Yleistä

Nimeni on Teuvo Ranki ja koulutukseltani olen rakennusarkkitehti.

Olen tehnyt yli kaksikymmentä vuotta rakennusuunnittelua,
painopisteen ollessa maaseuturakentamisessa ja pientalokohteissa.
Teen suunnittelutyötä tiivissä yhteistyössä asiakkaiden kanssa,
heidän tarpeensa ja toivomuksensa huomioiden. Kokemukseni
ja ammattitaitoni ovat käytettävissänne rakennushankkeissanne.

AJATUKSIA KORJAAMISESTA

Vuosisatojen rakentamistradition, ammattitaidon ja esteettisen tajun aikaansaamaa perinteistä rakennuskantaa on maaseudulla vielä paljon jäljellä. Tämä rakennuskanta ja työn muovaama kulttuurimaisema on edelleen tasapainoisen maaseutumaiseman runkona.

Vuosisatainen kansanrakentamisperinne on kuitenkin jo katkennut ja uudet rakentamistavat ovat tulleet vallalle. Jokainen tuhoutunut vanha rakennus on menetetty lopullisesti ja sen mukana myös suuri määrä siihen sisältynyttä rakentamistaitoa, kauneutta ja historiaa.

Vanha rakennus voidaan tuhota myös, vaikka sen runko säilytettäisiinkin, mutta kaikki historiallinen kerrostuneisuus viedään kaatopaikalle vanhan rakennusmateriaalin muodossa ja tilalle laitetaan jotain täysin erilaista. Silloin on mennyt "lapsi pesuveden mukana".

Nykyaikaisen asumisen vaatimien asioiden sijoittaminen rakennukseen, ja rakennuskulttuurin säilyttäminen samalla kertaa on usein korjaussuunnittelun suurin haaste. Museossa ei silti tarvitse asua, vaikka historia haviseekin ympärillä.

AJATUKSIA UUDISRAKENTAMISESTA

Jokainen uusi rakennus vaikuttaa maisemakuvaan tulevaisuudessa. Nyt pystytetty rakennus saattaa ollaa paikallaan jopa vuosisatoja. Rakennuksen ympäristö tulee ottaa huomioon suunittelussa. Tietyssä ympäristössä rakennuksen muodon on parempi pohjautua perinteeseen, toisessa paikassa voi taas vapaampien tuulien antaa puhaltaa.

Oma koti on paljon enemmän kuin siihen käytetyt neliömetrit. Kodin tulee olla intiimi ja turvallinen pesä, jossa voi antautua tunteille ja hyvinvoinnille.

Takaisin alkuun