Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1202006171235

Blogikirjoitus on aiemmin julkaistu Uusi Suomi –verkkolehden Vapaavuoro-palstalla.

 

 

Hävitys ja korroosio

 

Elämän uusiutumisesta on kysymys keväästä, Pääsiäisestä. Pääsiäinen antaa mahdollisuuden hidastaa elämäntahtia ja viettää voimakkaita kevään heräämisen päiviä hiljentyen.

 

Suomi on toipumassa viime vuosisadan rasituksista, sodista, jälleenrakennuksesta, talouskilvoittelun kiihkeimmistä vaiheista, yhteiskunnan perustavaa laatua olevista rakennusvaiheista. Pääsiäinen on tervetullut hiljentymisen aika.

 

Me ihmiset emme ole olleet aina vain tämän maailman ihmisiä. Menneisyyden maailmat aiheuttavat edelleen meissä ristiriitaisia ajatuksia, kiihkoa, aggressiota. Mielen hiljentämiseen ja sen kuulemiseen tarvitsemme tilaa ja aikaa. Aikaa antaa mielemme työstää menneisyyden vaivoja ja toipua niistä.

 

Näyttää siltä taiteen kerronnan valossa, myös tieteen kerronnan valossa, että ihmiset menneisyydessä tuhosivat maailmansa yhä uudelleen ilmeisesti sen luodakseen yhä uudelleen. Siitä myös monet sodat kertovat.

 

Aika on hidastunut.

 

Hävityksen ei tässä maailmassa tarvitse olla totaalista hävitystä. Hidas korroosio nakertaa rakenteita, hävitystä tapahtuu ja siitä kertoo myös kevät. Uudistumisen aika.

 

Betonitalojen seinämiä ja aitarakenteita nakertaa hidas hävitys. Luonto nakertaa seinämiä, jotka on tarkoitettu pitkäaikaisiksi asujaimiksi. Myös graffitit ja muut ylimääräiset maalijäljet ovat hidasta korroosiota, joita jälkiä vastaan käydään jatkuvaa taistelua. Graffitit tekevät lähiöiden ilmeen levottomaksi ja alentavat alueen arvoa. Tekniikka voidaan ottaa avuksi ja painepesurilla poistaa sammaleet ja graffitit rakenteista. Lähiöt kannattaa pitää arvossaan, jolloin omaisuuden arvo pysyy arvossaan.

 

Meissä ihmisissä asuu sekä hävittäjiä että uudistajia. Ilman sotiakin ihmisten maailmassa vaikuttaa hävitys ja korroosio, joka aina johtaa myös uudistumiseen. Työllistämme toisiamme myös ”tarpeettomasti”. Tekemällä työtä hävitystä ja korroosiota vastaan, voitamme lisää aikaa toipua menneisyyden rasitteista, asuinalueet säilyvät kauniina ja mieli rauhaisampana.

 

Syksyllä jätimme hyvästit keltaiselle, puut luopuivat lehdistään. Keväällä ensitervehdys on keltainen. Leskenlehdet, narsissit, krysanteemit, krookukset tervehtivät kevätihmistä, mielen valmistaa kesää uudelleen vastaanottamaan.

 

8.4.2020 Tarja Kaltiomaa

 

 

Verkkosivusto Tyhjä paperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa