Brett Halliday (oikea nimi: Davis Dresser): Kuollut ei puhu (Lukki-sarja #8 (1960))
Kirja:
 Herran perkele, miten on ohut kansipaperivaihtoehto valittu tälle kirjalle. Ohuempaa kuin se paperi, mille nykyään painetaan sarjakuvat.
Varhaisin omistamani Mike Shayne dekkari ja julkaistu vuonna 1960 Lukki-sarja viimeisenä kirjana. Ennen sitä sarja oli julkaistu myöhäisempiä Shaynejä. Toisaalta, en kyllä usko, että kirjoissa pahemmin mitään pientäkään jatkuvaa juonta oli mutta jonkin verran viittauksia aiempiin teoksiin näemmä löytyy.
Olen joskus vuosia sitten lukenut jokusen Shaynen ja jonkin verran muistan niistä pitäneeni. Mutta silti, kun tätä luin, en mitään tunnistettavia yhtymäkohtia löytänyt muistini ja Shaynen hahmon välillä. En muistanut hahmon punatukkaisuutta, en naimisissa oloa enkä varsinkaan sitä, että hahmo ratkoo rikoksia enemmän ajattelemalla kuin Sherlock tai Sexton kuin ampumalla ja lyömällä. Piristävä havainto, tuo viimeinen. Vaihtelua.
Hauskaa luettavaa tämä oli. Välillä jopa melkein jännittävää ja Halliday sai henkilöistä sellaisia, että odotan hetkeä, kun tulen lukeneeksi seuraavan Shaynen. Kiinnostaa, ainakin jonkin verran, tietää henkilögallerian myöhemmistä vaiheista.
Suomennos: Suomentaja jää tässäkin tuntemattomuuden verhoon, mutta aikakaudesta poiketen, tämä oli ihan hyvin suomennettu. Oli tässäkin parit sellaiset vekkuliudet, joita en ihan ole valmis allekirjoittamaan. Esim. en oiken jaksa uskoa, että Shayne, yksityisetsivä, juo likööreitä.
Kansi: Eipä tuolla mitään tekemistä ole minkään kanssa, mutta varmasti kaikessa viattomassa eroottisuudessaan ihan myyvä. Pieni rintainen nainen peittelemässä tissejään simpukan kuorilla tiara päässä ja sulat lantiolla. Taustalle ripoiltelu naamareita ilmaisemaan, että mysteerihän se tässä kirjassa vaanii.
Erkoista 60-luvulle on se, että tässä on valokuvakansi. Yleensähän tuon ajan kirjan kääriytyivät maalauskansiin. Mutta vekkulin uhmaava katse tuolla naisella. Lupaa näyttää tissit, mutta aivan taatusti ei kuitenkaan näytä.
Yksi pallo lisää ihan pelkästään tuosta kannesta, missä kaiken lisäksi alareunaan on painettu jumalan totuus: "Naisen mukaantulo sotki hyvä suunnitelman".

Minä sanon:
Palone

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita, lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää