Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1201408122022

Julkaistu aiemmin Uusi Suomi –verkkolehden Vapaavuoro-palstalla.

 

 

 

 

Esineiden kertomaa, noloa ja kaunista

 

Kiireen tai jonkin muun syyn vuoksi ihmisellä saattaa jäädä huomioimatta omia mukavuustekijöitään. Ns. yleinen mielipide suosii kilpailua ulkoisesta koreudesta, joten se saa monen ihmisen tinkimään omista mukavuustekijöistään ulkoisen koreuden vuoksi.

 

Tämä tarina on tosi ja se kertoo tavaroiden kierrätyksestä.

 

Jokaisella meillä voi arjessamme, on meillä vähän tai paljon rahaa, osua kohdalle sellaisia haasteita, jotka ovat kuin vanhanajan opettavaisia tarinoita. Itse bongaan niitä, koska opettavaiset tarinat sattuvat kiinnostamaan erityisesti.

 

Tarina alkoi kerrostalon roskiskatoksessa. Sinne oli joku vienyt taulun, joka on juliste Vincent van Goghin maalauksesta ”Sun Flowers”. Taulussa oli lasitus ja se vaikutti ihan ehjältä. Joku ei siis vain ehkä pitänyt taulun aiheesta tai oli siihen kyllästynyt. Näin taulun roskiskatoksessa muutaman kerran, kunnes otin sen hoteisiini.

 

Ripustin taulun naulaan ja siinä se riippui varmaan suunnilleen puoli vuotta kunnes eräänä aamuna heräsin kovaan kopsahdukseen ja lasin helinään: taulu oli pudonnut lattialle.

 

Mikä oli roskiksesta haettu, sinne sen oli palattavankin?

 

Oli nimittäin melko lähellä, etten vienyt koko taulua roskikseen. Harkittuani huolellisesti, vein roskiin vain pelkää särkynyttä lasia.

 

Taulu on ihan ehjä ja roikkuu uudessa koukussa entisellä paikallaan. Se on nyt kevyempi eikä ole enää vaarassa pudota.

 

Pidän taulusta, sen aiheesta, joten olisi ollut noloa minulle, että olisin luopunut siitä. Jos minulla olisi tässä tilanteessa ollut kiire, olisin luultavasti ohittanut tämän itselleni tärkeän opetuksen. Ei pidä tehdä tieten tahtoen sellaista, mikä on itselle noloa. Tauluaiheen vieminen roskiin olisi ollut harmillista ja olisi varmaan vienyt mielenrauhan pitkäksi aikaa.

 

Kierrätys teemana alkaa olla yhteiskunnallisesti merkittävä aihe; olkoon tämä pieni tarina rokkana rokassa.

 

 

 

 

Verkkosivusto Tyhjä paperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa