Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1202109230759
Kirjoitus julkaistu myös Uusi Suomi –verkkolehden Puheenvuoro-palstalla.

 

Elämän merkkejä miljöössä

 

Aamuisella lenkillä koirani Tessan kanssa huomasin portaikon alapäässä kyltin, jossa lukee kunnossapitoa – underhåll ja ruotsalaisessa sanassa oli jäljellä r-kirjain kuin ylimääräisenä. Tavallisesti näissä kylteissä, joita paikkakunnallani on paljon, lukee Ei talvikunnostuspitoa Ei vinterunderhåll. KUNNOSSAPITOA!!! siis. Tämä on tärkeää. Myönteinen kyltti nostaa mieltä ja auttaa jaksamaan elämän arjessa. Portaikko oli ollut muutamien viikkojen ajan pois käytöstä, mutta oli nyt korjattu ja hyvä kävellä. Alueen asukas voi taas nauttia kotipaikastaan ja tietää, että kuitenkin alueesta pidetään huolta.

 

Maassamme puhutaan paljon työttömyydestä, mutta poliitikot hoitaessaan kollektiivisesti kollektiivisia töitään eivät aina palkkaisi ihmisiä (jotka työtä ja rahaa tarvitsevat), tekemään tarvittaviakaan töitä. Pitää lehdistön mukaan säästää rahaa. Mihin sitä rahaa säästetään. Rahan ominaisuus on, että raha kiertää. Kyllä raha taas palaa palvelukseen, kun sitä käytetään.

 

Yhteiskunnallisessa rahan käytössä on nykyään jo toiminnassa monia niin sanottuja rahoituspumppuja. Kun jokin rahoitus yhteiskunnallisesti ja koko maata hyödyttämään perustetaan, rahaa siihen aina sitten löytyy. Näin raha on ihmisten palveluksessa.

 

*

 

Toinen elämän jatkuvuuden ja elämän merkki aamuisessa maisemassa oli miljööpalkintolaatta. Alue on vuonna 1991 palkittu miljöö. Alue on hyvin palvellutkin ja jatkaa palveluaan. Miljööpalkintolaatta on merellisen torin kivessä. Ympärillä on kauniisti suunniteltuja kerrostaloja ja vieressä laineilee tyynenä meriallas, joka tyrskyissä työntää aaltonsa torille saakka. Toisinaan torilla on paljon olkikasoja, toisinaan jäätyneitä lätäköitä ja pari kertaa torilla on vietetty sen olemassa olon aikana myös kansanjuhlia kokoontumisineen ja tarjoilukojuineen. Tori on syrjässä tavallisilta kulkuväyliltä, mutta sen voi löytää, kun pyöräilee tai kävelee rantareittiä Kivenlahden kohdalla.

 

*

 

Maassa syyskuun puolessa välissä hehkuu punaisia jonkin koristekasvin marjoja. Tuolla rönsyilevällä kauniilla kasvilla on kesällä violetit kukat. Kukan kukinta on huomiota herättävää kauneuden huomaaville ihmisille. Onko kasvilla muuta merkitystä? En ole nähnyt tai havainnut vuosien varrella minkään eläimenkään sitä syövän. Kasvilla on kauneusarvoa, kauneus luo ihmisille jatkuvuuden tunnetta ja elämän merkityksellisyyden tunnetta.

 

*

 

Osuin Kierrätyskeskuksessa lukuisia kahvimukeja kannattelevan hyllyn kohdalle. Mukana ei ollut juuri rahaa, joten mukit jäivät ostamatta. Laitoin riviin niitä mukeja, joista olisin voinut mielelläni valita itselleni ostoskoriin. Mielestäni on tärkeää, että myös tavara kiertää. Kuolinpesät tyhjenevät ja tavara joutuu kierrätyshyllyille. Kierrätyskeskuksissa on tavaraa edullisesti hinnoiteltuna ja jopa ilmaista tavaraa. Tämäkin luo jatkuvuuden tunnetta ihmisille ja markkinoille. Esineitä arvostetaan, ihmisiä arvostetaan.

 

*

 

Kaikki kiertää, raha kiertää, ihmiset kiertää. Ihminen hengessään palaa keskuuteemme, elämä jatkuu. Joskus edellisen vuosisadan alussa tehdas tuotti kaikille tarpeellisia kankaita. Tehtaan rahoitus päätettiin lopettaa. Ihmiset tulivat toivottomiksi ja vihaisiksi. Elämä olisi voinut jatkua hyvin, mutta raha loppui. Elämänusko loppui. Tilalle astui toivottomuus ja kuolema. Viha ja sota.

Ihminen ei elä ilman verenkiertoa. Yhteiskunta ei jatku ilman rahaa.

 

18.9.2021 Tarja Kaltiomaa

 

Verkkosivusto Tyhjä paperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa