Vammalan Palloseuran jääkiekon alkumetrit

Monet ovat kysyneet, miten Vammalan Palloseuran jääkiekkoilu oikein alkoi? Vanhastaan tiedetään ensimmäisen jääkiekko-ottelun pelatun 19.1.1958 Kaalisaaren vanhassa kaukalossa Paviljongin edustalla. Vastustajana oli Rauman Lukon A-juniorit, jotka voittivat vähän myöhemmin seuran toistaiseksi ainoan Suomen Mestaruuden finaalissa Tampereen Tapparaa vastaan.

Palloseuran tekemisistä tiedetään lähinnä vuoden 1957 ja 1958 Tyrvään Sanomissa julkaistujen kirjoitusten perusteella. Nyt käsiin saadut dokumentit antavat taustaa tapahtuneelle. Oheiset, "nyt ekana julkaistuna, ei koskaan ennen" -tyyppiset dokumentit luovat pohjan kaikelle sille, mitä on tapahtunut seuraavien 56 vuoden aikana.

Oheinen dokumentaatio löytyi "Mr. VaPSin" eli Jussi Lehtisen arkistoista. Joku lukija saattaa hämmentyä teksteissä esiintyvästä "Reijo Lehtinen" -nimestä, mutta ei hätää! Totuus on monesti tarua ihmeellisempää, kuten tässäkin tapauksessa. Nimittäin Jussi sai kasteessa nimekseen Reijo Juhani. Kouluajoista lähtien hänet tunnettiin porukoissa Juhanina eli Jussina. Tämän vuoksi 50 -luvun kirjallisuudesta on mahdollista löytää samasta miehestä nimet Reijo ja Juhani, kuten myös Jussi. Sekaannusten välttämiseksi hän sitten myöhemmin muutti nimensä Jussi Reijo Juhaniksi, jonka jälkeen kukaan ei enää ole ihmetellyt yhtään mitään.

A5 -kokoinen kirja, jonka sisältönä on kolme vuoden 1957 kokouspöytäkirjaa ja yksi vuoden 1958 kokouspöytäkirja, maksoi hankittaessa 330 silloista markkaa. Vaikka vuoden ovatkin kohdelleet kirjaa hyvin, on muste imeytynyt osittain sivujen läpi, mutta tuskin se lukijaa haittaa.

 

 

 

Heti alkuunsa selviää ensimmäisen vuoden jääkiekkojaoston kokoonpano: Jussi Lehtinen (pj), Tuure Mäkinen, Matti Hakala ja Eero Nurmi.

Harjoitusten pääohjaajaksi (nykyisin tunnetaan nimellä valmentaja ja/tai Head Coach) valittiin Alpo Uurto.

Herra Juurikiveen päätettiin ottaa yhteys jo ensimmäisessä kokouksessa mailahankintoja varten. Toisessa kokouksessa tehtiinkin sitten jo tilaus: 20 kpl miesten ja 10 kpl poikien mailoja. Roismalassa sijainneesta mailatehtaasta saatiin näin ollen oikein käsintehdyt mailat. Pöytäkirja ei kuitenkaan kerro mitään mailojen kätisyydestä, käyryydestä saati kulmista. Ilmeisesti tällaiset päätökset sovittiin suorassa toimittajakontaktissa.

Joukkueiden kapteenien ja huoltajien valinta jätettiin jaostolle. Hakalan Matti sai oikeuden neuvotella kiikkalaisten kanssa mahdollisista otteluista.

Kun harjoitusvuorot oli saatu sovittua, annettiin opettaja Lindroosille oikeus tilata maalivahdin varustuksia Raumalta. Tämä tarkoittanee tilauksia Kisapukimesta.

Tammikuun 14. päivä 1958 valmistauduttiin Lukon käyntiin ja nimettiin joukkue. Aiemmista tiedoista poiketen, joukkue pelasi kymmenellä pelurilla (1+3+6), kuten vastustajakin. Palloseuran joukkue pelasi kokoonpanossa: Atte Kalliomäki, Eero Nurmi (mv), Matti Hakala, Jussi Lehtinen, ? Toivonen, ? Kulmala, Ilkka Välimäki, Harri Ahtikoski, Kari Raivio ja Pentti Eskola.

 

Mitä paikallislehti kirjoitti Palloseuran toiminnasta?

Harjoitukset saatiin käyntiin.

Lukon tuloa odotettiin innokkaasti ja lopulta ottelu saatiin pelatuksi.

  

 

Palloseura välitti pelaajilleen Herra Juurikiven mailatehtaan tuotteita. Sen vuoksi olikin suuri suru ilmassa, kun Roismalan mailatehdas paloi koneineen.

  

Kiikan Pallo-Kerho kohdattiin kahdesti. Pataan tuli molemmilla kerroilla. Lisää tarinaa Pallo-Kerhon sivuilta.

 

Nokialaiset kohdattiin ja myös Keikyään oli meininkin mennä. Juniorit aloittivat myös ottelut.

  

 

  

Syksyn vuosikokouksessa kerrattiin menneitä ja haluttiin kovin uuden kaukalon rakentamista.

  

Loppuvuodesta tehtiin myös kehitysehdotus uuden kaukalon rakentamiseksi Poronrannan ja Kaalisaaren kentän väliselle hiekkakentälle. Ehdotuksen ja toteutuksen välissä kului lopulta parisen kalenterivuotta.

 

 

Paluu Hokki sivulle!

Paluu pääsivulle!