ETUSIVU  :     KIRJA    :      KIRJAILIJA

KERTOMUS KUINKA
 PARANTUMATON
SAIRAUS VOITETAAN


TILAUKSET, ks. etusivu

ILKKA SUIKKARI

LÄHES TÄYDELLINEN MUISTINMENETYS

Kun Parkinsonin tautia yli kymmenen vuotta sairastanut Ilkka Suikkari kirjoittaa dekkarin, jonka päähenkilönä näyttää ilmiselvästi olevan hänen alter ego, lukee kirjaa pakostakin tarinana elävästä elämästä.

Suikkarin esikoisromaanissa on imua. Siinä on persoonallinen ja kekseliäs juonikuvio, jonka keriytyminen auki on kutkuttavaa. Lukija ei ehdi pitkästyä kirjoittajan vauhdissa.

Kirjan päähenkilön, arkkitehti Paavo Kiiverin, parantumaton sairaus on edennyt jo pitkälle: hänellä ei ole enää paljon menetettävää. Niinpä hän päättää ottaa riskin ja hakeutuu aivostimulaattorileikkaukseen. Leikkauksen kuluessa tapahtuu jotakin odottamatonta, jonka seurauksena potilas joutuu rikollisliigan pelinappulaksi. Kiiverin sitkeässä persoonassa konkretisoituu vanha viisaus: se miten hyvin ihminen voi, riippuu ennen kaikkea siitä, miten hyvin hän tulee sairauksiensa kanssa toimeen.

Tapahtumat sijoittuvat aluksi ja lopuksi Helsinkiin ja Espooseen, mutta ratkaisut tapahtuvat itäisessä Suomessa: Rantasalmella ja Leppävirran Sorsakoskella, jossa kirjoittaja on poikavuosista lähtien viettänyt kesälomiaan. Paikallisen maiseman tuntemus ankkuroi kertomuksen suomalaiseen arkeen ja lisää tarinan uskottavuutta.

Kirjan alkuun on kirjattu motto, joka on ajatuksia herättävä. Kirjoittaja lainaa Carl Sandburgia: "Näinä aikoina on oltava melkoinen optimisti avatakseen silmänsä aamulla kun herää."