Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1201803041506

Blogikirjoitus julkaistu aiemmin Uusi Suomi –verkkolehden Vapaavuoro-palstalla.

 

 

Ihmisasutusta Pohjolassa

 

Vihdoinkin olemme saaneet tänne Suomeen hieman asutusta ja infrastruktuuria. Onhan täällä taloja ollut aiemminkin, mutta melko vähän. Niitä taloja on säilytetty, joten meillä voi olla tuntuma, että täällä on ennenkin asuttu. Sanon tämän tietenkin huumorilla, kun tiedän maamme urhoollisen historian.

 

Pohjolan ilmasto on melko vaativa asutuksen suhteen. Kosteutta riittää ulkotiloissa ja säätilat vaihtelee, sadetta on runsaasti. Talot pitää pitää melko lämpiminä, jotta ne pysyy kuivina eikä homekasvustoa synny. Sisäkasvien kasvattajalle tämä on myös melko vaativaa.

 

Oman kokemukseni mukaan keskuslämmitys kerrostalossa sopii hyvin ihmiselle. Ulkoilman säävaihteluista huolimatta kesät talvet asunnossa on melko tasaisen lämmintä.

 

Olen hankkinut asuntoon huonekasveja, jotka on nyt monta vuotta koko ajan kasvaneet. Niille olen tarpeen mukaan hankkinut aina suurempia ruukkuja. Näitä kasveja on fiikus eli kumipuu, peikonlehti, yuccapalmu, pullojukka, palmuvehka, kulta-aasinkorva ja viimeisimpänä hankintana lohikäärmepuu. Minulla on myös vehka, jonka aikoinaan hankin odottamaan lohikäärmepuun tainta ja se edelleen pitää pintansa samassa ruukussa, mutta ei kukoista kovin hyvin. Lohikäärmepuu sen sijaan kasvaa hyvin.

 

Eräässä puutarha-alan lehdessä oli lukijakysymyksinä kysymyksiä, joissa kysytään asiantuntijalta mitä pitää tehdä, jotta kasvin valaistusolosuhteet ja kosteusolosuhteet olisivat kasville oivalliset. Näissä kysymyksissä täällä Pohjolassa kannattaa olla varovainen. Asunnot on ensisijaisesti ihmisille ja sen jälkeen myös lemmikeille ja kasveille. Talojen säilyminen tässä maastossa on myös infrastruktuurista huolehtimista. Suosittelisin, että hankitaan huoneistoon tai taloon sellaisia kasveja, jotka sopivat siihen olosuhteeseen, jossa ihminen voi hyvin eikä talolle aiheudu vahinkoa. Kasveja voi sitten kokeilla ja vaihtaa lajiketta paremmin viihtyviin, jos niitä kuolee.

 

Perusasia siis mielestäni on, että ihminen voi asunnossa hyvin eikä asunto homehdu. Kun on erilaisia harrastuksia, nämä pitää sopeuttaa perusasiaan eikä päinvastoin.

 

Viime aikoina on puhuttu homeesta ja allergioista melko paljon. Moni on joutunut tekemään erilaisia saneerauksia kodissaan. Kasvien ja eläinten hankinnassa pitää olla varovainen. Ehkä esimerkiksi ennen kissan tai koiran ottamista kotiin, voisi harjoitella pitämällä naapurin tai sukulaisen kissaa tai koiraa hoidossa, jolloin nähdään, sopiiko se lemmikiksi. Sellaisen kasvin, joka ei sopeudu, voi huoletta heittää pois, eläinten suhteen tilanne on vaikeampia ja niille joudutaan hankkimaan ehkä uusi koti, jos allergioita esiintyy.

 

Kirjoituksen yhteydessä olevissa kuvissa on kasveja, jotka on jo vuosia viihtyneet keskuslämmitteisessä kerrostalohuoneistossa. Jos olisi sähkölämmitys, minulla saattaisi olla eri kasvit. Kasvin viihtymisen näkee sen hyvinvoinnista ja kasvusta. Kasvien kasvatuksessa on lupa opetella ja oppia.

 

25.2.2018 Tarja Kaltiomaa

 

 

Verkkosivusto Tyhjä paperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa