Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1202103140804

Blogikirjoitus julkaistu aiemmin Uusi Suomi –verkkolehden Puheenvuoro-palstalla.

 

 

Työmiehen päiväkirja vaimon käsissä - muutama sana Alkon monopolista

 

Sata vuotta sitten, sen jälkeen ja ennen sitä, miehen työtä on ollut istua kuusen juurella tiputtamassa pontikkaa ämpäriin. Miesporukat jakoivat saaliin, saavuttivat huippuhumalan, olivat vihaisia, akka ja lapset joutuivat pakenemaan tuvasta johonkin naapuriin turvaan.

 

Olutpanimoteollisuus on ollut tuottoisaa suomalaista yritystoimintaa. Monella suomalaisella taitaa olla germaanisia juuria, olut maistuu pohjoisessa ja keskisessä Euroopassa.

 

Suomalainen perhe-elämä on alkanut mahdollistua näine Alkon sivulta poimituilta askeleilta:

5-4-3-2-1-0: Alkon historia

Alkon moniulotteinen historia alkaa vuodesta 1932, kun yhtiö perustettiin. Alko aloitti toimintansa 5. huhtikuuta 1932 klo 10, mistä juontuu tuttu numerosarja 5-4-3-2-1-0.

Alkon historian virstanpylväitä

Kotipolton kiellosta kieltolakiin

Oy Alkoholiliike Ab

Viinakortti käyttöön

100. myymälä avataan

Ensimmäinen valintamyymälä avataan

Keskiolut kauppoihin

Viinakortti poistui käytöstä

Alko ja Primalco muodostavat Alko-Yhtiöt Oy:n

Alko Oy irrotetaan Alko-Yhtiöt -konsernista

Alko täyttää 70 vuotta

Monikanavainen Alko

 

Suomalainen asutus, suomenkansan nousu, elämän mahdollisuus on tuo edellä mainittu historia, joka puolustaa edelleen maassamme Alkon monopoliasemaa!

 

Sivuan kirjoituksessani  Yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisuehdotuksia myös alkoholipolitiikkaa yhteiskunnallisena rahoituspiirinä, jossa pääoma, toiminta ja ongelma kohtaavat ja tuossa piirissä on mahdollista ratkaista niitä yhteiskunnallisia ja ihmisiä koskeviä ongelmia, joita tuossa piirissä nousee esille.

Perjantain televisio-ohjelmassa Marja Sannikka toimittaja oli ansioituneesti nostanut esille suomalaista alkoholipolitiikkaa ja lainsäädäntöä koskevan ongelman. Alkoholin suoramyyntiä ei ole kielletty, joten ohjelmassa todettiin sen siis olevan sallittua. Yleensä maalle ja sen kansalaisille haitallisia ja vahingollisia asioita käsitellään lainsäädännöllä. Olisi Alkon monopoliaseman kiertämistä sallia nykyaikana syntynyt suoramyynti vapaasti. Ehdotukseni (saa vapaasti käyttää) on tähän ongelmaan olisi myynti- ja ostoeriä varten Alkon ja tullin tekemä rekisteri, jossa alkoholin vienti- ja tuontierien määrätyt monopoli- ja tullimaksut kerätään. Myyjä kirjaa erän rekisteriin, maksaa määrätyt maksut. Tulli ja viranomaiset voivat tarkistaa maksut ja tuote voi kulkea normaalisti asiakkaalle. Samoin suomalainen ostaja voi kirjata rekisteriin tilauksensa ja maksaa määrätyt maksut. Maksujen mahdolliset päällekkäisyydet voi kyllä tietojärjestelmän avulla fixata esimerkiksi siten, että jos erästä on jo maksut maksettu, tuote voi kulkea sillä perusteella.

 

20.2.2021 Tarja Kaltiomaa

 

Verkkosivusto Tyhjä paperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa