Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1202104130903

Blogikirjoitus on aiemmin julkaistu Uusi Suomi –verkkolehden Puheenvuoro-palstalla.

 

 

Pätemisen jakkarat politiikassa

 

Ja pätemisen jakkarat muussa elämässä. Kirjoitan ensi aiheesta pätemisen jakkarat politiikassa, koska se on aiheena nyt kuumaa tavaraa. Eräät politiikassa ensin menestyneet naiset ovat langenneet sudenkuoppaan, kun luultavasti ovat yrittäneet kohentaa osaamistaan tai olemustaan ottamalla suuren lainan tai ryhtymällä muuten rahasummaan, joka ylittää heidän oman maksukykynsä. Tällaiseen toimintaa lankeaa helposti päteväkin osaaja, nainen tai mies, kun he alkavat olla vaarallisia muille jo asemansa vakiinnuttaneille osaajille politiikassa tai yksityiselämässä. Heidän usein salainen heikkokohtansa ongitaan selville monenmoisin kuiskutteluin ja kun ihminen on kiipiämässä yhteiskunnan portaikkoa ylöspäin, hänen heikkoa tai heikkoja kohtiaan tölvitään. Tölvimistä tapahtuu etenkin silloin, kun hän on luottamuksellisesti ensin paljastanut heikon kohtansa henkilölle, jota on alkanut pitää tukijanaan.

 

Selättääkseen ja voittaakseen heikkoutensa, ihminen lankeaa ottamaan maksukykynsä ylittävän rahasumman vastaan ja silloin muut ihmiset iskevät kuin hyeenat jo julkisuudessa olevan ihmisen kimppuun. Hänestä kirjoitellaan ikävästi ja kaikkea hänen jo siihen mennessä tekemäänsä tulkitaan huonossa valossa ja hyvätkin teot kerrotaan usein häntä vastaan. Tämä näyttää olevan tyypillistä toimintaa monilla yhteiskunnan ja talouden alueella.

 

Ihmisen pitäisi paremmin luottaa vain itseensä, eikä langeta sudenkuoppiin, joita hänelle kaivetaan.

 

Kirjoitin tänään tunnettujen miesten twiittiin vastaukseksi:

Totuus tietenkin. Mutta on joskus naisena vaikeata totuutta julkistaa, kun ensimmäinenkään lause ei mene perille yrittäessä selittää, vaan vastalause tappaa naisen totuuden. Jospa kulmurit ja muut edelläkävijänaiset ovat yrittäneet ostaa "pätemisen jakkaroita" jalkojensa alle?

 

Miehet ovat usein joukkuepelaajina politiikassa kokeneempia kuin naiset ja he syöttävät palloa toisilleen pelin tiimellyksessä. Naiset ovat nykyään jo alkaneet verkostoitua, mutta naisten peli ei ole vielä alkanut, vaan he yrittävät enemmän päteä pienessä piirissä tai yksin. Nainen ei helposti syötä palloa toiselle naiselle, koska kokemustietona on, että pallo menee menojaan eikä yhteistyötä alakaan.

Miehille on syntynyt varmaankin syntymälahjanaan jo toimivat tapa puhua naisen puheen päälle. Naista ei juuri kuunnella. Naiset yrittävät saada äänensä kuuluviin erilaisten normiksi käyneiden pätevyyden jakkaroiden avulla. Ihmiselle kuiskitaan tai huudetaan, että et ole tarpeeksi tyylikäs, tarpeeksi kaunis, tarpeeksi osaava esiintyjä, puhuja jne., jolloin heikko kohta pätevällekin osaajalle käy sudenkuopaksi hänen yrittäessään kaikin puolin voittaa tuon ”viimeisen” esteen menestyksen tiellään.

 

Este ei olisi kuitenkaan viimeinen, vaan uralla oleva este, jota seuraa luultavasti vielä monia muitakin esteitä tai kynnyksiä, portteja tai ovia, polkuja teitä ja väsymätöntä taistelua valitulla uralla. Tämä on elämää, menestyneen ja menestyvän ihmisen elämää.

 

Miten sudenkuoppia voi välttää?

 

Joskus voi ja joskus ei voi? Niitä voi yrittää välttää luottamalla itseensä ja omiin voimavaroihinsa koko ikänsä ajan. Kun tai jos ihminen joutuu velalliseksi toiselle ihmiselle, hän ei ole enää täysin omavarainen tai täysin lahjomaton. Tietenkin kaikki tässä sanottu riippuu enemmän tai vähemmän toimialasta, josta menestyjällä on kysymys.

 

Nuori mies tai nainen mennessään politiikkaan hoitamaan yhteisiä asioita, on yleensä nuoruuden idealisti ja hänellä on vahva tunne omasta itsestään ja osaamisestaan. Nykyaikainen (ehkä jollain tavalla jo ikiaikainen julkinen tiedotus) kertoo kuitenkin kaiken aikaa siitä, miten epärehellisiä poliitikot ovat. He antavat lupauksia ennen vaaleja ja eivät valituksi tultuaan lupauksiaan pidä. Tämä on yleisin väittämä poliitikoista, jota pidetään yllä koko vaalikauden. Totuus tämän väittämän takana lienee kuitenkin, että yksittäisen poliitikon on mahdollista säilyttää ideologinen asenteensa kovassakin politiikan koulussa, kun vanhanaikaisen sanonnan mukaan malttaa pitää jalat maassa. Ihminen ei saisi missään koettelemuksissaan unohtaa itseään ja sitä kuka hän on (syntyjään). Maailma vie helposti mukanaan, jos tämän unohtaa.

 

Myös yksityiselämässä pätevyyden jakkarat saattaisivat tuhota hyvän elämän alun, jos lankeaa johonkin tavalliseen helmasyntiin: ahneuteen, kierouteen, valehteluun, turhamaisuuteen jne. Romantiikkaa saattaisi olla elämässä tulollaan, mutta siinäkin on vaarana alkaa varustaa itseään liikaa, jotta elämässä saavuttaisi kaikkein korkeimman sijan. Pätevyyden jakkarat voivat käydä liian kalliiksi.

 

Tuntea itsensä, olla oma itsensä, sen pitäisi elämässä riittää… Onnellisuus on elämän taitoa.

 

2.4.2021 Tarja Kaltiomaa

 

Verkkosivusto Tyhjä paperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa