päivitykset:
17.03.2001/14.02.2003/22.03.2003/
25.06.2003 (edelleen keskeneräinen)

Nepalin trekkihuiput

Johdannoksi

Tässä on hieman perustietoa Nepalin trekkihuipuista - niistä alkuperäisistä vuoden 1978 huipuista. Vuonna 2002 lista muuttui ja perehtyminen uusiin huippuihin on vielä kesken. Muutama reissu olisi paikallaan. Sivun alaosan kuvassa uudet huiput ovat sinisillä pisteillä. Vanhat huiput ovat nykyään B-huippuja ja uudet A-huippuja. Niille on erilaiset lupamaksut (ks. NMA). Lisäsin valokuvia sivuille, joten ne lataantuvat hieman hitaammin kuin aikaisemmin. Parempilaatuisia kuvia tulee myöhemmin. Olen tehnyt myös uudet yleiskartat, joissa on myös vuonna 2002 lisätyt huiput, katso sivun loppuun.Jos sinulla on omakohtaisia kokemuksia tai valokuvia trekkihuipuista, niin laitapa postia trekkarille.

Tervetuloa tutustumaan Nepalin pieniin jättiläisiin. Kiipeily trekkihuipuilla on luonnollinen jatke seikkailuille Skandinavian ja Keski-Euroopan vuorilla. Koska vuoret ovat aika kaukana lähimmistä kulkuväylistä, on tällainen reissu myös kaukaista sukua Lapin vaellukselle. Reissulla eletään vieraassa kulttuurissa, joten matka on myös siltä kannalta sivistävä. Odotettavissa on siis kaikin puolin onnistunut matka.

Trekkihuiput ovat 5,5-6,5 km korkeita vuoria Nepa- lissa. Kiipeilyn edellyttämä lupaprosessi on helpompi ja luvan hinta on halvempi kuin retkikuntahuipuille.

Vuoriin kannattaa suhtautua iloisen vakavasti. Reissu on hauska vain silloin kun se tehdään ilman onnettomuuksia. Euroopan vuorilla kuolee vuosittain satoja ihmisiä, vaikka säätiedotukset toimivat, hätämajoja on runsaasti ja pelastuspalvelu on lähellä. Useimmiten kiipeilijä aiheuttaa itse oman kuolemansa tekemällä useita virheitä tai virhearviointeja peräjälkeen.

Näemme kiipeilykokemuksen ja -koulutuksen välttämättömäksi. Helpoimmatkin trekkihuiput ovat huiman korkeita. Helpoimmatkin reitit ovat jyrkkiä lumirinteitä tai jäätiköiden ylityksiä. Näissä paikoissa tulee tietää miten toimia jos jotain yllättävää tapahtuu. Kaiken lisäksi matkakin on paljon hauskempi, jos se on luontevaa jatkoa omalle kiipeilyharrastukselle.

Matka kannattaa järjestää itse oman kiipeilyporukan kanssa. Sillä tavalla koko projektista saa eniten iloa. Palveluja, kuten esimerkiksi kantajapalvelut, varusteiden vuokrauksen, ruuan jne. voi ostaa myös nepalilaisista trekkitoimistoista.

Yksi lupa kattaa koko vuoren ja kaikki reitit. Tällä hetkellä (1.1.2003) ovat voimassa seuraavat periaatteet:

 • luvan myöntää Nepal Mountaineering Association (NMA)

 • ryhmällä tulee olla mukana auktorisoitu sirdar

 • ryhmän tulee antaa jätehuoltopantti 250 $, jonka saa takaisin

 • lupa on voimassa yhden kuukauden ja on enintään 12 jäsenen ryhmälle

 • A-huiput: lupamaksu on 500 $ ja kattaa ryhmän seitsemän ensimmäistä jäsentä

 • A-huiput: ryhmän jäsenet 8-12 liitetään samaan lupaan á 100 $ lisämaksulla

 • B-huiput: lupamaksu on 350 $ ja kattaa ryhmän neljä ensimmäistä jäsentä

 • B-huiput: ryhmän jäsenet 5-8 liitetään samaan lupaan á 50 $ lisämaksulla

 • B-huiput: ryhmän jäsenet 9-12 liitetään samaan lupaan á 25 $ lisämaksulla

Vuoret

Vuorten korkeudet on esi- tetty virallisessa luette- lossa suurelta osin väärin ja Meran osalta myös sijainti.

Nousu yhdellekin trekkihuipulle on iso projekti. Ruokahalu kuitenkin kasvaa syödessä ja olemmekin tällä kertaa ryhmitelleet vuoret sellaisiin kokonaisuuksiin, jotka saattaisivat olla mahdollisia kiivetä yhden matkan aikana. Matkan kestoksi saattaa helposti tulla viisikin viikkoa. Vuorten korkeudet on esitetty virallisessa luettelossa suurelta osin väärin ja Meran osalta myös sijainti.

