Donald Hamilton: Operaatio Kosto (Matt Helm #1 (1985))
Kirja:
Tässä teoksessa Donald Hamilton esitteli vakooja/salamurhaaja Matt Helmin, koodinimeltä "Eric". Alun perin kirja julkaistiin vuonna 1960, vain viisitoista vuotta toisen maailmansodan päättymisen jälkeen joten oli enemmän kuin loogista, että juuri tuossa ihmiskunnan viimeisessä suuressa seikkailussa Matt Helm oli operoinut ennen asettumistaan perhe-elämän onneen.
Ja tuosta asetelmasta alkaa tämä joka myös korkkaa 27 kirjaa pitkän sarjan. Kuulemma myös 28. Matt Helm kirja on olemassa, nimeltään "The Dominators" ja sitä kuulemma säilytetään UCLAn kirjastossa. Tiedä sitten, onko tuo totta ja tiedä sitäkään, että ollaanko ko. kirjaa koskaan julkaisemassa.
Suomessa mainituista 27 Matt Helmistä on julkaistu 17 joista suurin osa Vaasan kerrassaan loistavassa Manhattan kirjoissa ja osa toiseen kertaan tässä Viihdeviikarien Matt Helm-sarjassa.
Kovasti ihmettelen, että vain viisi kirjaa tässä sarjassa jaksoi ilmestyä. Sen verran kovaa tasoa Matt Helmit kuitenkin ovat.
Oliona joka tykkää lukea kirjat siinä järjestyksessä kun ne on alun perin julkaistu, on ilahduttavaa havaita, että varsin uskollisesti kaikki alkupään Helmit on julkaistu. Ei tosin ihan siinä järjestyksessä, kun Hamilton ne kirjoitti, mutta kuitenkin.
Selaillessani Matt Helm aiheisia sivustoja, törmäsin usein väittämään, että Matt Helm on hyvin paljon samanlainen kuin Donald Hamilton oli. Että Helmin kiinnostuksen aiheet olivat samantapaiset kuin Hamiltonin. Metsästys, valokuvaus, reipas ulkoilmaelämä. Kaikenlaista.
Tämä versio tästä ensimmäisestä Helmitä ei kovin hyvä kirja ole. Kirvelee muistaa, kuinka hyvä ensimmäinen painos tästä on. Mutta tässäkin esitetään vakoilijan puuha kovaksi keitetyssä muodossa, ei yhtään sellaista herrasmiehistelyä kuin James Bond on. Matt Helmiin verrattuna James on vain nolo lelu.
Oikeamman tuntuista tämä oli, paljon harmaita alueita, alueita, joissa kaikki ei ole aivan itsestään selvää. Tylyä meininkiä, vihaa, raivoa, viatonta seksiä, väkivaltaa kun väkivaltaa tarvitaan unohtamatta uskottavan oloista vakoilija/salamurha toimintaa.
Mutta verrattuna Manhattan kirjat #2:na julkaistuun ensipainokseen tästä samaisesta teoksesta, tämä lyhennetty versio oli aika mölö. Kaikki asioiden pohdinta oli pudotettu pois. Haluaisin uskoa, että sillä sillä oli tavoiteltu nopeampaa ja toiminnan täyteisempää kirjaa 80-luvun kiihkeän rytmin tapaan. Mutta tosiasia lienee, että sillä oli vain tavoiteltu ohuempaa ja halvempaa kirjaa. Eli vaikka tämä periaatteessa on sama kirja kuin tuo Manhattan kirja #2, ei se kumminkaan ole sama. Tämä vain ei ole läheskään yhtä hyvä. Lue ennemmin se ensimmäinen painos kuin tämä.
Mitäköhän mieltä asiasta oli "banjo -02" joka on tämän kirjan sinisellä kuulakärkikynällä merkannut?
Donald Hamilton kuoli nukkuessaan vuoden 2006 lopussa. Surullista. Kuvasta päätellen, Donald Hamilton oli aika kova jätkä.

Suomennos: Suomentajana Kari Salminen ja hyvin mies on päivittänyt 60-luvun kielen 80-luvun puheen parteen. Hänköhän tämän myös lyhensi? Mutta, toimiva suomennos, ei kömmähdyksiä ainakaan mieleen jäänyt.
Kansi: Tota…. mitä vittua? Jos tuo kuvassa isoin hahmo on olevinaan Matt Helm, niin hoi-voi sentään. Matt Helm ei IKINÄ esiintyisi tuolla tavoin paita auki repsottaen saatika käyttäisi tuollaista epämääräisen näköistä rynnäkkökivääriä. Kalashnikov tuo on kai olevinaan, mutta tainnut taiteilijalta mennä pikkaisen perspektiivit sekaisin. Elokuvissa Matt Helmiä (vaikka nuo elokuvat eivät kauhean samanlaisia kirjojen kanssa olleetkaan) esittänyt Dean Martin on paljon oikeamman oloinen Matt Helm kuin tuo vehnätukkainen homo.
Mutta kaipa tuo sitten oli silloin -85 myyväksi ajateltu kansikuva.
Komea ja miehekäs logo, tyylikkäästi ajateltu teoksen nimi palkki, mutta puritanisti-Palosta tuo Matt Helm tulkinta on jotain niin väärin, niin väärin.
Minä sanon:
Palone

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita, lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää