Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1201803301806
Kirjoitus julkaistu myös Uusi Suomi –verkkolehden Vapaavuoro-palstalla.

 

Kahvilakulttuuria paikkakuntalaisittain

 

Tunnustaudun kahviloissa kävijäksi. Tavallisimmin kahvilaan tulee poikettua, kun on liikkeellä kaupungilla ja esimerkiksi ostoksilla. Oma tapani käydä kahvilassa on löytää ne tutut ja turvalliset kahvilat, joissa käyn useammin kuin uusissa paikoissa. Kotikaupungissani Espoossa on kaupungille tyypillinen kahvilakulttuuri. Kahvilat sijaitsevat eri kaupunginosissa ja niiden välillä on matkaa kuin ennen vanhaan kievareiden välillä. Nykyään tosin huristellaan linja-autoilla ja metrollakin jo. Kun Iso-Omenan laajennustyöt olivat valmistuneet, minulta kesti tovi löytää sieltä ne omat kahvilat. Nyt niitä jo siellä on, vaikka melko harvakseltaan on tullut käytyä.

 

Kirjoittaessani kirjojani vierailin usein lähikahvilassa Kanelipullassa tunnelmoimassa. Oli ilo löytää se uudelleen. Näpsin muutaman valokuvankin muistoksi. Kahvilan sisutuksessa on huomioitu vanhaa ja uutta. Moni siellä oleva esine virittää tunnelman menneeseen aikaan. Kahvilassa voi nauttia lounaan tai kahvitella. Aina on tarjolla tuoretta vastaleivottua pullaa.

Paikkakuntarunoilijana monet runoni ovat syntyneet eteläespoolaisessa Kivenlahden maisemissa. Internetissä niihin pääsee käsiksi mistä päin maailmaa tahansa ja sen vuoksi kuvakerronnalla näytän runojeni syntysijoja. Vaikka runot elävät internetissä, niillä on maallinen syntysijansa. Kun kirjoittaa, ajalla ja paikalla on merkitystä. Runoissani internetissä on aikaleima ja niitä on vuodesta 2006 alkaen.

 

Tänään Suomessa vietämme suomalaisen naiskirjailijan Minna Canthin päivää liputuksineen. Kevät on jo valoisaan päin edennyt, mutta maassa on lunta ja lumihiutaleita tippuu hiljalleen. Tämän päivän perusteella ei voi sanoa, että ilmasto olisi liikaa lämmennyt. Suomi on edelleen kylmä ja syrjäinen pieni maa. Minna Canth edisti omalla kirjailijantyöllään suomen kielen arvostusta myös kulttuurikielenä ja on siten lippunsa ansainnut.

 

Verkkosivusto Tyhjä paperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa