Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1201406270126
Kirjoitus julkaistu myös Uusi Suomi Puheenvuoro-palstalla.

 

Luonto, luonnonsuojelu, lainkirjain

 

Päivittäisistä twiiteistäni poimin tänään lähempään tarkasteluun twiitin, jossa kerrotaan valtioneuvoston antaneen esityksen luonnonsuojelulain muuttamisesta.

 

Elän espoolaisena keskellä kaupunkiluontoa. Asuinalueellani on lähiörakentamista ja runsas liikenne; moottoritie sulkee lähiön merenlahden niemekkeeksi. Alueelta on hyvät liikenneyhteydet moneen suuntaan, emme elä ns. tyhjiössä tai umpiossa.

 

Vanha tarina kertoo, että suomenniemi oli vuosisatoja sitten niin harvaan asuttu, että kun joessa näkyi kelluvan puunlastu, kylän miehet lähtivät nuijat kädessä taltuttamaan (lue: tappamaan) vierasta tunkeilijaan. Mitään uutta tai vierasta ei siedetty.

 

Nykyään ihmiset ovat jo tottuneet siihen, että monenlaisia asujia ja eläjiä on lähialueilla ja kauempanakin. Aggressio ei enää nykyään ole niin ilmeinen kuin on joskus ollut.

 

Vihamielisyys ei kuitenkaan ole kokonaan hälvennyt. On olemassa jopa tiettyjä perusteita siihen, että Suomen kuuluu säilyä Suomena ja siten alueen asukkaat mielellään edelleenkin puolustavat maamme omaa, omaleimaista kulttuuria. Kirjoitan tästä aiheesta blogikirjoituksessani ”Enemmistön rasismia”.

 

Mikä on mitäkin?

 

Vihamielisyys, joka joskus nuijasotien aikaan on kohdistunut kaikkiin vieraisiin kulkijoihin, näyttäytyy huumorimielellä sanottuna kohdistuvan joihinkin kukkasiin ja kasveihin. Tässä(kin) muutoin rauhallisessa lähiössä on järjestetty ”sotia” kukkaisia vastaan. Alueella ei muutama vuosi sitten ollut kasvia nimeltään jättipalsami. Nykyään on, eikä kaikki alueen asukkaat sitä oikein hyväksy.

 

Suomi muuttuu, luonnonolosuhteet muuttuvat vähitellen, ilmastonkin näillä leveysasteilla väitetään lämpenevän.

 

Uskon siihen, että koska ilmasto on jo hieman lämmennyt, kasvikunnassa tuo ilmaston lauhtuminen näkyy ensimmäisenä. Kasvikunta saattaa hieman monipuolistua ainakin Etelä-Suomen alueella. Sen asian ilmaisijoina on joitakin uusia kasvilajeja. Luonto on luonto. Kun luonto tuottaa alueelle uusia kasvilajeja, ihmisten pitäisi pystyä siihen sopeutumaan ja ottaa nuo kasvilajit samaan luonnonsuojelun piiriin kuin muutkin luonnonkasvit ovat. Ihminen valtaa alaa luonnolta, mutta luontokin haluaa kertoa ihmisille jotakin omalla kerronnallaan. Vaikka ihminen valtaa alaa luonnolta, ihmisten pitäisi pystyä myös sopeutumaan siihen, mitä luonto haluaa kertoa. Vastaus kaikkiin uusiin asioihin ei aina pidä olla aggressio ja vihamielisyys. Kauniisiin kukkiin pitäisi pystyä suhtautumaan jopa lempeästi ja suojelevasti, ja siten hyväksyä se, mitä luonto haluaa meille ihmisille kertoa.

 

Miten nämä uudet luontoa koskevat lait suhtautuvat luonnon hitaaseen (mutta varmaan) muuttumiseen?

 

 

Verkkosivusto Tyhjä paperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa