Sydösterbotten (17.7.2004) • YD

Konst man inte glömmer

Några veckor framåt pågår en utställning med Thérèse Maasalos målningar på Kilen. Hon är ursprungligen kristinestadsflicka men bor numera i Frankrike, där hon målar på heltid. Hennes tavlor glömmer man inte.

- Jag vill chockera och bryta gränser, det är roligt då folk blir förvånade förklarar Thérèse.

Hennes moderna surrealistiska konst bryter medvetet mot den gamla traditionsbundna miljön på Kilen. Men ursprunget för hennes konst finns just där. Sina första steg på den konstnärliga banan fick hon under en konstläger för barn på Kilen. Nu 20 år senare visar hon vart den inriktningen förde henne. Nu lever hon som fri konstnär, i 15 års tid var hon reklamplanerare före det.

I motiven kan man se spår av naturens former. Inspirationen har hittats i träd, grenar, rötter och klippos. Den aktuella utställningen kallas Ögat och på nästan varje målning finns temat med.

- Redan som barn intresserade mig andras ögon. Jag minns att jag satt i mammas famn tillsammans med min tvilling och ville absolut ta i hennes ögon.

Ögonen i tavlorna finns placerade i de mesta konstiga omgivningar, till exempel mitt i en fot. Det sätter fart ppå fantasin. Foten - kan kanske ses som en kontrast till ögat - återfinns på många av utställningens målningar. Färgerna är klara och klart avgränsande från varandra. Det är en orsak till att målningarna fastnar på närhinnan. Tillika som det finns en berättelse, en inspirationskälla varje bild. Båda ljusa ocj mörka färger används. Men de uttrycker inte konstnärens sinnestämningar.

- Jag målar bara då jag är glad. Om jag är nedstämd kan jag inte måla.

Utställningens tavlor är inspirerade under fotvandringar i franska bergstrakter. Besöket här hemma ger säkert inspiration till nya tavlor.

- Det väcker känslor att återse hemtrakten, alla ställen har blivit så små, säger Thérèse Maasalo, som trivs bra både här och i Frankrike. Några av hennes konstvänner följde med till Kristinestad och deltog i vernissagen.

Kallio•Lehti
MTV3 / Helmi
Uutislehti 100
Image
Kalliolainen
Vartti
Kodin Kuvalehti
Satakunnan Kansa
Suupohjan Sanomat
Sydösterbotten
Helsingin Uutiset

webdesign©Therese Österholm