Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1201810181245
Julkaistu aiemmin Uusi Suomi –verkkolehden Vapaavuoro-blogipalstalla. Juttuun liittyy myös valokuva, joka on blogin yhteydessä.

 

 

Ajallisia huomioita

 

Kypsässä kuudenkympin iässä voi todeta olevansa näköalapaikalla yhteiskuntaan, ihmisiin, maailman muuttumiseen ja itseensä nähden. Ajanlaskussa tämän ikäisenä on elänyt useana vuosikymmenenä ja huomaa hienoista ja joskus näkyvääkin eroa vuosikymmenten välillä. Ajanlaskussa elämme nykyään myös sitä suurta vaihetta ihmisinä, joka on vuosituhannen vaihtuminen ja uuden vuosituhannen alkuvaiheet. On paljon uutta ja ihmeellistä maailmassa, mutta on havaittavissa myös hienokseltaan samanlaisia piirteitä kuin edellisen vuosisadan vaihtumisen jälkeen. On vain toivottava, että ihmiskunta on oppinut virheistään.

 

Edellisen vuosisadan lopulla 2000-lukua pidettiin lähes avaruusajan utopiana. Silloin oli tapana julkisuudessa keskustella siitä, minkälaisia vaatteita 2000-luvulla mahdollisesti käytetään, ja minkälaista erityisesti naisten muoti on. Kun katsoo elokuvia, elokuvan valmistumisvuosi kertoo ajankohdasta, jolta elokuva on, mutta on paljon sellaisia epookkielokuvia, joissa ajankohdan voi päätellä muodista. Vaatteet ja muoti ovat tärkeä ilmaisukeino kuvata aikaa elokuvissa, taiteessa ja teatterissa. Nykyään vaatteilla kuvataan tunnelmia ja aikaa myös erilaisissa yleisötapahtumissa. Suuri yleisö Suomessakin on vapautuneempaa nykyään ilmaisemaan itseään ulkoisella olemuksellaan kuin aiemmin.

1900-luvulla liikenne on ollut näkyvin muuttuja. Vuosisadan loppupuolella näkyvimmäksi muuttujaksi on kirinyt myös tietokoneet. Molemmat tekijät ovat vaikuttaneet paljon ihmisten elämään. Sekä liikenne että tietokoneet on tarkoitettu ihmistä palvelemaan ja ihmisten pitää pitää näiden muuttujien hallinta itsellään. Ihmisten tulee valveutuneesti seurata tekniikan kehitystä. Ei pidä alkaa utopioida, että tekniikka voittaa ihmisen, siihen ei ole mitään tarvetta.

 

Viime vuosisadalla rahoitusalalla on tehty suuria keksintöjä. Näitä ovat mm. eläkelaitokset, vakuutuslaitokset, keskuspankit ja muut finanssijärjestelyt, joiden avulla voidaan käsitellä ihmisiä palvelevia rahoitustoimintaa. Tällä kehityssaralla on varmasti vielä paljon tehtävissä ja tapahtuu innovaatioita edelleen.

 

Tämän vuosikymmenen alussa on puhuttu paljon ihmisten ruuasta. Esitetään erilaisia mielipiteitä ja tutkimuksia siitä, mikä on ihmiselle sopivaa ja terveellistä ruokaa. Ihminen lajina on sekasyöjä, joka voi syödä lihaa, kalaa ja kasviksia.  Ihmiskunnan menneisyydessä on pelottavia esimerkkejä kannibalismista, joten ihmisen olemuksen vastaista ruuantuotantoa ei kannata alkaa harjoittaa. Maatalouseläimet elävät niille sopeutettua elämää ja niistä ihmiset huolehtivat niiden elämänaikana paremmin kuin vastaavat lajit luonnossa pärjäisivät. Ihmisellä on oikeus kohtuudella hyödyntää luomakunnan eläin- ja kasvikuntaa ruuakseen. Ihmisen asia on tuottaa ruokansa työn avulla luonnosta. Luonto on eri puolilla maapalloa erilainen, joten eri alueiden ruuantuotanto vaihtelee. Perusasioita ei kuitenkaan kannata kiistää. Suomessa parasta ruokaa on lautasmallin mukainen ruoka: lihaa, kalaa, perunaa tai makaronia, riisiä ja kasviksia vaihtelevasti.

 

2000-luku ei lennättänyt ihmiskuntaa avaruuteen, vaan ihmiset elävät totuttuun tapaansa edelleen maapallolla. Jotain sentään on muuttunut. Ihmiset ovat tietoisempia avaruudesta kuin ennen. Avaruudesta saadaan enemmän tietoa ja kuvallista informaatiota kuin ennen. Ihmiskunnan planeetat kiertävät aurinkoa. Tämä väite on ehkä ollut jo Galilea Galilein ajatuksissa, mutta tuota ajatusta ei ole voinut tuolloin tiedemaailman vastustuksen vuoksi ilmaista. Nykyajan ihminen on hyväksynyt, että ihminen on käynyt kuussa, ja suunnitelmissa lienee lisää avaruuden valloitusta. Suuri yleisö, me tavalliset ihmiset, voimme rauhassa elää maanpäällistä elämäämme ja seurata maailman laajentumisen hiljaista hiipimistä kotimme maailmanikkunan, television, välityksellä.

 

Suuret muutokset, joita ihmiskunnassa ovat olleet liikenteen ja tietokoneiden kehitys, tapahtuvat kuin huomaamatta, kun niitä miettii niiden tapahduttua, mutta olemmehan me ihmiset kuitenkin olleet siinä muutoksessa mukana koko ajan. Tietokoneita alettiin käyttää kirjoituskoneiden jälkeen. Olen itsekin tietokoneisiin tutustunut aluksi reikänauhakirjoittimen avulla kesätöissä ja sitten ensimmäisin melko hankaliin tekstinkäsittelylaitteisiin. Atk-kouluttajana ja järjestelmäasiantuntijana tietokonealalla olen tutustuttanut ihmisiä tietotekniikan saloihin ja muistissa on sekä oma kokemukseni ja muiden ihmisten kokemus siitä, että ruudulle kirjoitettu teksti piti saada välittömästi myös paperille. Vasta vähitellen olemme voineet alkaa luottaa digitietoon, joka katoaa internetin ja tietokoneiden uumeniin, mutta on sieltä tarvittaessa taas löydettävissä. No toki varmuuden vuoksi tulostan tämänkin tekstin.

 

31.10.2018 Tarja Kaltiomaa

 

 

Verkkosivusto Tyhjä paperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa