Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1202005221140

Blogikirjoitus julkaistu aiemmin Uusi Suomi –verkkolehden Vapaavuoro-palstalla.

 

 

Arvoisa J. E.,

 

luin juuri yle.fi-sivustolla olleen kolumninne, kiitos mahdollisuudesta lähettää palautetta sähköpostilla, sellainen kolumneista usein puuttuu. Otsikkonne on hyvin raflaava ja kiinnitti huomiotani. Mielestäni Hyvinvointivaltio ei ole tullut tiensä päähän. Hyvinvointivaltiomalli on sosiaalisen toiminnallisen valtion saavutettu malli, johon yleensä nykyään vedotaan vain pohjoismaisessa käytännössä. Annetaan tämän valtiomallin toki ensin hengähtää ja näyttää paras osaamisensa ennen sen macho-maskuliinista tuomitsemista. En ollenkaan epäile Kaivopuistossa lenkkeilevien ihmisen hyvinvoipaisuutta ja mahdollisuuksia elämässä menestymiseen – olen itsekin ollut sellainen henkilö nuorempana. Ja olen myös menestynyt – omalla tavallani. Terveet koulutetut ihmiset eivät tavallisesti jättäydy tukien varaan ja vieroksu työtehtäviä, joita ihmisten sosiaaliset verkostot heille tarjoavat. Kaikki hyvin heidän osaltaan.

 

Malttakaamme mielemme. Elämän uusiutuminen ja elämän jatkuminen on perseestä. Naisen perseestä. Nainen synnyttää tähän maailmaan tulevaisuuden tekijät – lapset. Kaikille naisille ei elämässä käy niin hyvin, että heille osuu kohdalle Kaivopuistossa lenkkeilevä hidalgo heidän ja lastensa tueksi elämässä, jotkut naiset ajautuvat myös tilanteisiin, jossa joutuvat huolehtimaan lapsistaan yksin. Tämä on elämän näyttämä tosiasia. Kirjoitan blogia Uusi Suomi -verkkolehdessä. Kirjoitan siellä tuoreesta ja uudesta asiasta kirjoituksessa Ihanat rohkeat naiset. Siinä näemme vasta nupulleen nousseen naisia työllistävien toimialojen nousun. Naiset ovat tarvinneet yhteiskunnan tukea päästääkseen tähän. Noin sata vuotta sitten naisen ihmisyys jopa kyseenalaistettiin, kun heidät usein tuomittiin tuottamattomiksi ja hyödyttömiksi ihmisiksi. Yhteiskuntamme, joka nykyään tarjoaa koulutuksen – luku-, lasku- ja kirjoitustaidon, on alkanut vähitellen vahvistaa naisten itseluottamusta ja osaamista osallistua työelämään. Tuloksia on siis jo nähtävissä ja lähes puuttuvaksi talouden toiseksi puoliskoksi nähtävä naisten tuottavuus ja työpanos on muuttunut osaksi Suomen kansantaloutta. Naiset näillä toimialoilla ovat kaikilla organisaatiotasoilla tuottavia ihmisiä.

 

Menneisyys on ollut vaikea sekä miehille että naisille. Kyse on kansakunnasta, jossa jokainen sen jäsen on tärkeä. Hyvinvointivaltiomallia tarvitaan edelleen turvaamaan ihmisten toipumista menneisyyden vaivoistaan (henkisesti jatkumoina). Menneisyys elää meissä ihmisissä. Toisia meistä kannattelee lähes kaikkivoipaisuus, kun olemme osanneet elää hyvissä suvuissa TUETTUINA ihmisinä. Toiset meistä ehkä ovat toipumassa jopa itsenäisempinäkin ihmisinä elettyään lähes vailla tukea jo aikaisemmin. Syytätte väärää puuta siinä, että ihmiset elävät tukien varassa. Yhtenäinen kansakuntamme voi edelleen esikuvallisesti tukea niitä kansalaisia, jotka tukea tarvitsevat. Sosiaalinen tuki on onnistuttu rakentamaan. Suosittelen lukemaan kirjoituksiani, joista yhden nimi on Yhteiskuntaa vakauttavat rahoitusjärjestelmät. Näitä rahoitusjärjestelmiä on rakennettu työvoimalla, joten ne on tuotettu yhteisvoimin.

 

Jokainen tarvitsee tukea elämään ja mielestäni on tärkeää, että tukijärjestelmiä (rahoitusjärjestelmiä) on kehitetty. En usko niiden pitkällä juoksulla (vuosikymmenten ja vuosisatojen mittaan) passivoivan ihmisiä vaan päinvastoin. Tätä osoittaa myös naisia työllistävistä toimialoista kertova kirjoitukseni.

 

Ette varmaankaan pahastu, jos julkaisen tämän sähköpostiviestin blogikirjoituksenanakin.

 

Ystävällisisin terveisin,

Tarja Kaltiomaa

 

 

 

 

Verkkosivusto Tyhjä paperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa