Uutislehti 100 (3.10.2007) • teksti: Henna Savolainen • kuva: Jani Saikko

Kestävää taidetta iholle

Tatuoijaksi ei opita koulun penkillä vaan tekemällä.

LISKOGALLERIA on täynnä värikkäitä maalauksia, eikä vaikuta tavalliselta tatuointipaikalta. Thérèse Österholmin liike onkin yhdistelmä taidegalleriaa ja tatuointiliikettä. Österholmin oma tyyli tulee nopeasti selväksi tauluista, joiden aiheina ovat liskot, sammakot ja silmät.

– Kuvittelin aiemmin, että tatuoinnin kuuluu olla niin sanotusti tatuoinnin näköinen. Sitten koin ahaa-elämyksen, että mikä tahansa kuvahan voi olla tatuointi ja vapautin luovuuteni.

Liskogalleriassa saa kuvan kuin kuvan, mutta tatuoijalle itselleen mieluisinta on juuri omien kuvien ikuistaminen asiakkaiden ihoille. Hän kertoo ihmisen ihon olevan haastava pinta taiteen tekemiselle.

– Kankaalle maalaaminen on aina samanlaista. Ihmisten iho on elävä ja aina erilainen.

Tatuoijaksi Österholmin tie vei mainosalalta nelisen vuotta sitten. Hänen taidenäyttelyssään vieras tuli sanomaan, että työt kiinnostaisivat ehkä hänen tatuoijapoikaansa. Siitä paikasta Österholm marssi tatuointiliikkeeseen ja tiedusteli, kuinka alaa voi oppia.

– Tatuoijaksi voi oppia joko kotona opettelemalla tai liikkeessä harjoittelemalla. Omasta mielestäni jälkimmäinen on parempi vaihtoehto, sillä silloin oppii asiat kerralla oikein.

Österholmin mielestä tatuoijalla on hyvä olla taiteilijan tausta. Tekniikan voi opetella, mutta piirtämistä ei pitäisi toisen ihoon enää harjoitella. Hän kertoo näkevänsä todella monen tasoisia tatuointeja.

– Nykyään ihmiset ovat onneksi tietoisia siitä, että tatuoinnin voi myös peittää tai korjata.

Oman yrityksen perustaminen on ollut Thérèse Österholmin suunnitelmissa jo pitkään. Liskogallerian hän avasi Hakaniemeen pari vuotta sitten. Yrittäjän arki on tietysti rankkaa, päivät tatuoidaan ja illat suunnitellaan. Hän ei kuitenkaan valita. Hän kertoo, ettei tatuoijan ammatissa ole kahta samanlaista päivää.

Österholm kuitenkin pitää työn sosiaalisesta puolesta, jota taiteilijan ammattiin ei yleensä kuulu.

– Tatuointia tehdessä ihminen on aidoimmillaan. Silloin ei leikitä kovista.

Kilpailu alalla on kasvussa, mutta Österholmin mukaan tatuointiliikkeet eivät kilpaile kaikista samoista asiakkaista.

YLÖS ^

Kallio•Lehti
MTV3 / Helmi
Uutislehti 100
Image
Kalliolainen
Vartti
Kodin Kuvalehti
Satakunnan Kansa
Suupohjan Sanomat
Sydösterbotten
Helsingin Uutiset

webdesign©Therese Österholm