Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1202107171323

TKK1202107181138


Kirjoitus julkaistu myös Uusi Suomi –verkkolehden Puheenvuoro-palstalla.

 

Psykologia: Oikea väriteoria

 

Värit merkitsevät jokaiselle jotakin, mutta taustalla on universaalimpi väriteoria ja värinäkemys, jonka voi pukea sanoiksikin. Väriteoriasta on vain hyötyä ihmisille ja ihmiskunnalle. Samoin kuin horoskoopeista. Helle saa kirjoittamaan tällaista ja uskoa saa kukin mitä tahtoo.

 

Helle on hyvä sää kirjoittaa pehmoisia. Kovat arvot kannattavat maailman taloutta kovine arvoineen, mutta pahitteeksi ei liene ole, että pehmeitäkin arvoja tuodaan esille. Kahden kovan arvon välissä pehmeät arvot ovat kuin tyyny, joka ei riko kolisevia toisiaan vasten.

 

Jokainen varmaankin väriteoriasta tietää perusasiat, jotka eivät muutu. Punainen on naisten väri, rakkauden väri; sininen on miesten väri, elämän väri. Keltainen on tietoväri, huomioväri. Vihreä on luontoväri, liikenteessä kehotus mennä eteenpäin. Valkoinen on peiteväri ja totuuden väri ja musta on kaikki värit ja avaruuden väri. Muistaakseni aikoinaan koulussa kuvaamataidon tunnilla tämä viimeisin lause sanottiin toisin päin. Tämän oikeellisuuden pystyy tietämään ajattelun avulla. Violetti on pyhyyden väri, koska se on kulttuurisesti miehen ja naisen yhteistyön väri. Sittemmin väriteoriaa on kehitetty niin, että ruskea on maapallon väri, vaikka maapallo planeettana näyttää avaruudesta katsoen turkoosilta. Beige on kulttuurinen väri, joka sisältää valkoista ja ruskeaa. Sittemmin omien havaintojeni mukaan myös lilasta on tullut kulttuurinen väri, koska siinä on violettia ja valkoista.

Maailmamme on nykyisin täynnään värejä ja värisävyjä. Eri tilanteissa saattaa väreillä olla erilaisia merkityksiä ja tarkoituksia, mutta ihmisten universaaleina olentoina on helpompaa ymmärtää ja ajatella värejä edellä mainitun peruskaavan mukaisesti. Eräs tärkeä perusväri on myös oranssi, joka sisältää punaista ja keltaista, ja jota kulttuurisesti pidetään ystävyyden värinä (lisäys 18.7.2021).

 

Punainen – perusväri

Sininen – perusväri

Valkoinen – perusväri, peiteväri

Keltainen – perusväri

Vaaleanpunainen sisältää punaista ja valkoista

Vaaleansininen sisältää sinistä ja valkoista

Violetti sisältää punaista ja sinistä

Vihreä sisältää sinistä ja keltaista

Lila sisältää punaista, sinistä ja valkoista

Oranssi sisältää punaista ja keltaista

Ruskea sisältää punaista, sinistä ja keltaista

Turkoosi sisältää sinistä ja keltaista

Beige sisältää ruskeaa ja valkoista

Harmaa sisältää mustaa ja valkoista

Musta kaikki värit

Luettelo lisätty 18.7.2021 TK)

 

 

 

Värit auttavat ihmisen tunne-elämää viriämään ja ymmärtämään itseään ihmisenä. Samoin myös syntymähoroskooppi eli aikaskooppi auttaa ihmistä ymmärtämään itseään. Horoskooppimerkkeihin liitetään yleensä myös merkin luonneväri. Horoskooppi on maanpäällisen ihmisen avain ymmärtää avaruudellisia ja universaaleja asioita. Vaikka ei ehkä yleensä niin sanota tai tiedetäkään, monet arvoitukselliset tieteen suunnat käyttävät näitä perusasioita avaintietoina ja jos eivät vielä käytä, tiedeala voi kehittyä näiden avulla. Jo kauan ennen maapalloa ihmisillä on ollut avaruudellisia maisemia, jotka eri tieteiden avulla näyttäytyvät nykyihmisille muun muassa horoskooppien, teleskooppien, tähtitieteiden, väriteorian ja kaiken teorian avulla. Näissä kaikissa on niin paljon tietämistä, että usein vaikuttaa teennäiseltä ohitukselta tieteessä ohittaa tämä ihmisille tarkoitettu perustieto ja luoda teoreettisempia teorioita, joissa nämä näkemykset eivät olisi mukana. Jopa geologiakin sisältää väritietoa, kivien värikirjo on mahtava. Kivet ovat maapallon rakennusainetta ja ne merkitsevät ihmisille paljon syvemmin kuin yleensä ajatellaan tai kirjoitetaan.

