Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1201307211450

 

 

Miedosta oluesta uutta olutkulttuuria

 

Muistan nuorena naisena aika usein valinneeni saunajuomakseni ykkösolutta. Mielestäni ykkösolut oli aivan yhtä hyvää kuin kolmosolutkin, mutta minua miellytti se, että siitä ei tullut humallusta samalla tavalla kuin vahvemmista oluista. Nuoruuteni aikaan oli varsin yleistä juoda nelosolutta ja sitä miedompi kolmosolut eli keskiolut (keskari) oli vasta tullut vähittäiskauppamyyntiin. Joskus saatoin juoda pullollisen nelosoluttakin, mutta se ei oikein istunut makumaailmaani. Se oli liian vahvaa.

 

Seitsemänkymmentäluvulla oli vielä vallalla erillistyneemmät miesten ja naisten maailmat kuin nykyään, joten tuolloin oli luonnollista ajatella, että vahvemmat oluet sopivat paremmin miesten juomiksi kuin naisten juomiksi. Emansipaatiokehityksen myötä olisi muutama vuosikymmen myöhemmin jo ollut jopa jonkinlainen loukkaus naisia kohtaan yrittää kieltää heiltä vahvat oluet tai julkisesti esittää, että miedot oluet juomina sopisivat naisille paremmin kuin vahvat oluet. Valistus on onneksi kantanut hedelmää ja alkoholimäärien suhteen suosituksena onkin, että naiset eivät joisi yhtä runsaasti alkoholipitoisia juomia kuin miehet.

 

Viime aikoina olen ilahtunut siitä, että kauppojen hyllyiltä löytyy jo laajempi valikoima ykkösoluita kuin menneinä vuosina.

 

Olen olutbuumeja seurannut oikeastaan enemmän tai vähemmän syrjästä. Minulla meni aikuisiällä pitkään ennen kuin hankin ensimmäisen kuuden oluen pakkauksen kioskilta. Askel oli tuolloin otettu ja mäyräkoira olikin jo sitten helpompi ostaa ystävättären kanssa seurusteluiltaa varten. Seuraavaan vaiheeseen alkamisessa kului taas pitkä aika. Hintoja vertaillessani huomasin, että ns. salkku tai lava olutta oli olutpurkkia kohden huomattavasti halvempi ostaa kuin yksittäisiä oluita tai pienempiä pakkauksia. Ostin siis salkun kotiin ja arvelin sen kestävän useita viikkoja kaapissa. Se kestikin useita viikkoja, mutta muutamien salkkujen osalta tuona aikana salkkuja kului välillä nopeamminkin, saunajuomina ja naisten seurusteluilloissa.

 

Pidän edelleen keskioluesta, mutta ykkönen on juomana saamassa enemmän sijaa olutvalikoimassani. Huomaan nimenomaan naisena, että ykkösolut sopii minulle paremmin kuin kolmosolut. Ruokajuomana ykkösolut lounasaikaan väsyttää ehkä vähän, mutta koko loppupäivä ei ole pilalla kaljahuurujen takia. Päivä jatkuu ihan normaalisti.

 

Ykkösolut maultaan ehkä tottumattomalle tuntuu liiankin miedolta, mutta siihen kolmosoluen jälkeen tottuu melko nopeasti ja se alkaa maistua jopa paremmalta kuin kolmosolut.

 

Olen jonkin verran sähköisessä mediassa ja sähköpostienkin avulla käynyt keskustelua jopa siitä, että ykkösolut pitäisi saada hanaolueksi. Nämä olisi mielestäni hyvää alkoholipolitiikkaa ja sen avulla naiset voivat viettää hyviä terassi- ja karaokeiltoja ilman naisellisuutta hivuttavaa humaloitumista.

 

Suomi on juomavalikoimaltaan perinteisesti olutmaa. Viini on saavuttanut asemaa viime vuosikymmenten myötä, mutta ei varmaan koskaan kokonaan oluen asemaa lyö. Vanhasuomalaiset aikoinaan saivat osan palkastaan oluena ja olut oli jokapäiväinen juoma aikuisväestössä. Varmaan nuo esi-isien kehittämät geenit meissä suomalaisissa edelleen jylläävät ja olut maistuu. Uutta muotia voisi olla, että miehen ja naisen olut olisi eri vahvuusluokkaa. Tällä teolla mallasjuomateollisuus tekisi kädenojennuksen oikeastaan enemmän raittiustyötä kohtaan. Kun naisihminen siirtyy ykkösoluen käyttäjäksi ja luopuu kolmosoluesta, hänen on helpompi nauttia oluen sijaan vaikka kokonaan alkoholitonta juomaa, joita juomavalikoimasta on tämän luopumisen jälkeen helpompi havaita kuin silloin, kun humalahakuisesti etsii vahvoja juomia.

 

Olisi hyvä, että miedot oluet saisivat naisten (ja miksei miestenkin) keskuudessa kannatusta enemmän, jotta voisimme pian tilata ravintolassa myös hanaoluena ykkösolutta. Seurueessa ei tarvitsisi poiketa muusta porukasta, kun tilaa tuopin siinä missä muutkin seurueen jäsenet, vaikka omista syistään haluaakin nauttia mietoa juomaa. Hauskaa, hullunhauskaa, niinpä niin. Toivottavasti idea kantaa!

Verkkosivusto Tyhjä paperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa