Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1202007242102

Kirjoitus on myös Uusi Suomi –verkkolehden Puheenvuoro-palstalla.

 

 

Talousmietteitäni (Tarja Kaltiomaa) some-ryhmissä:

 

Kansantaloustiede: Useimmille keskustelijoille pääomien ja kansainvälisen rahan ja rahoituksen liikkeet ovat käsittämättömiä, jolloin niitä ei helposti hyväksytä, koska puhutaan liian isoista summista ja asioista helposti mieltää. Siksi ehdotan että finanssikeskusteluun otettaisiin käyttöön termi bulkkiraha. Yksi bulkkiraha olisi 10 miljardia. Tätä tarvitaan varmaankin jo sen vuoksi, että suomalaisetkin voisivat hyväksyä myös muiden maiden taloudenpidon, jossa summat suuremmat. Pienenä maana omat poliitikkomme ovat tottuneet köyhien veronmaksajien pieneen kukkarotalouteen. Lisäksi keskusteluissa näyttää olevan vallalla, että emme voisi peukuttaa muiden maiden raha-asioita ja talouksia, koska pelkäämme automaattisesti joutuvamme maksumiehiksi. Tultuamme 2000-tuhatluvulle Eurooppa-taloudessa pitää jo hyväksyä pääomien kierto, velkojen muuntaminen pääomiksi, rahan laillinen kierto, kierrättäminen, rahan uudelleen käyttöönotto (ns. rahanpesu, sehän on vain rahaa). Näin saadaan kansainvälisen globaalin rahatalouden vääristymät oiottua myös länsitalouden hyväksi.

 

*

 

Kunnollisia ja tuttuja elämänarvoja, jota uskontona ja oppina Suomessa ja Euroopassa kantaa ja kannattelee kristillinen oppi uskontona, ei pidä sivuuttaa pelkän rahan takia. Vanhat raharuhtinaat asuvat Euroopassa, eiköhän pitäisi keksiä keinoja, miten eurooppalaista ja suomalaista rahataloutta voi kehittää. Ennen rahaa laskettiin valtioilta myös liikkeelle, miksi se ei nyt keskuspankkien ja suurten liikepankkien aikakautena onnistuisi edelleen?

 

*

 

Nykyaikana ei enää pitäisi olla kansoilla ja mailla, ei ihmisilläkään, kehittyneissä länsitalouksissa taloudellista hätää. Vaikka on hyvin paljon talousasiantuntijoita, näillä ei aina ole oikeaa tietoa talouden perusteista, pelkkä tilikirjojen selailu ei riitä tietopohjaksi. Valtioiden budjetoinnissa on parantamisen varaa, mihin jotkut Euroopan maat pyrkivät. Kaikkea mahdollista nykyaikaista tuloa ja tuottoa ei vielä osata kirjata tulopuolelle kansantalouksien budjeteissa. Kirjataanko tietokoneiden ja robotiikan tuottama hyöty budjettiin ja keskuspankeissa rahaksi? Tuo hyöty on tärkeää ihmiselämän rahoitukseksi. Automatiikka on vienyt paljon työpaikkoja, jolloin osa koneiden synnyttämästä hyödystä tulee kirjata rahaksi ihmisten kukkaroihin. Eurooppa on varmasti jo kypsynyt kansalaispalkan, perustulon, eläkevakuutusten maksamiseen, tämä pitää tietokoneiden avulla ja budjettisäännösten avulla järjestää. On havaittavissa talouspolitiikassa, että jos rahaa on liikkeellä liian vähän (kulutukseen, elämiseen, yrityksille), sillä on entistä suurempi vaara pääomittua ja pysähtyä paikoilleen. Valtioiden pitää laskea liikkeelle tarvittavan määrän rahaa. Rahoituspolitiikalla liikkeelle lasketusta rahasta osa palaa takaisin valtion käyttörahaksi ja siten uudelleen ihmiselämän rahoitukseen. Aiheesta lisää blogikirjoituksessani "Miten raha pyörii Euroopassa?".

 

*

 

Varakas nainen yleensä tarjosi silloin, kun kunniallisia työpaikkoja ei oikeastaan vielä riittänyt kaikille, kunniallisen perheen tyttärelle seuraneidin paikan. Tämä sai asumisen ja vaatimattoman ylöspidon palkaksi asumisesta ja seuranpidosta. Neiti yleensä avioitui hyvin.

 

*

 

Raha pyörittää maita ja yhteiskuntia. Jos rahaa määrällisesti on liian vähän liikkeellä, eivätkä valtiot laske liikkeelle tarpeeksi rahaa, rahalla on taipumusta pääomittua ja jäädä sijoittamatta. Finanssipolitiikassa pitää olla malttia nähdä näiden asioiden yli ja hyväksyä se, että maat ovat eriluonteisia elinkeinoiltaan ja silti niissä pitää olla rahaa liikkeellä. Pankkeja kuuluu tukea kriiseissä, jotta elinkeinot voivat jatkaa toimintaansa. Yhteiskuntaa vakauttavat rahoitusjärjestelmät pitävät rahavirrat kulussa. Länsitaloudessa jokainen ihminen tarvitsee elääkseen rahaa. Olemme tulleet jo 2000-tuhatluvulle, talouspolitiikassa voi olla uudenlaista näkemystä. Sen sijaan, että hamuttaisiin jotakin keskitettyä maailmanhallitusta, talouspolitiikassa kannattaa jatkaa maltillista yhteistyötä.

 

*

 

Vaikea nähdä juuri mitään typerämpää Suomessa, jossa kesä on lyhyt: ihmiset tuhoavat kauniita kesäkukkia ja luonnonkukkia. Eiköhän kyse ole jostain mystisestä vihasta ja häiriötilasta? Luonnonsuojelua?

 

*

 

Vieraslajihöpötyksen sijaan kasvitiedettä voitaisiin taas alkaa harjoittaa ja tukea, siihen ilmeisesti löytyy rahoitusta, koska rahaa käytetty kasvien tuhoamiseen. Uusi maailma, uusi planeetta - kasvit siitä kertoo.

 

*

 

Suosittelen lukemiseksi suomalaisille Kristillinen filosofia -kirjasarjaani (julkaistu v. 2013 - 2019 Elisa Kirja). Jospa siellä luuraa vinkkejä elämän muustakin merkityksestä kuin puurtaminen. Puurtaminen tosin on tuonut vaurautta. #raha #kansantalous

 

*

 

Menneessä maailmassa vain avioliitto oli naisen puolelta suostumus.

 

*

 

…) Isot rahasummat ovat typerryttäviä ja yleensä ihmiset reagoivat niihin tyrmistyneen kielteisesti. Jospa kyseessä on pääomittunutta valtioiden, yritystoiminnan ja finannssitoiminnan kiertorahaa, jota yritetään järkevästi saada taas käyttöön. Ei kaiken Euroopan rahan tarvitse olla laillista vain silloin, kun se tulee myynnistä ja kaupankäynnistä ulkomailta. Totta kai Euroopalla voi olla omaakin rahaa, jota se voi käyttää mm. elvytykseen, kuten nyt näyttäisi olevan kyse.

 

Kansakuntien oikeus rahoittaa ihmisten elämää on kansantaloustietoa ja -tiedettä. Valtioiden sisäisen rahan kierto, ns. syömäraha, robotiikan ja tietokoneiden tuottama hyöty - näistä löytyy rahoituksellinen vastavoima nihilismiä vastaan. #kansantalous @TarjaKaltiomaa

 

*

 

Rahaa kaikki ihmiset länsitalouden kansantalouksissa (Eurooppa, Venäjä, Yhdysvallat jne) tarvitsevat elääkseen, elämäntapa on eriytynyt sivilisaatioksi, jossa sopimusvälineenä on raha, on jo pitkään ollut.'

 

Rahoitusjärjestelmistä ja rahoitusinnovaatioista lisää blogikirjoituksessani

Yhteiskuntaa vakauttavat rahoitusjärjestelmät

 

"Raha kuin kesäsade kastelukannusta ihmisille, kuin ikään vesi kukkasille luonnossa ja puutarhassa."

 

20.7.2020 Tarja Kaltiomaa

 

 

 

 

Verkkosivusto Tyhjä paperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa