TERVEYSKESKUS

Tumppi muistelee ja kertoo :

Terkkarit on vuonna -82 Joensuussa perustettu punk orkesteri. Bändin perustivat: PETE , SALTTU, TUMPPI, DOBBY ja SIRIE . Kokoonpano muuttui kovaan tahtiin. Kitaristeina toimi mm. KEPUKKA, JONE (Silvennoinen), KAKE (Parviainen), HÄRTSI, HAPA, OLLI-ERKKI (Kostajat), EMBO (H.C.ANDERSEN ja LOSSIMIES), TIMPPA (Vuorenmaa VARAUS), OTRA ja TOMMi (JESSE CARON & the SEXOREITS) Solisteina on olleet: Salttu, KIKE, Hapa, KALTSU (Mana Mana) ja Tumppi. Basisteja: Tumppi (MANA MANA), HUIKURI, JYSKY (BRAINDRAIN ja UNBORN S.F.), ja ÖRKKY (MAHO NEITSYT). Rumpaleita: Dobby, SPUKE (Puukko MANA MANA), Kike (YELL OF EYES), EMA (H.C.ANDERSEN) ja Salttu. Syntikat: HERRA SALO (VACUM CLEANERS) ja Otra.

Terkkarit on keikkailleet historiansa aikana harvakseen, mutta kaikki suurimmat kaupungit on kierretty mm: Helsinki, Turku, Tampere, Kuopio, Lahti, Mikkeli, Lappeenranta, Joensuu, Riihimäki ym. festareilla on soitettu ILOSAARIROCKissa 6-7 kertaa, PUNTALAssa ja LIEDOSSA sekä D.B.T.L:ssä. Nyt on pidetty taukoa (taas) mutta "TERKKARIT EI KUOLE KOSKAAN". Edellinen keikka soitettiin LEPAKON hautajaisissa.

Ensimmäinen "oikea" treenikämppä saatiin Joensuussa Mäntylän kaupunginosasta 11.1.82 Ensimmäinen keikka oli Joensuun urheilutalolla keväällä -82 bändikatselmuksessa. Kesällä soitettiin Ilosaarirockissa. Elokuussa keikkailtiin 27.-28.8.82 Polvijärvellä ja Joensuussa RUPLAlla. Treenikämppä siirtyi -83 Rantakylän ostarin kellariin. Siinävaiheessa kitaristimme PETE muutti Kotkaan. Sitä ennen Kitaristit SIRI ja KEPUKKA oli jo poistuneet orkesterista. Peten lähdettyä keppiä veivasivat mm. JONE Silvennoinen, KAKE Parviainen ja HÄRTSI. Myös solistimme SALTTU lähti bändistä, tilanne oli varsin sekava, kunnes HAPA tuli skittaan ja KIKE alkoi laulamaan ja tilanne vakiintui.

Lappeenrannassa oltiin keikalla punkbileissä jossakin nuorisokeskuksessa La.23.3.85 HAPA soitti skittaa ja KIKE lauloi. Me mentiin keikalle junalla Joensuusta ja KIIMA nousi mukaan Simpeleeltä. Bileissä soitti Terkkareiden lisäksi mm. KAAOS, VARAUS, Kiima, POLIO ja PUNAISET, MAHO NEITSYT ei kyennyt lavalle. ARSKA oli kyllä ruoskansa ja nahkakypäränsä kanssa stagella koko Varauksen keikan ajan. Bileiden jälkeen otettiin yhteen skini lauman kans, ne leikkas RAADON keesiä puukolla. Treenikämppä vaihtui -85 Karsikkoon. ROCK SM-85 alkukarsinnat käytiin Joensuun Urheilutalolla 12.5 Terkkarit meni jatkoon. Kuopion UFOlla soitettiin 15.6.85 POLIISIVALTIOn ja MASSACREn kanssa, matkalla käytiin tutustumassa mm. PUIJOON. Keväällä otettiin mustavalkoitia promokuvia. La.13.7.85 oli vuorossa Ilosaarirock siellä soitti myös mm.PEER GYNT. 16.-18.8.85 tehtiin demo "RAUS RAUSin" treenikämpällä Joensuussa. Kike lauloi, Hapa kitarassa, DOBBY rummuissa ja TUMPPI bassossa. OTRA tuotti ja äänitti ko. teoksen. Siinä oli n.20 omaa biisiä + covereina mm. KAAOS, G.B.H. ja EXPLOITED. Kesällä soitettiin myös KARSIKKOROCKissa, siellä oli myös HÄKKILINNUT jossa lauloi ex-TK solisti SALTTU. La.28.9.85 soitettiin taas Kuopion UFOlla. Mentiin sinne kaverilta lainatulla bikkubussilla, JONI MÖMMÖ oli kuskina. muita bändejä ko. tapahtumassa oli mm. Kaaos, TERVEET KÄDET ja FAR OUT (SWE), Dobby soitti niiden kans kun ne oli jättäneet rumpalinsa Ruotiin. Joni oli taas kuskina kun mentiin autovuokraamon Toyotalla Imatralle "RAUTAA RAJALLE" keikalle Pe.11.10.85. Siellä soitti meidän lisäksi mm. AIVOHALVAUS ja Kiima. Dobby oli silloin sivarissa Hesassa ja tuli junalla keikoille. Viimeinen keikka vuodelta -85 jonka muistan oli ROCK SM jatkokarsinnat Norssin ala-asteella Joensuussa. Twist Twist ERKINHARJU oli tuomaristossa ja sanoi että TK oli paras kilpailija, mutta tuosta karsinnasta ei päässyt yhtään bändiä loppukilpailuun.

OTRA liittyi Terveyskeskukseen 25.1.86 Hapan lähdettyä omille teilleen. Poseeraus/promokuvia -86. Dobby lähti myös ja Timo "SPUKE" Puukosta tuli rumpali. La.1.3.86 soitettiin Kebabissa. La.29.3.86 KEMPPAINEN järkkäsi meille LEPAKKOon keikan PAINAJAISEN kans, mutta se ei saanut huvilupaa?? Me lähdettiin ison punkkarijoukon kans Vallilaan valtaamaan joku talo, kytät piiritti mestaa ja siellä me oltiin keikalla ilman sähköjä (ne oli katkaistu). Painajainen esitti jotain akustisesti.(päästiin 10-uutisiin). Samalla retkellä päästiin "KILL CITY" leffaan kohtaukseen joka kuvattiin Lepakolla. Siinä Tuula AMBERLA esitti jotain kapakka naista. Pe. 16.5.86 Esiinnyttiin Joensuussa Rauhankadun vallatulla talolla, Hapa lauloi keikan koska Kike oli kadonnut Tampereelle. La.24.5.86 oli taas vuorossa Kebab, se oli toinen keikka jonka Hapa lauloi. La.19.7.86 esiinnyttiin Ilosaarirockissa, Salttu tuli takaisin bändiin solistiksi, siellä soitti myös mm. VENDETTA ja Painajainen. Se oli Spuken viimeinen Terkkari keikka. Liedon H.C.festareille mentiin vanhalla Dodge Coronetilla, meteli oli kova kun V8:sta katkesi pakoputket ja yritettiin riputaa ne takaisin Saltun ja Tumpin niittivöillä. Alueella pelattiin MAHO NEITSYT-Terveyskeskus futis matsi, hävittiin 5-2. Keikan jälkeen kun käveltiin lavalta niin Kike kysyi "jokohan kohta on medän vuoro soittaa", se ei muistanut juuri soittamaansa aktia, koska oli juuri ennen esiintymistä vetänyt VOUTILAISEN ARSKAN kans pullot "soppaa". Pe.10.10.86 keikkailtiin ELECTRIC BLUE PEGGY SUE AND REVOLUTION FROM THE MARSin kanssa Kebabissa. Vuoden viimeinen soittomme oli MANA MANAn kans samaisessa Kebabissa La.22.11.86.

Pe.6.2.87 järjestettiin Kebabissa H.C.bileet. Siellä soitti Terkkareiden lisäksi DAMAGE, CHARGET, S.J.B. ja ASSAULT. Seuraavana aamuna juotiin olutta MAHO NEITSYT PEXIn ja kumppaneiden pakussa ja lähdettiin 96 Saabilla Hesaan äänittämään matskuja ensimmäistä Terveyskeskus levytystä "MAAILMANLOPPU"-ep:tä varten. Se äänitettiin TOP SONIC studiolla Hesingissä. Joni Mömmö lähti kuskiksi, skitta ja basso jätesäkkeihin ja narulla Saabin katolle ja menoksi. Matkalla tapeltiin Otran kans jollakin kusitauolla, se jätti kainalosauvat auton katolle ja ne hävis sinne. Äänitykset ja miksaukset hoidettiin päivässä Sunnuntaina 8.2 CLIFTERSin LURI äänitti. Pe.20.2.87 soitettiin Kebabissa keikkaa oli kuuntelemassa RUMBAn MIETTINEN. Maailmanloppu -ep:n levynjulkaisukeikka soitettiin Kebabissa Pe.20.3.siellä soitti myös PSYCHOPLASMA ja AKTI. Ilosaarirockissa -87 soitettiin 17,7 ja siellä skulas Terveyskeskuksen lisäksi mm. ODESSAN PORTAAT, S.A.INT, AKTI ja Terveet kädet. Samana vuonna 15.8 treenattiin Lepakossa biisi "KOYHAT KYYKKYYN" tehtiin siitä uusi versio STUDIO 303:lla Saksassa julkaistulle kokoelma lp:lle "ATTACK IS NOW SUISIDE". Dobby soitti studiossa rumpuja kun Kike ei jaksanut lähteä mukaan. Kimmo "KALTSU" Kuosmanen (Mana Mana) lauloi Terkkareissa -87 ja -88, Pe.10.4.87 käytiin Kuopiossa soittaa jossakin nuorisokeskuksessa Aktin kans. Pe.29.5.87 järjestettiin RUPLAlle H.C.bileet, siellä soitti Terkkareiden lisäksi: MAHO NEITSYT, KIIMA, NOIDAN KEHÄ, KOHTALONLAPSET ja Akti. 1989 Terveyskeskus muutti pysyvästi eteläsuomeen. JYSKY (UNBORN S.F.) tuli basistiksi kun Tumppi alkoi päätoimiseksi laulajaksi.

