Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1201910181400

Julkaisin tämän aiemmin Uusi Suomi –verkkolehden Vapaavuoro-palstalla.

Filosofia Voikukkakirja

 

Kirjareferaatti sopii hyvin uuden blogialustan harjoitteluun. Runoilijan löysin Media-pintakustantamon nettirunoilleni ja sain niille myös perinteisen kirjamuodon. Tällä seikkailulla olen edelleen ja löysin Mediapinnan kirjavalikoimasta erinomaisen filosofisen ja luonnontieteellisen katselmuksen voikukan olemuksesta. Voikukka on omasta mielestäni kiehtovimpia kukkiamme ja siis tilasin voikukkakirjan käyttööni. En ole vielä kokonaan lukenut kirjaa, selaillut vain, mutta huomaan sen herättävän itsessäni intoa, jota hyvät ja tarpeelliset kirjat herättävät.

 

Voisi ajatella – niin seikkaperäinen kirja on – että siinä on kaikki, mitä voikukasta tarvitsee tietää. Koskaan ei kuitenkaan voikukkaa voi niin tyhjentävästi käsitellä, etteikö siitä aina jotakin uuttakin sanottavaa löydy. Lukijan ei siis pidä ajatella, että tämä kirja tyhjentäisi aiheen pajatson kokonaan.

 

Lainaan kirjasta pätkän: ”Voidaan tietysti hyvällä syyllä kysyä, mitä tekemistä uskonnoilla, pitkälle kehitetyllä fysiikalla ja voikukilla on keskenään. Tämän yhteyden valaisemiseksi meidän täytyy oivaltaa, että ihmiskunnan kaikkia ryhmiä yhdistävät perimmiltään samankaltaiset, joskus vaikeasti selvitettävät toiminnat.”

 

Nyt kun kukkein kesäaika on ohi ja jäämme odottamaan joulun taikaa, perehdyn muiden filosofisten kirjojen ohella myös syvemmin Voikukkakirjaan (Matti Kouvo, Mediapinta 2017) ja haaveilen uuden kevään tulosta. Voikukat ovat leskenlehtien jälkeen kevään airueina maasta puhkeavia pieniä aurinkoja, jotka saavat ihmiset ja luonnon jälleen sädehtimään pitkän ja pimeän talven jälkeen. Voiko tämän syvempää ja hyvempää kvanttifysiikkaa ja ontologiaa enää kaivata?

 

19.9.2019 Tarja Kaltiomaa

 

 

Verkkosivusto Tyhjä paperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa