Tunturikerho Kavtsi
Talvivaellus Talvivaellus telttaan majoittuen

Kyösti Lamminjoki

TALVIVAELLUS TELTTAAN MAJOITTUEN

Retkeilijämäärien kasvaessa joudumme enenevässä määrin liikkumaan täysin omavaraisina kuljettaen mukanamme majoitteemme, keittimen polttoaineineen jne.

Alan julkaisuissa esitellään lähinnä tehdastekoisia telttoja, joissa on kyllä pyritty käytännöllisyyteen, mutta myöskin kaupalliset näkökohdat vaikuttavat niiden rakenteeseen, hintaan jne.

Kun majoitumme talvivaelluksillamme telttaan, edellyttää se siltä kaksinkertaista rakennetta, sellaista materiaalia, että sisällä voidaan valvottuna turvallisesti käyttää keitintä ruuan laittoon, varusteiden kuivatukseen ja lämmittämiseen sekä hyvää ilmanvaihtoa kosteuden poistoon. Tällainen teltta on tietysti normaalia painavampi, n. 6-8 kg käytetystä materiaalista riippuen, mutta ahkiossa se kulkee hyvin.

Talvivaelluksellamme olemme majoittuneet alla esitetyn tyyppisiin kupoli-mallisiin telttoihin.

Sisäteltta

Perusratkaisuna on ollut se vanha kunnon Sopu-teltan malli, jonka pohjapinta-ala on n. 2 x 2 m, sisäkorkeus n. 120 cm ja jonka tilavissa kaarikanavissa olevat 4 alumiinikaarta yhdistetään ristikkäin teltan päälle. Sen voi tehdä rukkaset kädessäkin. Kangasnauhoilla kalotti tuetaan kaariristikkoon.

Kangas on nykyisin ohuehkoa, mutta lujaa sekoitekangasta ja pohja Autex-kangasta.

Teltan sisällä on yläosassa nurkista ja keskeltä kangaslenkillä tuettu kuivatusverkko ja sen alapuolella seiniä kiertää vielä kuivatusnaru. Teltan katosta lähtevän verkon tukinauhan lenkki on sen alapuolella, jolloin siihen voi pistää roikkumaan lyhdyn tai muun valaisimen. Nurkkataskuihin voi pistää aurinkolasit, kompassin yms. särkyvää pikkutavaraa.

Teltan oviaukko on pyöreäkulmainen ja oviläppä kiinnitetään reunoiltaan tarranauhoilla. Teltassa ei siis ole vetoketjuja. Kolmella ulkosivulla on räystäsläpät, joista lähtee teltan ankkurointinarut.

Ulkoteltta

Ulkoteltta on kauppanimeltään PU-ALU-nimistä toiselta puolelta alumiinipinnotteista tummanvihreää tai maastokuvioista kangasta. Se on ommeltu sisäteltan kaarien varaan pingottuvaksi, jolloin kankaiden väliin jää n. 5 cm:n ilmaväli. Kangas kiinnitetään nurkissa olevilla lenkeillä sisäteltan nurkkiin kaarikanavien alle. Oviläppä suljetaan tarranauhoilla sivuilta, jolloin se pingottaa myös ulkoteltan oviaukon puoleisen sivun. Oviaukon ympärillä on myös rullattava apsiidikangas huonojen säiden varalta.

Molempien kankaiden läpi katossa on 30-50 mm Ø oleva putkenpätkä ilmanvaihtohormina. Teltta tuetaan kolmelta sivultaan suksiin tai sauvoihin ja tarvittaessa päällysteltan nurkissa olevista lenkeistä.

Kokemuksia teltan käytöstä

Keittiminä meillä on ollut paineella toimivia valopetrooli tai lamppuöljyä käyttäviä Optimus -keittimiä. Em. polttoaineiden leimahduspiste on niin korkea, ettei räjähdysvaarallista kaasuseosta synny käyttämissämme lämpötiloissa. Keitin on aina sijoitettava esim. vanerilevyn päälle tuettuna, ettei se polta teltan pohjaa tai keitokset eivät kaadu pohjan liikahtaessa.

Koskaan meidän ei ole tarvinnut kaivaa telttaa hankeen, vaan lumialustan tamppaaminen jalkamiehen kestäväksi on riittänyt.

Sisälämpötila keitintä käytettäessä on +15 - +25 astetta ja kuivatusverkossa jopa +60 astetta. Lämmittämättömänä sisälämpötila on 5-10 astetta ulkolämpötilaa korkeampi. Talviteltoille ominaista kosteusongelmaa ei ole esiintynyt ilmanvaihtoputken ansiosta. Kosteuslukemat ovat olleet 60-80% lukuunottamatta kuivatusvaiheen alkua. Kuivatusverkkoon pannaan kuivumaan sukat , syylingit, lapaset, saappaan huopavuorit, myssyt yms. Muita vaatekappaleita voi pyykkipoikien avulla ripustaa kuivatusnaruille.

Erik Pihkalan Grönlannin retkikunta v.1966 majoittui em. tyyppiseen Kota-malliseen telttaan, jonka pohjapinta-ala oli 3 x 3 m ja heiltä mekin tämän idean saimme sovellettuna pienempiin telttoihin lisäten omia mausteitamme rakenteeseen.

Teltat olemme ompeluttaneet asiantuntijalla, jolloin saumat ja muut rasitukselle alttiit kohdat tulevat kestäviksi. Helsingissä ainakin Laatuteltta Ky (09) 551 709 tekee retkivarusteita jokaisen toivomusten mukaan. Edellä selostetun teltan hinta on tällä hetkellä n. 1500 mk (1997).

Telttaile! " Kämppä on aina siellä missä itsekin ja oma rauha on naapureidenkin rauha."

Kösä

Sivun alkuun     Tulosta sivu


sulje ikkuna