Työhakemus ja CV

Mitä kannattaa ottaa huomioon

CV (Curriculum Vitae) eli ansioluettelo antaa työhakemuksen ohella nykypäivänä yleensä ensimmäisen kuvan työnhakijasta työnantajalle. Laman aikana erottuminen muista työnhakijoista on tärkeämpää kuin koskaan. Jos työhakemus ja CV ovat kirjoitettu sekavasti tai ne sisältävät kirjoitusvirheitä, ei kutsua työhaastatteluun yleensä tule. Tee työhakemuksesta sellainen, että se erottuu muista ja jää mieleen. Muista, että työnantaja päättää hakemuksesi perusteella, saatko edes kutsua työhaastatteluun. CV / ansioluettelo ja työhakemus kannattaa siis hioa tarkasti. Se on merkki motivaatiosta.

Tälle sivulle on koottu työhakemusta ja ansioluetteloa tekemättömille työnhakijoille vinkkejä, miten tehdä ensivaikutelmasta hyvä. Voit myös ladata  ilmaisia  pohjia, joita muuttamalla voit  tehdä itsellesi  valmiin  hakemuksen ja CV:n.


Työhakemusmalleja

Työhakemus koostuu hakemuskirjeestä sekä ansioluettelosta. Sen täytyy vastata työpaikkailmoituksessa esitettyihin edellytyksiin ja hakijalta toivottuihin ominaisuuksiin. Työhakemukseen kannattaa laittaa kaikki tiedot, joista voi olla hyötyä kyseistä tehtävää haettaessa. Älä käytä samaa työhakemusta hakiessasi eri työpaikkoihin, vaan muunna se työpaikkakohtaisesti sopivaksi. Kysy itseltäsi, miten saat myytyä itsesi työnantajalle. Kerro, miksi juuri sinut kannattaa palkata ja mieti myös, mitä heikkouksia sinulla on. Muista, että hyvä työhakemus on helppolukuinen.

Hakemus on lähetettävä ajoissa työnantajalle. Näin teet hyvän ensivaikutelman. Muista tarkistaa hakemus ennen sen lähettämistä. Yksi hyvä tapa on antaa työhakemus ja CV ystävän luettavaksi ennen sen lähettämistä, koska et todennäköisesti pysty itse huomaamaan kaikkia mahdollisia niissä esiintyviä puutteita. Työnhakutilanteessa sinä myyt tulevaa työaikaasi työnantajalle.


1. Hakemuspohja: Hakemus 1

2. Hakemuspohja: Hakemus 2


CV- / Ansioluettelomalleja

CV on vapaamuotoinen lyhyt selvitys työhistoriastasi ja siitä, mitä osaat, sekä minkälainen ihminen olet. CV on hyvä pitää korkeintaan kaksi sivua pitkänä, jotta työnantajan on helppo nähdä olennainen. Ilman erillistä pyyntöä ei hakemuksen mukana lähetetä muita liitteitä kuin CV.

Täällä esitettyjä työhakemus- ja CV-pohjia kannattaa muokata jokaiseen työtehtävään sopivaksi. Ei siis kannata lähettää aina samaa hakemusta ja ansioluetteloa, vaan kannattaa mainita juuri kyseiseen tehtävään tarvittavat tiedot.


Yksinkertainen CV-pohja: CV 1

Kuvallinen CV-pohja: CV 2


Videoita työhakemuksen tekoon ja
työhaastatteluun liittyen

Alla on videoita, joista saa lisää tietoa työhakemuksen ja CV:n tekemisestä sekä työhaastattelussa toimimisesta. Jos työnantaja kiinnostuu työhakemuksesta, niin yleensä työn saamiseen ei riitä, että työnhakija vain saapuu työhakemuksen ja CV:n kanssa paikalle. Työhaastattelu on sosiaalinen tilanne, jossa hyvän ensivaikutelman luominen on erittäin tärkeää.

Työhakemusvideo

Työhaastattelun aikana kannattaa yrittää olla mahdollisimman rento ja luonnollinen. Näin antaa itsestään positiivisen kuvan. Tällä sivulla olevat videot kannattaa katsoa ja miettiä samalla, mitä omissa toimintamalleissa on parannettavaa.


Työhaastatteluvideo

Sähköinen työhakemus ja ansioluettelo

Nykyään on yhä yleisempää, että sekä työhakemus ja CV lähetetään työnantajalle vain sähköisessä muodossa. Myös perusteita tekstinkäsittelyohjelmien käytöstä odotetaan kokoajan enemmän työnhakijoilta yhä useimmissa töissä. Lataa tästä itsellesi työhakemusta varten ilmainen tekstinkäsittelyohjelma: OpenOffice

Sähköinen CV ja työhakemus kannattaa muuntaa ennen niiden lähettämistä helpommin luettavaan muotoon PDF-muuntajalla. PDF-formaatissa lähetetty työhakemus erottuu edukseen muiden työnhakijoiden tekstitiedostojen rinnalla. Ilmaisen PDF-muuntajan voit kätevästi ladata vaikka täältä: doPDF

Päivitetty viimeksi 2.8.2017