Luokka A

Cholatse
Machermo
Kyazo Ri
Phari Lapcha
Nirekha
Langsisa Ri
Ombigaichen
Bokta
Chekigo
Lobuje West
Larkya Peak
Abi
Yubra Himal
Chhukung Ri
Yala Peak

Luokka B

1. Mardi Himal. Harvoin noustu matala huippu Macchapucharen eteläharjanteella. Lähellä tien päätä. Vaikea liittää muiden huippujen kanssa samaan reissuun. Esimerkkitiimi: perustaitoiset kiipeilijät.

2. Hiunchuli. Vaikea ja harvoin noustu. Loistava sijainti. Esimerkkitiimi: hyvin kokeneet mixed-kiipeilijät.

3. Tharpu Chuli - Singu Chuli. Normaalireittejäkin pitkin riittävän haastava. Paljon mielenkiintoisia vaihtoehtolinjoja. Lumilautailua. Esimerkkitiimi: perustaitoiset / kokeneet vuorikiipeilijät.

4. Chulu West - Chulu East - Pisang. Haasteena hiihto huippujen läpi, pituus 30 km. Pisangin päässä joutuu kävelemään kivikkoa jonkin verran. Esimerkkitiimi: perustaitoiset vuorikiipeilijät.

5. Paldor - Naya Kanga. Keskivaikeat huiput hienossa kulttuuriympäristössä. Pitkä välimatka vuorten välillä. Tuntemattomat vuoret. Esimerkkitiimi: perustaitoiset kiipeilijät.

6. Ramdung - Parchamo - Lobuje East. Keskivaikeat huiput hienossa kulttuuriympäristössä. Pitkä välimatka vuorten välillä. Esimerkkitiimi: perustaitoiset kiipeilijät.

7. Kwangde. Haastava jo normaalireittejä pitkin. Talvinousu pohjoispuolelta. Lähellä Namchea, jossa voi odottaa sopivaa sääikkunaa. Esimerkkitiimi: perustaitoiset kiipeilijät.

8. Pokalde - Kongma Tse - Imjatse. Mukava, mutta pitkä reissu Sagarmathan massiivin juurella. Esimerkkitiimi: perustaitoiset kiipeilijät.

9. Kusum Kanguru. Sikavaikea mixed-vuori. Kaiken pitää onnistua. Esimerkkitiimi: kokeneet mixed-kiipeilijät.

10. Mera. Mera on helppo trekkihuippu.

Hyviä tiedon lähteitä

ovat seuraavat ja niitä on käytetty tätä koostetta laadittaessa

 • Bill O'Connor (1988). Trekking Peaks of Nepal.

 • Bill O'Connor (1990). Adventure Treks Nepal.

 • Steve Razzetti (2000). Trekking and Climbing in Nepal.

 • Alpine Club / Himalayan Index.

 • High Magazine / Mountain Info.

 • Jeff Lowe (1998). Ice World.

 • Andy Fanshawe & Stephen Venables (1995). Himalaya Alpine Style.

Yleiskartat

Karttojen koko 600 x 600 pikseliä, aukeavat uuteen ikkunaan.

kartta 1

Kartta 1: Annapurnan alue. Kartalla trekkihuiput Mardi Himal, Hiunchuli, Tharpu Chuli, Singu Chuli, Pisang, Chulu East, Chulu West, Larkya Pk.

kartta 2

Kartta 2: Langtangin alue. Kartalla trekkihuiput Paldor, Yubra, Yala, Naya Kanga, Langsisa Ri.

kartta 3

Kartta 3: Khumbun alue. Kartalla trekkihuiput Ramdung, Chekigo, Parchamo, Kwangde, Machermo, Kyazo Ri, Phari Lapcha, Niretha, Lobuje West, Lobuje East, Komgma Tse, Pokalde, Cholatse, Chukkung Ri, Imja Tse, Ombigaichen, Kusum Kanguru, Mera, Mera South, Abi.

kartta 4

Kartta 4: Kangchenjungan alue. Kartalla trekkihuippu Bokta.

Yleiset linkit

Yleistä trekkauksesta.
Nepalin trekkauksesta suomeksi.
Ajankohtaista Nepalin trekkauksesta.
Yleistä trekkihuippujen kiipeämisestä.
Reittien luokittelu.
Brittiarmeijan alppikerho Himalajalla.
UIAA: Himalajan kiipeilysäännöstö.
UIAA, jos yllä oleva ei toimi
Nepal Mountaineering Association

Nepalin trekkihuiput

Kysymyksiä?

<-Trekkarin kotisivu