Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1202009201314

Blogikirjoitus on aiemmin julkaistu Uusi Suomi –verkkolehden Puheenvuoro-palstalla.

 

 

Talous: Avoimet työpaikat

 

Avoimista työpaikoista on nykyään internetissä monia palveluita, joihin työnantajat voivat ilmoittaa työntekijätarpeestaan. Työnhakijat etsivät tehokkailla hakupalveluilla itselleen sopivimman avoinna olevan työpaikan. Kysytyimpiä työpakkoja hakee kymmeniä ellei satoja hakijoita. Yleensä vain yksi työntekijä valitaan. Syntyy tavattomasti pettymystä. Pettymystä, johon kaikki olemme tottuneet. Tottumus on toinen luonto – luonne. Olemme pettymysten lapsia, pettymysten pettymysten lapsia. Pettymysten lapset puhuvat usein julkisuudessa niitä vastaan, joilla on ollut onnea elämässä. Onnea ei oikein hyväksyttäisi. Aletaan etsiä jotakin syytä, josta onnekkaita voitaisiin syyttää.

 

Nykyään käytetään paljon erilaisia rekistereitä, joihin ihminen kirjautuu ja luo itselleen profiilin.

 

Jospa käytettävissä olisi työnhakijan työnhakuprofiili.

 

Tällaisesta rekisteristä työntekijöitä yritykseensä hakeva työnantaja voisi hakea sopivia työntekijöitä.

 

Tämä ajatus – oivallus syntyi minulle sitä kautta, kun kirjeenvaihdon entisenä ammattilaisena atk-alalla (nyttemmin it-ala) ja sihteerikoulutuksen saaneena mietin kirjeenvaihdollisesti nykyistä työnhakua.

 

Monet kiinnostuneet lähettävät sähköpostia tai muun ilmaisun kiinnostuksestaan avoinna olevaan työpaikkaan. Syntyy informaatioruuhka.

 

Jospa informaatio - -työnhakijatiedot – olisivat rauhallisesti tietokannassa odottamassa työnantajan tarvetta palkata työntekijä – kirjeenvaihdon kannalta syntyy paljon vähemmän informaatioruuhkaa.

 

Tällä välin, kun työnhakija on tehnyt oman työnhakijaprofiilinsa, hän voi rauhassa jatkaa elämäänsä, opiskella, hoitaa kotiaan, lapsiaan, lemmikkejään, parisuhdettaan – ja nauttia säännöllistä tuloa työnhakijana (kuten nykyäänkin), erona olisi vain, että työnhakijalta(kin) säästyy paljon aikaa hakemuksien lähettämisistä eri firmoille. Firmoilta säästyy paljon aikaa, kun ei tarvitse käsitellä niin paljon hakemuksia enää.

Samassa rekisterissä voisivat olla omine tietoineen työnantajat ja työnantajan edustajat, joilla olisi valtuudet etsiä rekisteritietojen perusteella työntekijöitä yritykseensä.

 

Työnhakijat, kaikki ihmiset, tarvitsevat rahaa elämiseensä. Melko vähäisillä muutoksilla nykyiseen työnhakukäytäntöön voitaisiin saavuttaa rauhallisempi työmarkkinatilanne.

 

Tässä käytettäväksi ja mahdolliseen jatkojalostukseen tämä idea.

 

23.8.2020 Tarja Kaltiomaa

 

Verkkosivusto Tyhjä paperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa