Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1202012311949

Julkaisin tämän aiemmin Uusi Suomi –verkkolehden Vapaavuoro-palstalla.

Doodling

 

Doodling tarkoittaa piirrellä ajatuksissaan. Kun pitää muistikirjaa, puhuu puhelimessa, mietiskelee niitä näitä – tulee doodlanneeksi paperille kaikenlaista mielessä olevaa. Kun myöhemmin palaa doodlaustensa äärelle, niistä saattaa löytää jotakin tärkeää – tai olla löytämättä. Kynä kädessä, se on valtaa. Suomen syvään historiaan on aina kuulunut kynä, kun siihen on tarttunut johtaja, hän voi johtaa nykyäänkin.

 

Pienet pilttiset koulussa – kynään saavat tarttua – vai saavatko? Kuka johtaa tulevaisuudessa?

 

27.4.2018 — Nykyisessä opetussuunnitelmassa ei vaadita enää kaunokirjoituksen opettamista, vaan koulussa kirjoittamistaidon opetus painottuu ...

1800-luvulla suomalaista kaunokirjoitusjärjestelmää kehitti senaatin puhtaaksikirjoittaja Mimmi Bähr, jonka julkaisemia malleja käytettiin kansa- ja oppikouluissa.

5.12.2018 — Kaunokirjoitus ei enää kuulu koulujen opetusohjelmaan. Siksi lapseni ei ... ja se on hyvä asia. Koulussa ei enää opetella kirjoittamaan kaunoa.

13.2.2020 — Tosin kirjoituksessa sekoitettiin keskenään kouluissa opetetut kaunokirjoitus ja käsialakirjoitus. Suomalaisen kaunokirjoituksen isä oli arkkitehti ...

12.8.2016 — Kaunokirjoituksen opetus on nyt kouluissa historiaa. Oppilaille opetetaan nyt vain tekstauskirjaimet, ja niitä harjoitellaan opetushallituksen ...

Kaunokirjoitus eli sidosteinen käsialakirjoittaminen on antamassa peruskouluissa tilaa ... "Nytkin näin tehdään osassa kouluja, mutta opetussuunnitelman ...

327 subscribers. Subscribe. Kun sain tietää kaunokirjoituksen opetuksen loppuneen peruskouluissa ...

22.5.2019 · Lataaja: TEAM MaJa

SS: Kaunokirjoituksen opetus poistuu peruskouluista ...

www.ts.fi › uutiset › kotimaa › SS+Kaunokirjoituksen+...

26.11.2020 — Käsialakirjoituksen eli kaunokirjoituksen opetus poistuu ... poistuu peruskoulujen opetussuunnitelmasta, koulut voivat silti halutessaan ...

Kaunokirjoitus on kuollut –kauan eläköön kaunokirjoitus ...

www.hahku.fi › kaunokirjoitus-on-kuollut-kauan-elako...

Kaunokirjoitus on jäänyt erityisharrastukseksi. Opetus painottuu ... Semeraron ja kumppaneiden tutkimus ei sano, että kaunokirjoitus pitäisi palauttaa kouluihin.

Googlasin (Google-hakuohjelmaMerkki rekisteröity tasaisella täytöllä) sanan  kaunokirjoitus ja kopioin tähän kirjoitukseen ensimmäiselle hakutulosruudulle tuolla hakusanalla löytyneet aloitukset.

 

Standardien laatiminen on ollut näkyvää toimintoa 1980-luvulta alkaen ja sfs.fi edelleen laatii standardeja ja huolehtii niistä yhdistyksenä.

 

Standardi (normi) on jonkin organisaation esittämä määritelmä siitä, miten jokin asia tulisi tehdä. Merkittäviä ”virallisia” standardisoimisjärjestöjä ovat kansainväliset ISO ja IEC, saksalainen DIN, eurooppalaiset CEN, Cenelec ja ETSI sekä suomalainen SFS.

Standardien nimitykset vaihtelevat suuresti:

standardi (ISO)

normi (DIN)

suositus (IEEE, ITU)

kommenttipyyntö (IETF RFC).

 

Standardien laatiminen on teamityötä, jonka vaikutukset ulottuvat kansainvälisenä taustatyönä kaikkialle. Johtajan kannattaa googlata sana standardi.

 

Käsialakirjoituksesta on tehty erityisoppiaine, joten vallan käyttöä ja johtamista on kavennettu sitten suomalaisen koulun alkuperäisen tarkoituksen. Suomalaisessa koulussa, joka perustuu oppivelvollisuuteen, oppilaat oppivat luokissaan ikäluokkana opettajalta ja toisiltaan. Nyt suuri osa heistä on jäämässä ilman kynää, ilman valtaa.

 

Olen harjoittanut doodlaamista ihanille värikkäille kevytliimatarrapapereille. Niitä on työpöydällä odottamassa katselmusta, mitä omiin doodlauksiin kannattaa joskus tehdä. Sitten ja siten tietää, mitä on doodlaillut ajatuksissaan ja mietteissään muun työn ohella.

 

Tämä kirjoitus syntyy doodlausteni katselmuksesta. Doodlaukseni on kaunokirjoitusta, kuten myös kauppalappuni.

 

 

Muistilappuja kesällä koronan aikaan aiheena yleissivistys ja sivistynyt elämäntapa

Elokuussa doodlasin: oikeudet nykyään, vastuut vanhastaan.

 

Kun olin järjestänyt doodlaukseni, muistilappuni, edellä mainitun lapun jälkeen lukee Oikeudenmukaisuus dekaani häpräkkä – ei mainittu laissa ja laissa 2010 jälkeen.

 

Vuoden heinäkuussa olen kirjoittanut muistilapulle jo itselleni tutuksi tulleen lauseen Uskonto kannattelee kulttuuria – elämäntapaa- elämästä toiseen elettäessä, elettäessä elämänkaaressa.

 

Eurooppa yhdistää yhteinen kulttuuri ja uskonto, kristinusko, kristillisyys. Seuraava tästä pinosta poimimani lappu on Miten joku maa pärjää ilman turismia nyt koronan aikana?

 

Seuraava lappu on Nykyään rahan vastapainoksi odotetaan rahatuottoa, tuotoksi rahaa, ”lainat”.

 

Ja tässä pinossa viimeisenä Keskustelu netissä ”psykologinen turvallisuus”.

 

 

Muistilappuja ihmiskäsityksestä nykyään

Vihreällä muistilapulla lukee Antropologia Mitä on sivistys? Akateemisuus

 

Myös vihreällä Perhesuhteet – yhteiskunta

 

Vaaleanpunaisen muistilapun mukaan olen marraskuussa doodlaillut ajatuksella, että kun ihmisellä on lukihäiriöitä, hänellä saattaa menneisyydessään olla multilinguistisyyttä, multilinguistinen tausta henkisenä sukujatkumonaan. Toisin sanoen luki- ja muut kirjoitus ja lukuhäiriöt eivät olisikaan sairaus tai vamma, vaan päinvastoin. Henkilö saattaa ollakin hyvin älykäs ja hänellä saattaa olla hieno sukujuuret. Tällaiset vaivat kertovat ihmiselle itselleen rajoittuneisuudesta, mitä ylhäisellä ihmisellä kuuluukin olla.

 

Keltaisella lapulla lukee Lihavuus tai laihuus. Tämäkin asia liittyy johtamiseen. Suuresti ohjauksessaan lihavat tuonne ja laihat tänne. Lehdistö toimii paimenena. Onneksi nykyään on jo taulutelevisiot ja jopa panoraamakuvat.

 

Taas vihreitä lappuja. Musiikkiteoria – taiteilijoiden ja urheilijoiden eläke ja perustulo. Tästä aiheesta olen jo kirjoittanut blogikirjoituksen Some-keskustelua taidealan rahoitusmalleista. Musiikkiteoriani on, että musiikki virittää aivotoimintaa, ajattelua, siten, että se auttaa vuosisatojen aikana ihmisiä pääsemään irti vanhojen maailmojen toistuvista elämänkulkutilanteista ja siihen liittyvästä lähes pakonomaisesta neuroottisuudesta.

Jos rahalla pyritään tuottamaan rahaa, mitä muistilapullani mahtaa tarkoittaa arkistot, kirjastot, museot, cd:t, dvd:t, nauhat. RAHA ARVOSTUS

 

Standardointiin ja globaaliin johtamiseen liittyy myös tämä lappunen, vihreä sekin: internet, insinöörit keskustelualustat – sisältö, sisällöntuottajat, kulttuuri. Globaalisti olen lappusen kirjoittamisen aikaan ollut sitä mieltä, että vastuu sisällöstä on maalla, lähipiirissä – ei globaaleilla insinööreillä, jotka tuottavat alustat. Vastuu näkyvästi julkisuudessa kuitenkin ihmisten mielestä olevan globaaleilla insinööreillä. Kirjoitin aikoinaan blogikirjoituksen Sokerivuori ja parlamentit, jossa muistaakseni ajattelen maailman tarvitsevan jonkinlaisen yhteisen keskustelufoorumin, jossa parlamenttien hyväksi ja palveluksi toimisi internetyläneuvovaelin, jossa kohtaa insinööritietämys ja sisältöetiikkatuntemus.

 

 

Muistilappuja johtamisesta

Vihreällä lapulla lukee tarveperusteinen ajattelu – rahaperusteinen ajattelu <-> TALOUS. Tarkoitan tällä globaalin talouden ohjausta ja mitä mieltä siinä on. Tätä asiaa koskettavien kannattaa doodlailla muistivihkoon tai lapuille.

 

Johtamista koskevassa doodlauslappupinossa on myös seuraavaa: Hallinto – keskeneräiset asiat- tiedottaminen – sosiaalinen media – julkisuus kesken olevat asiat – JUNTTA. Juntta oli keskeistä keskustelusisältöä joskus 1980- ja 1990-luvuilla, sitä ennenkin. Nykyään tästä asiasta lienee käytetään lobbaus-sanaa. Hallituksilla kesken eräisiä asioita yhä yleisemmin käsitellään myös julkisuudessa läpinäkyvyyden nimissä. Vertaus: naisella on vaalittavana korillinen munia, joista hän havittelee ruuaksi seuraavalla viikolla. Laittaako hän munat jääkaappiin vai pihaportille. No nykyään pihaportille toki laitetaan ylijäämäomenoitakin otettavaksi.

Sitten vihreä lappu Johtaminen (ilman päiväystä)

 

Seuraava lappu: ajatteleva ihminen latinaksi humana meditor, humanus meditor tämäkin ilman päiväystä

Lapulla vihreällä myös Johtamisesta esim. tilannejohtaminen. Johtamista on nykyään paljon. Joskus aikoinaan, kun maailman ensimmäiset ihmiset elivät avaruudessa jonkinlaisen lätyn päällä, tärkeintä johtamista oli varoittaa maailman reunoista. Nykyään avaruudellisilla planeetoilla johtaminen on erilaista. Moni some-kirjoittaja tuntuu moittivan uskontoja vallan käytön välineinä, mutta mieleen tulee sellaisen johtamisen olevan lättymaailmaperua. Jotkut johtajat ovat tottuneet ikiaikaisessa henkisessä jatkumossaan varoittamaan ihmisiä maailman reunoista.

 

Johtamisesta edelleen seuraavalla vihreällä muistilapulla. Asiantuntijuus – yrityksen omistus. Jos arvostetaan omistamisessa vain rahaa, omistuksella on vaarana liukua pois omistamisesta ja asiantuntemuksesta. Pelkän rahan perässä kulkevat ihmiset taiteessa, elokuvissa, näytelmissä kuvataan usein ilkeinä ja itsekkäinä ja jopa ahneina, mikä ei oikeastaan ole eettisesti kovin mairitteleva luonnekuva. Vaikka onko muuta arvostusta nykyään?

 

Vaaleanpunaisia lappuja olen doodlauksessa käyttänyt vähemmän kuin vaaleanvihreitä. Nyt kuitenkin pinossa seuraavalla vaaleanpunaisella lapulla lukee kvartaalipääomat ~ kansantaloudet. Tässä olen pohdiskellut sellaista asiaa, että raha kiertää ja sillä on taipumusta pääomittua. Kun yritystaloudessa pitkään on ollut kvartaalitalouden ihanne, pääomia lienee kertynyt runsaasti. Kansantalouksien ja demokraattisten päätäntäelinten kannalta tämä näyttää siltä, että demokraattinen päätäntävaltaa uhkaa rajoittua, jos ei ylikansallisissa finanssipiireissä tartuta tähän palloon. Kastelukannulla sadetetaan kukkapenkkejä, rahoitusjärjestelmillä rahoitetaan ihmisten elämää.

 

Sitten lapulla lukee käsite rahoitusfilosofia, tästä minulla on monta kirjoitusta blogissa.

 

Uusin eilen kirjoitettu vihreä doodlaus: Johtamisessa erilaisia komentotyyppejä ja asenteita. Viittaan vanhaan musiikkiteoriaani, jota käsittelin tässä kirjoituksessa aiemmin. Ihmisillä saattaa henkisessä jatkumossaan olla melko piintyneitä käsityksiä johtajuudesta. Tällainen johtajuuskäsitys on, että odotetaan jonkun johtajan tai ”johtajan” tekevän jotakin mieluummin kuin tehdään ja johdetaan itse. Johtajuutta on nykyään runsaasti. On kuningaskuluttajaa, on kaatopaikan kingiä, on firmojen mielipidevaikuttajia, jengien pomoja, yleisradion taustajohtajuus, omistajajohtajat, muodin edellä kulkijat, blogistit, kirjailijat, isät, äidit, pihan kingit, pienet prinsessat, hovien kuninkaat, kuningattarista puhumattakaan.

 

Kansalaisjohtamisessa on nykyään tavattomien hyviä väyliä. Kun on pienenä voinut tarttua kynään, nykyäänkin uskaltaa näppäillä tietokonetta. On oppinut joskus tuntemaan itsensä. Käsialakirjoittamisessa oppii tuntemaan itsensä ja oman johtajuutensa. Oppii tuntemaan myös heikkoutensa ja alamaisuutensa. Ihmisessä yleensä on sekä ylpeys että nöyryys. Normaali kansalainen sopii omassa potentiaalissaan sekä johtamaan että noudattamaan sääntöjä ja lakeja.

 

On näköjään vielä yksi lappu, keltainen. Siinä lukee tekniikka ja elämykset ~ liioittelu. No mietin joskus myöhemmin, mitä sillä olen tarkoittanutkaan.

 

22.12.2020 Tarja Kaltiomaa

 

Sorry lukijat tästä vuoden lopun tyhjennyksestä

 

Hyvää ja Rauhaisaa Joulua ja Onnellista ja Rauhaisaa Uutta Vuotta 2021

 

Verkkosivusto Tyhjä paperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa