kuva: Mikko Ljokkoi

 

Thérèse Österholm syntyi ja kasvoi lapsuutensa meren rannalla, idyllisessä ja luonnonläheisessä puutalojen koristamassa, Kristiinankaupungissa. Hänen taiteelliset lahjansa tulivat esiin jo hyvin nuorena, jäädessään kiinni itse teossa – taiteilemassa kuvia olohuoneen seinään siskonsa avustuksella. Sillä hetkellä hänen äitinsä päätti luovuttaa yhden huoneista taideateljeeksi. Tuon villin taidehuoneen seinät olivat nopeasti täynnä taidetta – katosta lattiaan.

Tuon varhain alkaneen harjoittelun tuloksena hän voitti jo kouluaikana useita lasten ja nuorten kuvataidekilpailuja. 14-vuotiaana Thérèse hyväksyttiin nuoresta iästään huolimatta mukaan nuorten pohjoismaiselle taideleirille, mikä vaikutti oleellisesti hänen elämänsä myöhempiin vaiheisiin.

Suuri kiinnostus taiteeseen, sisustamiseen ja mainontaan ohjasi Thérèse Österholmin jo lukioaikana kesätöihin somistamoon, missä ammatinvalinta sai vahvistusta. Pian hän löysikin itsensä helsinkiläisestä mainostoimistosta tekemästä graafista suunnittelua. Thérèsen nauttiman vahvan ammatillisen arvostustuksen yhtenä osoituksena oli kutsu Huippusuora-kilpailun tuomaristoon.

Työskenneltyään toistakymmentä vuotta visuaalisena ja strategisena mainonnansuunnittelijana (art directorina) useissa helsinkiläisissä mainostoimistoissa, hän pakkasi pensselit pussiin, muutti pieneen ranskalaiskylään lehmien keskelle ja ryhtyi vapaaksi taiteilijaksi.

Vahvana visualistina tunnetun Thérèse Österholmin surrealistiset maalaukset ovat täynnä väriloistoa ja symboliikkaa. Suurin osa tauluista on maalattu Ranskassa. Taulut kuvastavatkin hyvin niitä voimakkaita tuntemuksia, joita asuminen siellä on hänessä herättänyt. Aiheissa ja muodoissa voi aistia vaikutteita Ranskan mielenkiintoisesta ja omaperäisestä luonnosta vuorineen, vesiputouksineen ja tippukiviluolineen.

Taidenäyttelyitä hän on pitänyt mm. Ranskassa, Sveitsissä, Itävallassa ja Suomessa. Myös näyttelyiden paikkavalinnoissa Thérèse on osoittanut luovuutta ja kekseliäisyyttä. Yhtenä hauskana esimerkkinä hammaslääkäriaseman kattoihin kiinnitetty näyttely, joka on saanut paljon positiivista huomiota sekä potilaitten että hoitohenkilöstön osalta. Modernit taulut ovat ravistelleet rajoja myös vanhalla museoalueella Kiilin kotiseutumuseossa sekä klassisen sisustuksen keskellä Lundian näyttelytiloissa.

Mainonnan suunnittelua hän ei silti koskaan lopettanut vaan tekee sitä edelleenkin. Paitsi kuvataiteilijana ja graafisena suunnittelijana hän toimii tällä hetkellä myös tatuointitaiteilijana.

webdesign©Therese Österholm