 

Lähes jokaisessa tieteen alassa voidaan päästä hyviin suorituksiin nimenomaan tärkeiden perusteorioiden avulla. Nykyinen monien ihmisten ja ehkä erityisesti suomalaisten suhtautuminen tieteisiin on hyvin varovainen, torjuva ja varoitteleva. Tieteistä kiinnostuneet ihmiset vaikuttavat siltä, että tieteistä puhumisen kuuluisi olla yksittäisten korkeasti oppineiden monopoliasia. Oma näkemykseni on toisen lainen. Tieteitä ihmiset voisivat rauhassa harrastaa esimerkiksi kerhoissa ja yhdistyksissä. Niiden avulla ajattelu viriää ja ihmiset voivat yhdessä tehdä mahtavia löytöjä ja havaintoja luonnostaan. Tieteitä voi harrastaa melko pitkälle myös yksinään apunaan nykyään jo hyvin kehittyneet tietoverkot ja tietokannat.

 

Tieteitä vaivaa mielestäni kaksi harhaa: toinen on sen sidoksellisuus rahaan ja toinen on sen sidoksellisuus maineeseen. Vaikuttaa siltä, että rahaa ja mainetta halutaan hamuta, eikä sen vuoksi muun laista suhtautumista tieteeseen katsottaisi hyvällä.

 

Oma näkemykseni rahasta ja taloudesta on, että nykyaikana se pystyttäisiin järjestämään jokaiselle jotakin tyyliin ja kun se on tehty, voitaisiin siirtyä lähemmäs taloutta, joka on jokaiselle hyvä, kunnollinen ja tarpeellinen. Talouden alueella ihmisten kirjo on melkoinen, ihmiset ovat yksilöitä ja heidän tarpeensa ovat yksilölliset.

 

Maailmamme on tullut tilanteeseen, jossa siinä on yltäkylläisyyttä. Moni ihminen ei vielä ole tätä havainnut todennäköisesti sen vuoksi, että he syystä tai toisesta ovat henkisesti sidoksissa menneen maailman niukkuusajatteluun omassa elämässään. He eivät näe vielä tämän maailman luonnetta ja runsautta. Runsaus ei kuitenkaan ole syy olla holtiton tai liian tuhlaavainen, kohtuus on kaikissa maailmoissa tarpeen.

 

Ihminen syntyy maailmaan avuttomana vauvana. Kasvaa sitten pituutta ja painoa fyysisesti, ja kasvaa koko ikänsä myös henkisesti. Tosin kasvu hiipuu elämänkaaren mukaisesti, jossakin kohdassa on lakipiste, jossa sekä fyysinen olemus että henkinen olemus alkavat hiipua. Tämä näkyy ihmisen koon muuttumisena pienemmäksi ja henkisten voimavarojen, kuten muistin ja kykyjen, heikkenemisenä. Tämä on luonnollista, ja koska tätä ei vielä kovin yleisesti tiedetä tai hyväksytä, ihmiset ovat liiallisesti alkaneet luottaa lääketieteeseen ja medikalisaatioon, josta odotetaan nykyään apua kaikkeen. Kuitenkin ihminen syntyy ja kuolee ja siinä välissä on luonnollinen elämänkaari, elämä kaikkine ikävaiheineen.

 

Ihminen kuitenkin tarvitsee sen lohdun, minkä tarjoaa uskonto: jälleennäkeminen on mahdollinen. Ihmisolento on henkisesti tiedostavana kiinnostunut kaikista elämänilmiöistä ja oppii koko ikänsä uusia asioita. Tuo ei mene hukkaan eikä ole mennytkään. Maapallon ihmiset ovat biologinen laji, jolla on henkinen menneisyys. Tästä asiasta olen kirjoittanut kirjoituksia, joita löytyy hakusanaa fenonyymi käyttäen.

 

Raamattu on kannatellut ihmiskuntaa kirkon avulla näihin päiviin saakka ja nyt kirjoittamani Kristillinen filosofia käsittää näitä seikkoja, joita nyt kuvaan tässä blogikirjoituksessa. Olisi hyvä, että ihmiset, jotka voivat olla tämän ajan johtavia teologian ja filosofian teoreetikkoja, tutustuisivat kirjaani, joka kertoo mahdollisuudesta kestävään kehitykseen ja ihmiskunnan jatkoon, elämän jatkumiseen maapallolla.

 

Väriteoria on tervehdys ihmiskunnalle tähtien takaa muinaisilta henkisiltä esivanhemmiltamme. Se on kehitetty ihmisiä varten, jotta heillä olisi tässä maailmassa mahdollisuus ymmärtää itseään ihmisinä ja myös niinä menneiden maailmojen jälkeläisinä, joita henkisten esivanhempiemme tahdosta tässä maailmassa nyt elämme.

 

En tarjoa tässä kirjoituksessa tai kirjassani pakonomaista tietoa alkaa suhtautua asioihin, mutta toivon kuitenkin, että teoriani ja kirjani otetaan vastaan ja siihen tutustutaan ilolla vakavasti. Elämä ei ole pelkästään synkkää synkistelyä, vaan elämänilo voi olla mahdollista ymmärryksen myötä.

 

4.7.2021 Tarja Kaltiomaa, kirjailija

 

Verkkosivusto Tyhjä paperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa