Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1202011260639

Blogikirjoitus on aiemmin julkaistu Uusi Suomi –verkkolehden Puheenvuoro-palstalla.

 

 

Vertauksin: Mitä mikin on taloudessa?

 

Suomi on kansantaloutena pienehkö, mutta tehokas mylly. Aineksia myllyn jauhatukseen tulee kaiken maailman ja suomalaisten ongelmista. Nykyään suomalaiset ovat erinomaisen koululaitoksen kouluttamia maailmankansalaisia, jotka eivät maailmaa katsoessaan millään pysy vain oman maan rajojen sisällä. Kun jollain maailmankolkalla jollakin on jokin ongelma, se käsitellään ja jauhetaan suomalaisessa mediamyllyssä ja nykyään myös sosiaalisessa mediassa. Olemme maana hieman syrjässä ja ehkä syrjäinen sijainti antaa meille omalla tavallaan näköalapaikan kaiken maailman ongelmiin ja niiden jauhatukseen.

 

Vertauksin voisimme ajatella, että talousmyllyn jauhatusmateriaalia ovat kaiken maailman ongelmat. Kun ongelma havaitaan, moni ihminen havaitsijan mukana alkavat puhua ongelmasta ja kohta se on meillä pääuutisissa. Havaitsematon ongelmahan ei pääse tietenkään edellä mainittuun jauhatukseen. Joskus myllymme käy kuumana, kun suuren suuria ongelmia on samaan aikaan monta jauhettavana ja tuntuu, että koko maailma räjähtää ja sammuu kuin jokin avaruuden suuren suuri, suureksi paisunut sammuva tähti, joka hohkaa nykyisissä tähtitieteen havainnoissa suurena ja punaisena.

 

Asian vierestä. Miten kauan havaitsijoina avaruudelliseen aikaan verrattuna seuraamme noita suuria punaisia tähtiä ja sitä, miten niille käy? Jospa meidän maapallon ihmisten ja dokumentaarikoiden puolelta olisi kyse hetkellisestä havainnosta, vaikka havainto olisikin jopa satoja vuosia vanha. Tuollainen tähti tai aurinko hehkuu punaisuuttaan oman aikansa ja miten sille sitten käy? Emme ehkä ole näkemässä, mutta vaihtoehtoinen ajatusmalli voisi olla, että tähti hehkuu aikansa ja palaa sitten joko samassa avaruuden tilassa tai toisaalla tavalliseksi tähdeksi.

 

Esimerkkejä talousmyllyn jauhantaan on useita. Valitaanpa vaikka muovi. Muovista on tullut suuren suuri ongelma, johon on jo noin 1990-luvulta lähtien pysähtynyt moni kehityskulku tai kehityskaari, koska kyseessä on arveltu olevan ratkaisemattoman ongelman. Itselleni se hetki, kun televisiossa näytettiin, miten keräysmuovista saadaan pellettejä uusien muovituotteiden valmistamiseksi (pidän muovituotteista 😊 ), oli hetki, jolloin tuntui siltä kuin yhteiskunnallisesta talousmyllystä olisi peräsuolitulppa poistunut lennossa. Ihan kauheaa. Mutta suuri helpotus. Ongelmien jauhantaan siihen mennessä oli käytetty paljon aikaa ja tuon taloussuolen tyhjentyminen oli paitsi hetkellinen helpotus, myös monia mahdollisuuksia tulevaisuuden tulevaisuuteen ja maapallon jatkumiseen.

 

Kirjoitin Vapaavuoro-puolella Ilmarisen kumppanuusblogiin kommentin, jossa on ehdotus toiseen yhteiskuntaamme vaivaavaan ja ilmeisesti muussakin länsitaloudessa vallitsevaan ongelmaan: syrjäytyneet nuoret. Jospa tietokoneet ja robotiikka toisi vastauksia nuoriamme vaivaaviin ongelmiin. Rahoituksella pystytään suurin osa ihmisten ongelmista ratkaisemaan nykyään, kun vain tahtoa on ja kunhan vain asian taakse löytyy kannatusta, kuten työeläkeratkaisujen taakse on löytynyt. Kansantalous on meidän kaikkien talous, miksi siitä pitäisi kenenkään syrjäytyä?

 

Olemme maana Suomi nykyään melko tuore kansantalous. Sen vuoksi näemme melko lyhyillä graafeilla ja talouskäppyröillä kaiken kehityksen tähän saakka. Tällaiset graafit auttavat oriennoimaan taloutta tulevaisuutta kohti. Antaa myllyjen jauhaa: ne ovat materiaalia syntyvää taloutta ja talousmahdollisuuksia kohti. Kaikkeen jauhamiseen tarvitaan aikaa ja meidän kaikkien näkökulmia.

 

Antakaamme luovuudelle mahdollisuus. Ihmiset tarvitsevat koko ajan elämään rahoitusta ja luovuus vaatii aikaa kullakin. Ideat kypsyvät hitaasti, toisaalla tehdään töitä kiireellä.

Rahoitusjärjestelmät ovat oman aikamme innovaatioita, joiden avulla ihmiskunta, ihmiset, saavat aikaa ratkaista ongelmiaan. Kyse on usein ongelmien työntämisestä talousmyllyyn: tarve, rahoitus, työ, työllistäminen, ratkaisut. Talousmyllyt jauhaa.

 

18.10.2020 Tarja Kaltiomaa

Verkkosivusto Tyhjä paperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa