Kallio•Lehti 18.10.2007 • teksti ja kuvat: Tatu Iivanainen

Tatuointeja ja kuvataidetta

Liskogallerissa voi ihastella Thérèsen taidetta
samalla kun ottaa tatuointia

Monet ohikulkijat pistäytyvät Liskogalleriaan
ihan vain ihailemaan Thérèsen maalauksia.

Hämeentien varressa ohikulkijan huomio kiinnittyy suureen ikkunaan, joka on reunustettu taidemaalauksilla. Ikkunassa lukee kuitenkin, että kyseessä on tatuointiliike. Sisällä paljastuu, että liikkeestä saa taidetta sekä kankaalle että iholle.
Tatuoija, taidemaalari Thérèse Österholmin Liskogallerialle tuli juuri ensimmäinen vuosi täyteen samalla paikalla. Sitä ennen galleria sijaitsi vähän matkan päässä saman kadun varressa. Thérèsellä on takanaan pitkä ura taidemaalarina, mutta tatuoinnit ovat hänelle tuore löytö. Muutama vuosi sitten Sveitsissä pitämässään näyttelyssä hän keskusteli erään vanhemman herrasmiehen kanssa tatuoinneista ja kiinnostui niistä itse.
– Tatuoinnit ovat yksi taiteen muoto, hän perustelee.

Oppia muualta

Koska Thérèse ei halunnut oppia tatuoijan ammatti kantapään kautta, hän hakeutui neljä vuotta sitten oppiin tatuointiliikkeeseen, jossa harjoitteli aluksi vapaaehtoisiksi ilmoittautuneilla ystävillään. Tatuoijan täytyy tietää paljon mm. ihosta voidakseen harjoittaa ammattiaan turvallisesti. Ilmeisesti harjoittelu onnistui, sillä ystävät ovat yhä ystäviä ja Liskogalleria kukoistaa.
Maalauksen ei kuitenkaan ole tarvinnut siirtyä tatuoinnin tieltä, vaikka kumpikin on aikaa vievää työtä.
– Aluksi ajattelin, että voisin maalata asiakkaita odotellessani, mutta maalaaminen vaatii täydellistä keskittymistä. Nykyään pistän näyttelyiden alla liikkeen kiinni ja keskityn
toteuttamaan varastossa olevia ideoitani, Thérèse kertoo.

Selkeä tyyli

Thérèsen maalauksille tyypillisiä ovat kaarevat muodot. Tyyli tulee jostakin alitajunnasta, inspiraation lähteinä voivat olla luonto, kauniit rakennukset ja taottu rauta. Pelkkä vesilammikkokin voi saada mielikuvituksen lentämään. Nykyään monissa Liskogallerian tatuoinneissa voi nähdä saman tyylin.
– Aluksi yritin hakea jotain tatuointityyliä, mutta sitten tajusin, ettei tarvitse noudattaa mitään valmista tyyliä, Thérèse kertoo.
Monet Liskogallerian asiakkaista haluavat hyödyntää Thérèsen maalausten tyyliä. Valmiissa malleissaan tatuoija pitääkin paljon omia kuviaan, mutta myös ”perinteisempiä” tatuointiaiheita.
– Oma tyyli on vahvuus, mutta pyrin pitämään laajat luonnosvalikoimat. On hyvä olla erilainen, sillä kilpailua on. Jokainen tatuoija on taiteilija.

Tatuointi mietittävä tarkkaan

Asiakkaalle tehtävä tatuointi riippuu tämän omista toiveista. Osa tietää jo valmiiksi, millaisen haluaa, mutta toiset tulevat liikkeeseen katselemaan malleja ja pohtimaan, mitä haluavat. Keskustellessaan epävarman asiakkaan kanssa Thérèse selvittää, millaisella tyylillä ja mihin paikkaan tämä tatuointinsa haluaa. Tatuointia ottaessaan on tärkeää olla varma, sillä jokainen ihoon piirretty viiva on lopullinen viiva.
– Se tekee tästä haastavaa. Tatuoijalla on vastuuta, joten taiteellista taustaa pitää olla, Thérèse tähdentää.
Jos aika on sopiva eikä tatuointi vaadi lisäsuunnittelua, Thérèse voi tehdä sen saman tien, muuten täytyy varata aika. Normaalin pikkukuvan tekemiseen menee puolisen tuntia, isommat kuvat tehdään yleensä 4-5 tunnin erissä.
Kyky sietää kipua ja pysyä paikoillaan on hyvin yksilöllistä. Pisimmillään Thérèse on tehnyt yhtä tatuointia 11 tuntia kerralla.
– Kipu pitää pystyä sulkemaan pois ajatuksista ja yrittää rentoutua. Helpointa on keskittyä hengitykseen, Thérèse neuvoo.
Vaikka tatuoinnit ovatkin ikuisia, saatetaan niitä silti muuttaa tai peittää kokonaan uudella kuvalla. Kun rohkeutta ja ideoita tulee lisää, kuvia voi alkaa laajentaa. Thérèsen mukaan korjauksia tehdään nykyään aika paljon.
– Tatuointi on väärä kohta säästää, hän toteaa.
Tatuoijan mielestä kannattaa ennemmin antaa ammattilaisen tehdä tatuointi kuin kokeilla itse koneella piirtää.
Vaikka Thérèse tekeekin tatuoinnit asiakkaiden toivomusten mukaan, ei hän aivan mitä tahansa tee. Rajoittava tekijä ei yleensä ole aihe, vaan paikka, johon tatuointia ollaan tekemässä ja asiakkaan ikä.
– Mieluummin menetän asiakkaan kuin pilaan jonkun uraansa suunnittelevan nuoren elämän, Thérèse kertoo viitaten siihen, ettei kaikilla aloilla vieläkään hyväksytä tatuointeja.
Erityisesti näkyvillä paikoilla, kuten kämmenselässä tai kaulassa olevat tatuoinnit voivat rajoittaa ammatillisia mahdollisuuksia. Kasvoihin Liskogalleriassa ei tatuointeja tehdä lainkaan. Eniten Thérèse joutuu keskustelemaan nuorten tyttöjen kanssa.
– Heillä on koko loppuelämä aikaa ottaa tatuointeja. Heti nuorena ei kannata ottaa esimerkiksi isoa pääkalloa kaulaan.

Ensikertalaiset palaavat usein

Liskogallerian asiakaskunnassa on tällä hetkellä miltei yhtä paljon ensimmäistä tatuointiaan ottavia ja sellaisen jo omaavia asiakkaita. Monet ensikertalaiset ottavat ensin pienen, vaatimattoman tatuoinnin, mutta palaavat jo kuukauden päästä harmitellen, että ottivat niin pienen. Liskogallerialle on muodostunut jo vakioasiakkaitakin, jotka käyvät yhtenään teetättämässä lisää tatuointeja. Thérèsen itsensä lisäksi liikkeessä on myös toinen tatuoija harjoittelemassa.
– Asiakkaalta kysytään, kumman hän haluaa tatuoinnin tekevän, Thérèse kertoo.
Kaikki keskeisellä paikalla sijaitsevaan Liskogalleriaan tulevat ihmiset eivät ole tatuointia hakemassa.
– Erityisesti ohikulkijat pistäytyvät katsomaan maalauksia.

 

Thérèse saa inspiraationsa mm. luonnosta, vanhoista rakennuksista ja taotusta raudasta. Liskogallerissa esillä olevia teoksia yhdistävät kirkkaat taustavärit ja tummat, kaarevista muodoista koostuvat hahmot.

Thérèsen teoksia
nähtyään monet
asiakkaat tahtovat
saada tatuointeihinsa
samanlaista tyyliä.

 

 

 

YLÖS ^

Kallio•Lehti
MTV3 / Helmi
Uutislehti 100
Image
Kalliolainen
Vartti
Kodin Kuvalehti
Satakunnan Kansa
Suupohjan Sanomat
Sydösterbotten
Helsingin Uutiset

webdesign©Therese Österholm