Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1201604141938

Julkaistu myös Uusi Suomi –verkkolehden Vapaavuoro-palstalla.

 

Toiminnallinen ajattelu 3

 

Toiminnallisessa ajattelussa ihminen käsittelee omia tunnetilojaan. Länsimaisessa yhteiskunnassa kasvaneilla ihmisillä tunnetilojen käsittelyä on sekä tietoista että myös tiedostamatonta. Taiteet ja taiteiden parissa työskentelevät ihmiset käsittelevät omia tunnetilojaan niin, että siitä syntyy erilaisia elämänarvoja kannattelevia esineitä, esineistöä. Näihin esineisiin on sitoutuneena arvoja, tunteita ja elämyksiä. Esineitä mitataan mm. tunnearvoilla, rahalla, historialla, niiden käytännön arvolla, koristearvolla ja muistoarvoilla. Taiteiden tuottamisella ja taiteiden piirissä tapahtuu paljon toiminnallisuutta yhteiskunnassa ja siten myös paljon toiminnallista ajattelua.

 

Voidaan ehkä havainnoida toimintaa ja toiminnallista ajattelua kerroksittain.

Syviä ja voimakkaita tunteita ja tunnetiloja käsittelevät taiteilijat luodessaan teoksiaan, suuria ja pieniä. Taiteen tuottamisen parissa toimii paljon ihmisiä, mutta on havaittavissa, että taiteilija luomisvaiheessaan monesti jää melko eristettyyn asemaan työskentelyvaiheessaan. On yksilöllistä, miten taiteilija luo teoksensa, mutta voidaan myös ehkä uskoa, että tunnekuohut ovat yhteiskuntaa myös muuttavia ja ravistelevia. Tätä voidaan luonnehtia syväksi tasoksi, joka usein on suuruudeltaan osittain näkymättömissä ja havaintojemme ulkopuolella.

 

Kaupallinen taso, jossa teoksia säilytetään, ostetaan, myydään ja asetetaan näytteille, on myös tärkeä taso toiminnallisen ajattelun kannalta. Ihmisinä olemme kukin erilainen ja olemme yksilöllisiä ihmisiä. Me tavallaan ohjaudumme toimimaan niillä taiteiden ja toiminnallisuuden aloilla, jotka meitä ihmisinä kiinnostavat. Myös tällä tasolla on vaikuttamassa voimakkaita intohimoja ja kiihkoa toimia ja pyrkiä toimimaan niin kuin ihmisenä tuntuu oikealta ja hyvältä.

 

Toiminnallisessa ajattelussa tavallaan muodostuu tunnekuohuja. Tunnekuohuja koetaan ja niin pyritään myös liennyttämään. Vaatii pohdintaa, ajattelua ja suunnittelua, että taiteen parissa työskennellessä tuntee tekevänsä oikein. Ihminen voi hyvin ja ajattelu tuntuu onnistuneelta, kun uskoo toimivansa oikein ja tekevänsä oikein ja hyvin.

 

Taiteen parissa nuo perustasot, taiteen syntyminen ja sen tekeminen sekä taiteen kaupallisuus ja säilyttäminen, ovat jo länsimaisessa yhteiskuntataloudessa hyväksyttyä toimintaa ja sen parissa tapahtuu paljon yhteiskunnan ohjaamista ja kehittymistä.

 

Myös tavallisen ihmisen toiminnallisen ajattelun taso, tavallisen ihmisen, yleisön taso, on mielenkiintoinen erityisesti jo meidän aikanamme 2000-luvun alkuvaiheissa. Ihminen voi taiteen harrastajana tehdä paljonkin toiminnallista ajattelua itsensä ja läheistensä hyväksi. Markkinat ovat taiteen alalla suuret. On kirjoja, kuvataidetta, tanssia, performanssia, kaupallista ja hyväntekeväisyyttä, on kalliita antikvaareja ja halpoja kirpputoreja, marketteja ja tavarataloja. Kalliit antikvaarit saattavat sinänsä olla myytti ja niissäkin voi tehdä varmaan hyviä kauppoja hartaalla toiminnallisen ajattelun mielellä. Jollekin ihmiselle on luontaista oman persoonansa myötä käydä kalliissa liikkeissä ja käyttää runsaastikin rahaa ja jollekin toiselle luontaista on tehdä kirpputorilöytöjä. Näillä kulkemisen ja toiminnallisen ajattelun tiimoilla voi olla itselleen yllättävän seikkailullista mennä hieman luonteensa vastaiseen kauppapaikkaan ja tehdä ehkä yllättäviäkin löytöjä.

 

Kaiken taiteen harrastamisen ei tarvitse olla kovin kallista eikä kovin kaupallistakaan. Esimerkkinä kerron oman harrastukseni korttien keräilyn. Kun taidenäyttelyssä hankkii itselleen muutaman tai vain yhden kortin, vähitellen korttikokoelma on muodostunut omannäköisekseen. Kortit ovat kauniita katsella ja herättävät ajatuksia. Niiden parissa ajatus myös tyyntyy, joten ne ovat oivallisia toiminnallisen ajattelun kohteita.

 

Toiminnallisessa ajattelussa yksilö purkaa omia tunnetilojaan ja siten parantaa omaa oloaan ihmisenä. Kristillisen filosofian kirjoissani sanon, että ihmisellä on henkinen jatkumonsa, henkisyytensä. Kaikki ajatukset ja mielenkiinto ihmisenä ei ehkä ole syntynyt nykyisessä elämänvaiheessa, vaan meissä ihmisissä vaikuttaa myös menneisyytemme. Nykyajan seikkailut voivat olla pieniä arkiseikkailuja, mutta maailmamme antaa mahdollisuuksia myös suuriin kokemuksiin ja tunnetiloihin. Ihmisen kuuluu omavastuunsa myötä harkita tekemisiään ja siten myös askeliaan elämässään. Toiminnallisesta ajattelusta saattaa olla se hyöty, että antaa itselleen aikaa ajatella ja harkita ennen elämänsä niitä ratkaisevia päätöksiään ja toimiaan.

 

Olen kirjoittanut toiminnallisesta ajattelusta kaksi aiempaa kirjoitusta, jotka löytyvät tällä palstalla tai linkistä: http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi/sh8_tiedostot/tp8_1.htm

 

 

Verkkosivusto Tyhjä paperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa