Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1201406270131
Kirjoitus julkaistu myös Uusi Suomi Vapaavuoro-palstalla.

 

 

 

Harrastusten into ja hyöty

 

Kamera laukkuun ja menoksi!

 

Valokuvaaminen on monesti kovin yksinäistä puuhaa ja sisäinen motivaatiokin välillä uinuu. Valokuvaajana minua innoittaa ehkäpä eniten kukkaset. Siispä kamerakerhoni tehtävä lähteä kuvaamaan yliopistolliseen Kaisaniemen puutarhaan sopii kuvaajaluonnolleni kuin nenä päähän. Uhkana aamulla oli tietenkin sää, retki tehdään säävarauksella. Olin kuitenkin jo niin motivoitunut, että aamuiset sadekuurot eivät retkeä estäneet vaan varustauduin sadetakilla ja pienillä eväillä: ja niin matkaan!

 

En malttanut ohittaa matkan varrella olevaa vanhanaikaista kioskia, vaan pysähdyin nauttimaan jäätelön ja kahvin. Harrastuksen hyöty, siis.

 

Perillä kamerakäteni pysyi melko vakaana, vaikka sisäisesti tietenkin tärisin innosta. Siinä vaiheessa jo aurinkokin paistoi. Kuvaajana kuvaan runsaasti, en kovin säästellen nykyään. Digikuvaus on mahdollistanut sen, että kuvan voi näpsäistä, kun siltä tuntuu.

 

Harrastusten intoa on se, että voi yhdistää eri harrastuksia. Puutarhalla saatoin kuvata juhannusruusuja Facebook-taustakuvaksi ja niitä minulla on nyt useita, voin vaihdella kuvia tarvittaessa.

 

Myöhemmin palasin puutarhalle ja osallistuin siellä eräälle taideluennolle. Luentoa odotellessani minulla oli aikaa käyskennellä puutarhalla uudelleen. Silloin oli jo arkipäivä ja puutarhan työntekijät ja yliopiston tutkijat olivat jo työssään. Tapasinkin erään tutkijoista ja keskustelimme luonnon kukista hänen kanssaan.

 

Luonto tuottaa kukkaset ja ihmisen tulisi sopeutua siihen, mitä kukkasia missäkin ja milloinkin luonto tuottaa. Ei oikeastaan ole ihmisen asia luonnon alueilta tuhota kukkasia. Kukkasharrastuksestani on se hyöty myös, että olen havainnoinut muutakin luontoa. Olen huomannut, että luonto tuottaa kukkasia myös luonnoneläinten, kuten pölyttäjien hyödyksi. Ihmisinä teemme moninkertaista vahinkoa, jos tuhoamme luonnon tuottamia kukkasia, vaikka niitä ei aiemmin olisikaan alueellamme esiintynyt. Ihmisen asia on myös sopeutua luonnon olosuhteisiin. Kun se tapahtuu lempeästi ja hyväksyvästi, myös luonto voi olla lempeä meitä kohtaan.

 

Kuvaan sekä luonnonkukkia että tarhattuja kukkia, kukkakimppuja ja ruukkukukkia. Kukissa on oma salaperäisyytensä, oma salattu kauneutensa. Salattu kauneus, joka on jokaisen näkijän nähtävissä.

 

 

Verkkosivusto Tyhjä paperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa