P E T T U L E I P Ä

Perimätieto pula-aikoina käytetystä pettuleivästä on katoamassa, mutta Kiilin kotiseutumuseo yrittää säilyttää pettuleivän valmistukseen liittyvät tiedot ja taidot. Katovuosina oli pakko jatkaa jauhoja jollakin tavalla, joko puintijätteillä, jopa oljilla tai petulla, jotta olisi pysytty hengissä. Männyn kaarnan ja puun välissä oleva vaalea nilakerros kuorittiin keväällä, kun se vielä irtosi helposti rungosta ja kuivattiin ja jauhettiin. Sitä sitten sekoitettiin jauhojen joukkoon sitä enemmän mitä huonompi aika. Pettujauho sisältää joitakin tärkeitä ravintoaineita, kuten sinkkiä, magnesiumia, kaliumia ja rautaa, jopa enemmän kuin ruis ja vehnä. Vitamiinipitoisuus on myös korkea, mutta energiasisältö sen sijaan matala. Pettuleivän kuitupitoisuus on myös erittäin korkea ja siinä mielessä sen pitäisi olla varsin terveellistä suoliston hyvinvoinnille. Keliakiapotilaille pettuleipä saattaisi olla hyvä kuitujen lähde. Kiilin pettuleivässä on 1dl pettujauhoja 10dl:aan jauhoja.

"Haluamme säilyttää vanhan perimätiedon ja kehittää sitä edelleen", sanoo Sinikka Norrback, joka on projektin innokas vetäjä. "Käytämme ekologisesti viljellystä viljasta jauhettuja jauhoja tai jauhoja suoraan myllystä ilman mitään lisäaineita. Tulemme myymään pettuleipää Kiilissä, ja jos kysyntää on ja resurssit riittävät, mahdollisesti myös muualla."

 

Tiedustelut ja tilaukset:
06-222 56 11