Tällainen on siamilainen, balineesi sekä itämainen lyhyt- ja pitkäkarva.

Siamilaista tai itämaista lyhytkarvaa ei kannata valita lemmikiksi, ellei sille ole valmis omistamaan paljon aikaa ja huomiota. Näillä on villi luonne, mikä yhdistettynä älykkyyteen tarkoittaa, että kissaa voi olla vaikea käsitellä.
Näillä on myös hyvin kehittynyt kieli, jossa on valikoima parkaisuja ja kutsuja kaikkiin tilanteisiin. Niitä myös käytetään saadakseen osakseen huomiota.
Omasta kovastakin ääntelystä huolimatta se ei pidä muiden tuottamista kovista äänistä.

Näiden huonona puolena on voimakas kiintymys yhteen henkilöön ja tulla mustasukkaiseksi, jos henkilö huomioi muitakin ihmisiä tai eläimiä.
Nämä eivät halua tulla jätetyksi yksin ja huomiotta. Monet yksilöt suhtautuvat epäluuloisesti vieraisiin. Kaikesta tästä huolimatta ne ovat lempeitä kissoja, jotka reagoivat myöteisesti kouluttamiseen.

Siamilaisgeeni on herkkä lämmölle ja tuottaa enemmän pigmenttiä lämpötilan ollessa alhainen. Se antaa värin vartalon äärikohdille, jotka ovat sen viileimpiä osia. Se myös tarkoittaa, että siamilaisten väri on altis tummumiselle kylmemmässä ilmanalassa. Lihominen nostaa myös ruumiinlämpöä, mikä puolestaan tummentaa turkkia.

Balineesi ja itämainen pitkäkarva ovat hiljaisempia ja vähemmän vaativia kuin siamilainen ja itämainen lyhytkarva. Nämä ovat kuitenkin akrobaattisia ja pitävät eloisasta kisailusta, joko itsekseen tai omistajansa kanssa ja haluaa kiinnittää muihin huomiota tai hakee itse itselleen huomiota.
Hoito on helppoa, kevyt harjaus silloin tällöin riittää. Koska untuvainen aluskarva puuttuu, turkki on silkkinen, hyvin laskeutuva eikä sillä ole taipumusta takkuuntua.

Siamilainen ja balineesi ovat naamiokissoja, joiden silmät ovat siniset. Itämainen lyhyt- ja pitkäkarva ovat puolestaan yksivärisiä, joilla on vihreät silmät ja turkki on kokonaan värittynyt.

Kuinka usein olenkaan herännyt kesken parhaiden unien, kun jokin rakkaista kissoistani tulee puskemaan naamaani näyttäen kiintymystään ja sen jälkeen esittelee peräpään tuoksut ja vihoviimeisenä häntä kutittelee kasvoillani.
Sitten onkin taas aika jatkaa unia!!