purkeissa olevat valmisruoat maistuvat parhaiten. Hyviä tuotteita on varmaan paljon muitakin, mutta näitä olen ehtinyt vasta kokeilemaan. Kannattaa aina valita sellaisia tuotteita, joissa on lihaprosentti korkea ja tuote tuoksuu hyvältä.

Itse annan raakaruokaa eniten ja sitä myös suosittelen, mutta siinä pitää muistaa antaa joka päivä vitamiinit erikseen. Kostutan ruuan pienellä määrällä vettä, keitinlientä, kermaviiliä tai keltuaista.

Pennun muuttaessa uuteen kotiin tai kissan ollessa sairaana suosittelen annettavaksi possun sydäntä pennulle jauhettua tai ihan pieneksi pilkottua sekoitettuna Carny märkäruokaan tai/ sekä Royal canin Recovery.


Ruoka-aineet joita suosittelen:

- Possun sydän jauhettuna tai pilkottuna
- Possun rustoluut ja liha
- Naudanliha jauhettuna tai suikaleena
- Naudan/ possun kieli jauhettuna tai pilkottuna
- Naudan maksa jauhettuna tai pilkottuna kypsänä kerran viikossa ei ihan pennulle
- Hevosen liha
- Lampaan sydän, maha ja jauheliha
- Broilerin/ kalkkunan jauheliha
- Broilerin/ kalkkunan sydän
- Broilerin file/ suikale
- Raaka broilerin kaula ei ihan pennulle
- Keitetty sei liemineen kerran viikossa
- Raaka keltuainen tai kokonaan kypsänä kerran viikossa
- Kermainen juusto tai raejuusto
- Hyla kermaviili

Valmis märkäruuat, joita suosittelen:

- Feline Porta 21 pennuille ja aikuisille
- Animonda Vom Feinsten, Carny pennuille ja aikuisille
- Almo nature pennuille ja aikuisille
- Hill's a/d
- Royal canin Recovery


Kuivaruuat, joita suosittelen:

- Royal canin kitten, babycat
- Royal canin hair and skin
- Royal canin queen
- Royal canin sensible
- Royal canin oral
- Royal canin exigent - Acana kitten
- Acana adult
- Hill's kitten

Kissojeni herkut:

Dumbo ja Killer ei niinkään pidä raa'asta lihasta, mutta possun suikaleet maistuvat ja muitakin lihoja valmisruokaan sekoitettuna tai kevyesti kypsennettynä maistuu. Kypsennetty maksa on herkku.

Kisellen herkkua on possun sydän.

Sandran ja Diivan herkkuja ovat naudan ja possun liha sekä kypsennetty kana. Kala menee vaihtelevasti. Diivan tapana on ensin varmistaa, että "saalis" on kuollut ennen syöntiä.

Hassun on meidän kodin "jätemylly". Eli jos ei muille kelpaa niin Hassulle kyllä kelpaa. Raa'at possun rustoluut sekä kanan kaulat ovat herkkuja.

Vekara pitää possun sydämestä.