6.7-90 oli keikka KERUBIssa Joensuussa H.C.ANDERSENIN ja P.A.n kanssa. 11.8.90 oltiin soittamassa PUNTALA ROCKissa, siitä tehtiin muutaman biisin Terkkari video. Siellä soitti mm. U.K.SUBS ja WATT TYLER. HYVÖNEN järjesti sen keikan. Riihimäen KINO-SAMPO oli vuorossa 7.9.90, soittamassa meidän lisäksi oli mm. RYTMIHÄIRIÖ. Se keikka videoitiin. Vuoden lopulla äänitettiin EQUALIZ studiolla Hesingissä PIMEYS-ep Ari Hämäläinen äänitti sen. Miksauksen pääarkkitehtina oli Otra 23.11.90.

ALTERNATIVE ACTION RECORDS julkaisi Pimeys -ep:n, se tuli ulos 5.4.91. Levyn ensipainos oli 1000 kpl ja siitä tehtiin kaksi lisäpainosta. Levy oli "toisellalistalla" parhaimmillaan ainakin 5:s. Ilosaarirockissa soitettiin Karjalantalolla avajaisklubilla 12.7.91 ja 12.10.91 oltiin keikalla Lahdessa ANIMAL ROCK 3:ssa, siellä soitettiin H.C.Andersenin jälkeen. Kerubissa soitettiin 26.10.91. Voutilaisen Arskan 30-vuotis bibbaloissa Riihimäellä soitettiin 7.12.91.

Equaliz-studiolla Hämäläisen Ari äänitti 18.4.92 biisit "Eroon ja Elvikset" ja Lepakolla soitettiin 20.4 MEGACITY FOUR, MIDWAY STILL ja SEKASORTO orkestereiden kanssa. Tampereen JOJOssa keikkailtiin 24.4.

Huhtikuussa -93 Äänitettiin Equalizilla pari vuotta myömemmin julkaistun "EI UNELMAA" cd:n materiaali. 1993 soitettiin muistaakseni vain yksi keikka, ja Terkkareiden kokoonpano oli varsin "laaja" Kitaroita soitti OLLI-ERKKI "Kostajat" MAKKONEN ja EMBO "Lossimiehet" rummuissa oli EMA "H.C.Andesen/ELÄKELÄISET" bassoa soitteli Jysky, Syntikoissa oli HERRA SALO "Vacum Ceaners" ja me eli minä Tumppi ja Kaltsu laulettiin yhdessä. Se oli Ilosaarirockissa Joensuun raviradalla.

1994 ja 1995 treenattiin Espoon Tapiolassa. Kitaristiksi tuli TIMPPA "Varaus" VUORENMAA ja basistiksi hakemisen jälkeen TOMPPA. Välillä kävi kokeilemassa mm. ÖRKKY (Maho Neitsyt). 9.4.95 käytiin äänittämässä Equalizilla "Vedä käteen"-sinkun matskut (META MORPHOS), sinkku julkaistiin "Ei Unelmaa" cd:llä jossa oli myös mukana Pimeys ja Maailmanloppu ep:t. Meta Morphos julkaisi "Ei Unelmaa" 1995. La.13.5. soitettiin Kerubissa "Yell of eyes"in kans. La.9.9 oltiin A-PANIMOlla Turussa. RAUHANASEMAlla Helsingin Pasilassa oli keikka La.14.10.95 ja Helsingin FAT MAMAssa soitettiin Ke.13.12

1996 soitettiin Mikkelin ROCK CAFEssa Yell of eyesin kans. Keikka videoitiin. Perjantaina 14.6 oli vuorossa DOWN BY THE LAITURI Turussa, se jäi Timpan ja Tompan viimeiseksi TK-keikaksi.

Maaliskuussa 1998 Otra ja Jysky tuli takaisin Terveyskeskukseen. 3-5.7. tehtiin tulevan "MIKSI ?"-cd:n demo Otalammella. 16.10.98 soitettiin Miksi ? äänityksen kenraalit Rantsikassa. 17.-18.10.98 äänitettiin materiaali Head Case studioilla Joensuussa, äänittäjänä toimi TIMO KURONEN, joka hoiti myös miksauksen Otran kanssa.

1999 soitettiin LEPAKON HAUTAJAISISSA La.13.11 tilaisuus videoitiin. Siellä soitti myös mm. APPENDIX, KAAOS, RIISTETYT, TERVEET KÄDET, C.M.X. ym. Keikalta julkaistiin myös live cd.

2002 TOMMI "Jesse Caron..."KANERVA tuli Terkkareiden toiseksi kitaristiksi.

JA ELÄMÄ JATKUU..........................

 
Discography TK kuvia Sanoituksia