Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1202001312243

Julkaisin tämän aiemmin Uusi Suomi –verkkolehden Vapaavuoro-palstalla.

Avioliitto ja taide

 

En tiedä, miten teidän tietokoneen ruudulla, mutta minulla lyö kättä nämä otsikon aiheet keskenään. Molemmat lyövät kättä erikseen, mutta kun minulla on vain tämä yksi paperi, päätin yhdistää aiheet keskenään.

 

Facebookissa näkyi ihan hirveä paperi seta-tohuista. Tätä laittomasti oli viety kouluihin (luultavasti). Ei varmaankaan ole totta, koska hyvät opettajat ja vanhemmat sen estäisivät. Ei tietenkään seksiä kouluissa ei sen opetustakaan.

 

Siitä virisi keskustelu somessa, jossa sanottiin että noita sodomia-aiheita esiintyisi ihan tavallisissa miehen ja naisen avioliitoissakin. Vastasin siihen, että ei ihme, että ihmiset sairastavat niin paljon. Sen jälkeen keskustelussa sanottiin, että ihmiset tylsistyisivät avioliitoissaan, jos siihen liittyisi vain lähetyssaarnaaja-asento, jota keskustelussa olin suositellut. Aikuiset ihmiset nykymaailmassa siis tylsistyisivät. Se on silkkaa mielikuvituksen puutetta ja saamattomuutta. On tavattoman paljon mahdollisuuksia sekä avioliitossa että sen ulkopuolella harrastaa, ilman että harrastaa seksiä. Seksiähän on toiminnallisuutena lisääntymistä. Mihin lisääntymistä tässä täyteen ahdetussa maailmassa tarvitaan harrastuksena? Vaikuttaa hieman siltä, että suomalaiset elävät jossakin harhakuvitelmassa seksin suhteen. Omassa sanakirjassani ei tuota sanaa seksi ole edes vuonna 1980. Näyttää siis todelta, että tuo on keksitty harrastukseksi joskus tuon ajan jälkeen.

Voisin tehdä pitkän listan, jolla päästäisiin alkuun harrastamisessa, mutta teen vain lyhyen listan. Avioparit ja yksin elävät voivat seksin sijaan harrastaa lukemista, kävelyä ja sauvakävelyä, luonnossa samoilua, käydä kirkossa sunnuntaisin, keittää kahvia, kerätä postimerkkejä, ostaa vanhoja tai melko vanhoja kirjoja. On runsauden sarvi, kun sitä vähän raapaisee, tuo mahdollisten harrastusten laari.

 

Taiteilija usein myöhäisimmissä töissään maalaa vain joitakin interiöörin yksityiskohtia. Esimerkiksi tuolia, seinää, oviaukkoa tai ikkunanäkymää. Hän on tuolloin luultavasti jämähtänyt paikoilleen. Epäilen syyksi rahan puutetta. Ei köyhänä enää muuta keksi.

Nykyään suomalaiset ovat tehneet elääkseen töitä. Useimmilla on myös rahaa käytettävissään, eikä nälkäkään vaivaa, ellei ole hurahtanut johonkin typerään dieettiin.

Kaikki voisi olla hyvin sekä avioliiton että taiteen suhteen, mutta jokin korvien välissä ehkä estää. Miten olisi asenne elämää kohtaan. Voisiko sitä parantaa?

 

19.1.2020 Tarja Kaltiomaa

 

 

Verkkosivusto Tyhjä paperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa