www.Kalliolainen.com (22.5.2006) • teksti ja kuvat: Marjut Salama

Thérèse Österholm
taiteilee ihollekin taideteoksia


Vaikka Kallion liepeillä on useampikin tatuointistudio ja Hämeentielläkin parhaillaan ainakin kolme studiota, ei keskinäinen kilpailu ole veristä. Kullakin studiolla on niin vahva oma leimansa ja tyylinsä, että asiakkaista ei tarvitse nujakoida. SKINK (Hämeentie22) on todella hyvännäköinenkin uutuus, joka avattiin 13.3.2006. Vaikka mestassa on selkeä tatuointistudion tuntu, "theresemäinen" vahva värillinen, valoisa, selkeä ja ilmava fiilis ovat koko lafkassa päällimmäisinä.


Tatuoitsija THÉRÈSE ÖSTERHOLM on kokonaisvaltaisesti taiteilija, joka kuvittaa niin tauluja kankaalle, kuin kuvia ihmisiholle.
Thérèse on kuvataiteilija ja mainosalan ammattilainen, jonka ilmaisuun on tuonut lisää volyymia myös tatuointitaide.

Thérèsen tiimi, jossa hän toimi AD:na, palkittiin viimeksi noin viikko sitten 3.palkinnolla HUIPPUSUORA 2006 -kilpailussa. Kilpailusarjana "yritysmarkkinointi ja uusasiakashankinta" ja työnä oli Dark
-kirjapainolle suunniteltu kampanja.

Ensikertaa tatuointitaiteen tekeminen alkoi kiinnostaa Thérèseä noin kuusi vuotta sitten. Nyt tämä taiteentekemisen ala kulkee käsi kädessä muun taiteen kanssa.

Esimerkiksi tällä hetkellä Thérèsen taulut lievittävät hammaslääkäripelkoa hammaslääkäriasema Fossan katossa! Istuessaan ko. lääkäriaseman potilastuolissa Thérèse tuli ajatelleeksi, että voisi kai siinä penkissä istuessa katsella muutakin kuin steriilin valkoista kattoa! Taulu-ideasta on kertynyt pelkkää positiivista palautetta.

20.-30.6.2006 ajaksi Thérèse pystyttää seuraavan näyttelynsä Vuosaareen VUOTALOON. (aikataulut, kuvia tauluista ja tatuoinneista etc. tsekkaa Thérèsen omilta sivuilta! www.iki.fi/therese)

Tatuoitsijana Thérèsen sähköisen kynän jälki on erittäin samanhenkistä kuin taulujenkin maailma.
Ei synkissäkään virroissa lilluvat liskot ole ikäviä, mutta Thérèsen liskot ovat silti ihanasti jotain muuta!
Niitten sympaattinen hiljainen huumori, elegantit linjat, hämmästyneet silmät ja aito liskomainen olemus on jotain paljon persoonallisempaa, kuin ne varsin lukkiutuneet perinteiset liskofiguurit, joita yleensä näkee.
Thérèsen taiteilemat liskot, käärmeet ja sammakot ovat sen näköisiä tyyppejä, ettei yhtään ihmettelisi, jos ne olisivat kadonneet näkökentästä silmänräpäyksen aikana, kuten elävät esikuvansa tekevät. Yhtä hyvännäköisiä ja "eläviä" ovat niin mustavalkoiset tribaalityyppiset kuvat, kuin väreillä iholle tatuoidut eläimet.
Itseäni ihastuttivat matelijoiden lisäksi Thérèsen kissat ja sudet aivan erityisesti!

Duck's Tattoossa - jossa Thérèse aiemmin työskenteli - olikin käytännössä erään kolleegan janssa jonkinmoinen työnjako: kun asiakas tahtoi iholleen taiteillun liskon tai sammakon, duuni oli usein Thérèsen hommia!
Vaikka "lempiaiheina" Thérèselle ovatkin matelijat, ihan kaikenlaisia kuvia SKINKissä tatuoidaan tottakai!
Noin 3/4 tehdyistä tatuoinneista on Thérèsen ideoimia ja toteuttamia. Jäljelle jäänyt 1/4 tehdään mallikansioista valitun kuvan mukaan tai asiakkaan tuomasta kuvasta.
Tatuoinnin hinta määräytyy pääasiassa arvioidun työajan mukaan.
Thérèse kertoo, että häntä itseään kiehtovat erityisesti selkeät ja selvät kuvat, joista heti näkee, mitä kuva esittää. Suttuisen harmaat ja sekavat tatuoinnit (joita joskus maailmalla näkee) eivät sensijaan aiheuta hurraahuutoja.
Thérèsen itsensä suunnittelemat tribaali-kuvat ovat  tekijänsä näköisiä nekin: sekoitus tribaali"perinnettä" yhdistettynä Thérèsen omaan tyyliin, josta syntyy kiehtovaa salaperäisyyttä ja mystisyyttä!

KUVASSA: Kesäkuussa (20.-30.6.2006) Vuotalossa Vuosaaressa on Thérèsen seuraava taidenäyttely. Tänään osa tauluista koristaa SKINK-studion seiniä.

Ihmisnäkövinkkelistä nämä "ikuiset" korut iholla ovat tulleet todellakin jäädäkseen. Tämä ikivanha koristautumismuoti alkoi saada Suomessa jalansijaa reilut parisenkymmentä vuotta sitten, sanoo Thérèse.
Naiset niin tatuoitsijoina, kuin tatuointien kantajinakin, tulivat vasta seuraavalla junalla. Miehet omaksuivat alan alkuun voimakkaammin, mutta nyt noin viitisentoista vuotta myös naiset ovat koristautuneet tatuoinnein hyvinkin ahkerasti. Tänään sukupuolikysymys jakautuu fifty-fifty niin ihotaiteen taiteilijoilla, kuin iholtaan taiteilluillakin.

Tatuointitaidehan on Suomessa erittäin korkealaatuista ja korkeamoraalista ja kaikenlisäksi vielä terveydellisestikin turvallista.
SKINKissä "korjataan"ja uudistetaan myös vanhoja tatuointeja. Thérèsen omilla sivuilla voikin nähdä miten upeita taideteoksia on syntynyt vanhojen tatuointien päälle! Thérèse pitää myös tätä kuvantekotapaa erittäin haasteellisena, kun on luotava "piiloon" vanha tatuointi, johon asiakas ei syystä tai toisesta enään ole tyytyväinen...Eli ei ole paniikinpaikka, jos joskus historiassa on tullut tempaistua iholle kuva, jota nyt häpeää tai katuu: Thérèse saa taatusti asian muuttumaan täydellisesti peitekuvalla. (Ja tilalle tulee kuva, josta voi olla ylpeä!).

HUOM! SKINK tekee myös lävistyksiä ja niitä tekee Maria.

(HUOM! Thérèse avasi 1.10.2006 Liskogalleria-nimisen tatuointistudion osoitteessa Hämeentie 1).

 

Kallio•Lehti
MTV3 / Helmi
Uutislehti 100
Image
Kalliolainen
Vartti
Kodin Kuvalehti
Satakunnan Kansa
Suupohjan Sanomat
Sydösterbotten
Helsingin Uutiset

webdesign©Therese Österholm