Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1202103140824

Blogikirjoitus julkaistu aiemmin Uusi Suomi –verkkolehden Puheenvuoro-palstalla.

 

 

Keskustelua virtuaalivaluutoista

 

6.3.2021 (Twitter HS  ) "OP:n Virtala pohtii, että kryptovaluuttojen arvo voi jopa mahdollisesti perustua niiden käyttöön harmaassa taloudessa ja rikollisuudessa. Se ei tietenkään paranna niiden sijoitettavuutta." Olen samaa mieltä Virtalan kanssa tässä asiassa. Pitää hyvin tuntea ne arvot (muutkin kuin rahalliset ja taloudelliset arvot), joihin ihmisen toiminnan pitää perustua. Oma maa, omaisuus, perhe, suku, uskonto. Nämä arvot pitää olla kunnossa, kun lähtee kansainvälisille rahoitusmarkkinoille. Pieni maa suurten kelluvien valuuttojen piirissä on selvästi ja mahdollisesti vaarassa. Suomella on todelliseen talouteen ja hyviin elämänarvoihin perustuvia rahoitusjärjestelmiä, jotka saattavat olla todella kiinnostavia sijoituskohteita ja tavallaan turvallisia luovuuden ja osaamisen ilmentymiä, jos suomalaiset osaisivat arvostaa niitä itse toden teolla yhteistyökumppaneina eikä vain myyjinä ja ostajina markkinoilla. Yhteiskuntaa rahoittavat rahoitusjärjestelmät ovat Suomen talouden vastuu ja tuo vastuu on vastuu maan ihmisistä, kansasta.

 

Kryptovaluutat ilmiönä todistavat omaakin väitettäni, että silkkaa rahaa mm. eurooppalaiseen taloudelliseen toimintaan verrattuna on ollut liian vähän liikkeellä. Sillä kryptovaluutat nyt menestyvät. Kelluva raha olisikin hyvä sitouttaa todellisuuteen, todelliseen ja arvokkaaseen maiden talouteen, mutta elämän arvot pitää olla kunnioitettuna. Perhe, uskonto ja isänmaa. Ilman tätä on vaarassa "kaiken" kellua ja vaarana olisi taas tutut taloudelliset romahdukset. Hyviin elämänarvoihin perustuvat talous on arvokasta. Jos Euroopassa tai jossakin Euroopan maassa alkaisi saada jalansijaa mm. maataloutta, työn tekemistä, perhettä vastaisia ilmaisuja - siinä on vaaran paikka.

 

Elämänarvoista ja mihin ne perustuvat kirjoitan kirjoissani Kristillinen filosofia.

 

Raha on rahaa, sitä kryptovaluuttakin voi olla. Elämänlaatu voi olla hyvää elämänlaatua ja nykyään hyvän elämän mahdollisuuksia on mahdollista tarjota kaikille.  Jatkan mielellään toisessa laatikossa. 1 (2)

 

Hyvä elämänlaatu kuuluu kaikille ihmisille. Ihmiset ovat arvokkaita, tämä pitää nähdä, vaikka olisi minkälainen kulta, raha, valuutta, kryptovaluutta tähtäimessä ja himon kohteena. Eurooppalaista taloutta vakauttaisi uusi rahoituspumppu: kansalaispalkka järjestelmä. Rahoituspumppuja ennestään ovat mm. tavaran tuotanto, tavaratalot, ruuan tuotanto, maatalous, eläkejärjestelmät, työeläkejärjestelmät, vakuutuslaitokset, pankit, institutionaaliset toimijat (poliisi, armeija, parlamentit, oikeuslaitos), kunnat, valtiot jne. Rahoituspumput panevat rahaa pyörimään ja liikkeelle. Mikä lähtee pumpusta sitä pumppu vetää uudelleen käsittelyyn, siis rahaa. Jos liikkeellä on liian vähäisesti rahaa, jolloin päättäjätaholta puuttuisi esim. legimiteetti, toimintavalta tai osaaminen rahoituksessa, pumppu lyö tyhjää, koska myllyssä ei ole ainesta, joka sitä pyörittää (vertaa vesimylly, viljamylly, sydän).

 

Jo tämän perusteella saattaa näyttää siltä, että kryptovaluutat ovat pelastaneet maailman rauhan.

 

Yleensä – ja sen historiakin osoittaa lukutaitoiselle ja myös kuvanlukutaitoiselle (elokuvat, dokumentit, taide), rahan puute saa ihmiset vihaisiksi ja sotien vaara on silloin suuri vaara. Ylhäisö ihmisinä pitää maan taloutta pyörimässä, mutta jos ylhäisöllä (kuninkaalliset, aatelisto, taiteilijat ym) ei ole rahaa ja rahoitusta, he alkavat helposti tuottaa rahaa vaikka kyseenalaisin keinoin (mm. asetuotanto tai mikä tahansa, mikä on lyhytaikaisesti tuottavaa), jotta heidän omat elämänarvonsa pysyisivät hallussa. Tämä on ensisijaisen tärkeää, vaikka tavalliselle työssäkäyvälle ihmisellä asia ei olisi näkyvissä muuten kuin ärsyttävinä rikkaina ihmisinä, joilla heihin verrattuna on liikaa rahaa ja kaikkea. Ihmiset ärsyyntyvät rahan puutteesta, kaikki ihmiset nykyaikaisessa taloudessa. Porvarillisia elämänarvoja ovat koti, uskonto ja isänmaa. Tätä meidän kaikkien pitäisi voida kunnioittaa. Ja kun peruselämänarvoja yleisesti kunnioitetaan, ymmärretään ja hyväksytään, jopa ns. liiallinenkaan raha ei ole vaarallista.

 

Nykyaikana kaikki ihmiset ovat lukutaitoisia länsitalouden alueella. Vääryyttä on pitää ihmisiä ilman rahaa. Kirjoitan aiheesta ensimmäisen kerran kirjojeni lisäksi vuonna 2013 kirjoittamassani blogikirjoituksessa ”Miten raha pyörii Euroopassa?”. Maan talous on kaikkien taloutta. Miten tämä toimii? Tämä toimii jo. Kansantalouden rahoitusmyllyssä on niin sanotut Kerrostuneet markkinat. Tämä on jo olemassa ja poliitikot näkevät sen toimivan, mutta mutta… Poliitikot ovat huolissaan, kun on liian vähän rahaa. Valtion velka kasvaa ja he kokevat olevansa siitä vastuussa, koska ovat vastuunkantajia. Rahaa liikkeelle ja ylätason sijoittamiseen, ihmisten tarpeisiin saadaan ottamalla valtiolle velkaa. Jos päättäjät näkisivät vain rahan tärkeänä, he saattaisivat ”myydä maansa” rahaa tarjoaville tahoille. Elämänarvot ovat tärkeitä ja miksi ne ovat tärkeitä: perusteluni ovat kirjoissani Kristillinen filosofia. . Yläluokka yleensä pyrkii kannattelemaan hyviä, kristillisiä elämänarvoja, joiden he ovat todenneet ja kokemuksensa mukaan todenneet tuottavan hyvää elämänlaatua. Tämä osaaminen on usein puuttunut sosiaalisesti alaluokilta. Nykyään kun luku-, kirjoitus- ja laskutaitoa on kaikilla kansalaisilla perusopetuksen tuottamina, hyviä elämänarvoja on kaikilla kansalaisluokilla, mutta ylhäisöllä on heidän nykyinen syntyperänsä mikä onkaan, saattaa olla omaa lahjakkuuttaan elämän laadun suhteen edelleen. He eivät siis helposti ”myisi” maataan?

 

Kryptovaluutasta vielä yksityisen kansalaisen oma näkemykseni. Sähköpostilaatikkooni on viime vuosina tullut useita houkuttelevia tarjouksia kryptovaluutoista, joilla saisin näppärästi oman talouteni ”kuntoon”. Rahaa olisi, kun sijoittaisin jo sijoittamani lisäksi lisää jne. En ole lähtenyt mukaan kryptovaluutan käyttäjäksi, koska ajattelen kuin sijoittaja. Sijoittaja sijoittaa liikenevää rahaa, jonka osalta hän on valmis ottamaan riskin (jopa menettää koko sijoitettu raha). Itselläni ei kädestä suuhun elävänä eläkeläisenä ole sijoittajan taloutta. Koen kaikesta huolimatta, että kryptovaluutta on sijoituskohde, ei vielä omaisuutta. Siitä voi tulla turvallinen ja tarpeellinen valutta ja vakaampi valutta, mutta valuuttasijoittamista (ennen sanottiin valuuttakeinottelua) se edelleen on, ennen kuin sen merkitys ymmärretään syvällisesti ja oikein.

 

Vielä omasta taloudestani yksityisenä kansalaisena. Jos olisin sijoittanut kryptovaluuttaan ja sille kävisi jostain syystä käppäsesti ja valuutta romahtaisi, olisin siihen mennessä hankkinut omaisuutta (talon, auton, ystäviä, vaikutusvaltaa) kryptovaluutan avulla, tuo kaikki romahtaisi, jäisin yksin vailla turvaa, sitä turvaa, mitä sentään on olla kansalainen, eläkeläinen, asukas. Velka yleensä altistaa kiristykselle. Kiristyksen alainen ihminen ei ole itsenäinen toimija. Mielestäni suomalaisten ja Suomen pienenä maana kannattaa olla skeptinen kryptovaluuttoja kohtaan, koska oman vahvan osaamisemme ja kansantaloutemme vuoksi meillä on vahvuutta (lihaksia) olla menemättä kryptovaluuttoihin kellumaan. Kryptovaluutat ovat valuuttoja ja riskirahaa sinänsä. Ilman omaa sijoitusrahaa (riskirahaa) mukaan ei kannata mennä.

 

Monella tavalla globaalia taloutta ajatellen kryptovaluutat ovat hyvä asia, mutta niiden kanssa pitää olla sijoittajan osaamista.

 

Viestin kirjoitus on oma mielipiteeni kryptovaluutoista ja lehtiä seuranneen lukijan ”kokemusta” ja tietoa valuuttojen käyttäytymisestä.

 

Lähetetty viestinä Helsingin Sanomille ja Leena Mörtiselle katosi lähetetyt-kansiosta.

 

6.3.2021 Tarja Kaltiomaa

 

US Puheenvuoro palstalla juttuna Keskustelua virtuaalivaluutoista

 

 

Verkkosivusto Tyhjä paperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa