Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1202105230805

Kirjoitus on myös Uusi Suomi –verkkolehden Vapaavuoro-palstalla.

 

 

Muistiinpanoja kesän 2021 kynnyksellä

 

- hyttyset

- pistokset 2010-luvulla televisiossa

- luonto kokonaisuutena -kaikki vaikuttaa kaikkeen – Suomen luonto

- harso

- luovuus

- suuntautuminen luovuudessa

- tämän tietäminen: sietäminen, hyväksyntä vai torjuminen, hyökkäys maata vastaan

- ilmaston muutos

- luova ihminen, Luoja

- luonnon diversiteetti – tarkastelu aikaväli – vähenee, lisääntyy

· Suomen pitäminen asuttuna

·  

Kun olin lähestymässä työhuonettani kirjoittaakseni tämän jutun, auki olevassa televisiossa oli aiheena hyttyset. Oltiin peräämässä tarkkaa ennustetta hyttysten määrästä.

Luonnossa on vaihtelevuutta. Hyttysten määrästä olisivat kiinnostuneita esimerkiksi alueelle tulevat turistit. Kun suomalaisten sielunmaisemat on viime vuosikymmenen aikana lähes totutettu afrikkalaisten aavikoiden kaapupukeutumiseen, miksi sitä ei hyödynnettäisi tuon hyttysongelman ratkaisuna. Ihmisen päälle laitettaisiin teollisuuden kehittämä kevytkehikko, jossa lepää hyttysharso. Harson pitää olla syttymätöntä kuitukangasta ja sen pitää olla läpinäkyvä ja kevyt.

 

Kärsin ajattelevana ihmisenä suunnilleen 2010-luvulta lähtien siitä, että televisio määrätietoisesti totutti suomalaiset sielunmaisemat rokotuksiin. Tuloksia on tullut. Nyt lähes kaikki ihmiset kaipaavat rokotuksia ja televisiossa puhutaan huumeiden käyttäjien määristä, mitä aiemmin ei ole ollut.

 

Luovuudessa on siis positiivista että negatiivista tulostetta, tuloksia. Positiivista olisi, että hyttysten määriin ei yritetä vaikuttaa, mutta sitä ehkä vain seurataan (kun sellaiseen on intoa?). Negatiivista on, että vaikuttaa kuin suomalaiset olisi tieten tahtoen totutettu rokotuksiin, mikä saattaa olla terveys- ja/tai talousriski(?)

 

Luovuudessa olisi tärkeää, että ihminen luottaisi jatkossakin luonnon kansana itseensä ja omaan ajatteluun. Terveyden suhteen olisi hyväksi, että ihminen voi itse tuntemuksiinsa luottaa ja tietää oman tilansa ihmisenä. Toivottavasti luovuudesta ja ajattelusta ei kuitenkaan luovuta.

 

Luovuudessa on kyse myös käsitteestä suuntautuminen: ihminen voi ajattelussaan suuntautua johonkin asiaan, osaamiseen, suuntaan, tekemiseen jne. Jos suuntaudutaan voimakkaasti esimerkiksi rokotuksiin, omaehtoinen terveydenkokeminen kärsii.

Kun on tietoa ajattelusta, suuntautumisesta ja luovuudesta – alistummeko siihen, että sitä käytetään meitä ihmisinä vastaan? Pitäisi olla myös kriittisyyttä ihmisillä mm. luonnon vastaisuutta vastaan. Aikoinaan NLP-kurssi (Neuro Linguistic Programming) oli hyvin tehokasta ajattelun ja suuntautumisen opetusta. Väärissä käsissä metodi on hyvinkin vaarallinen.

 

Kuka on luova ihminen? Jokainen ihminen hengessään voi olla luova ihminen. Luovuus on jonkin verran vaarallista, jos se käy maailmaa ja ihmisiä vastaan ja sillä toimitaan tuhoavasti.

 

Luonnon diversiteetistä ja kestävyydestä nykyään lyhyen television aikakauden jo jonkin aikaa kestäneenä puhutaan paljon kuin siinä asiassa meillä olisi nykyään hyväkin tietämys. Yleensä kaikki ilmiöt ja myös luonnon ilmiöt säätietoineen, ilmastoineen, eläin- ja kasvikuntineen ja myös ihmiskunnan osalta on liikkeessä: kasvussa tai hiipumassa. Se ei ole maailmassa kovin vaarallista tai kummallista, mutta huoli ja siitä huolehtiminen mielestäni sen sijaan on. Television ajankohtaisohjelmissa luodaan kuvaa, että maailma olisi muuttumassa niin paljon, että sen jatkuvuus olisi vaarassa. Nykyään tuota luonnollisista asioista huolestumista on melko paljon edelleen, mutta 1990–2000-kymmenluvuilla kyseessä oli suorastaan maailman lopun jatkuva pelkotila julkisessa tiedotuksessa, joten olemme menneet siis parempaan suuntaan. Olemme vain huolestuneita niistä ilmiöistä, jotka olemme havahtuneet huomaamaan, kuten luonto, eläimet, kasvit, mutta emme puhu enää niiden loppumisesta yhtä vahvasti kuin ennen.

 

Luovuus, luovuus.

 

Koko Suomen maa on Suomi. Olisi hyvä pitää koko maa asuttuna. Tehokkain keino tähän löytyy kansantaloustieteestä: kansalaispalkka pitäisi alkaa asteittain toteuttaa. Mielestäni kärjessä olisivat perustulokokeilussa todetut hyötyjät mielenterveyspotilaat ja -kuntoutujat ja sen lisäksi kärkijoukkoa olisivat maaseudun asukkaat, taiteilijat ja urheilijat (TARAVA ja URRAVA ideat)

 

19.5.2021 Tarja Kaltiomaa

 

Maailman puolesta, pelostako jo uskaltaa hellittää – maailma jatkuako saa: Luojat!?!?

 

 

Verkkosivusto Tyhjä paperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa