Red Hotin historiikki:

Red Hotin tarina alkoi loppuvuodesta 1977 kun Hannu Vanhatalo, Juha Kursi, Olli Pilpola ja allekirjoittanut perustivat yhtyeen nimeltä Calbones. Nimi muutettiin jonkin ajan kuluttua Red Hotiksi, Billy Emersonin ja Billy Lee Rileyn piisin mukaan. Jonkinlaisia bändiviritelmiä oli jo ennen sitä, mutta nyt lähdettiin tekemään "oikeaa bändiä".

Allekirjoittanut lauloi ja soitti soolokitaraa, Olli hoiti komppikitaran, Juha oli rumpali ja Hannu basisti. Tyyliksi muodostui 1950-luvun rock and roll, joka oli tuolloin kovassa huudossa. Allekirjoittanut innostui asiaan lopullisesti keväällä 1978, kun silloinen alan ykkösbändi Teddy And The Tigers esiintyi Seukulla. Punk ja 70-luvun proge ei pahemmin innostanut, joten selkeä ja yksinkertainen 50-luvun musiikki teki vaikutuksen. Soitimme 70-luvun lopulla paljon myös 60-luvun alun rautalanka-musiikkia ja twist-klassikoita.

Vuosikymmenen vaihtuessa rajasimme tyylin vielä tarkemmin puhtaaksi rockabillyksi, jossa on paljon vaikutteita country-musiikista. Tuolloin aloin jo kuunnella paljon countrya ja sen akustista muotoa, bluegrassia. Samoihin aikoihin Hannu hankki kontrabasson ja opetteli oikeaoppisen "slap-bass"-tekniikan. Samoihin aikoihin komppikitaristiksi vaihtui Matti Suomalainen Keikyästä. Samalla komppikitara vaihtui sähköisestä akustiseksi.

Red Hot harjoitteli Hannun kodin yläkerrassa Jaatsinkadulla, itse asiassa Hannun huoneessa. Harjoituksia oli alkuaikoina jopa viikon jokaisena päivänä, sen verran kova oli innostus.

Jonkin verran tehtiin keikkojakin. Siihen aikaan tanssilavoilla oli nuoriso-iltoja paljon enemmän kuin nykyään. Kävimme mm. Punkalaitumen Särkässä, Lallintalolla, Vähtärin Huvikeskuksessa ja monissa muilla alueen tanssipaikoilla soittamassa. Muutaman kerran kävimme pääkaupunkiseudulla asti, mm. Tavastialla ja Mäntsälän lavalla, joka olikin pitkään "fifties"-väen ykköspaikka. Toki keikkoja oli myös Vammalan seudulla  mm. Seukulla ja koulubileissä. Iästämme johtuen olimme kortittomia, siispä kuskina toimi usein "Kämmäkän Elvis" Jukka Mäkelä. Joskus oli kuskina Laakson Ekku tai Pepe. Muistan Pepen kerran todenneen: "Musiikki on hieno harrastus, ja itsensä kehittäminen kannattaa aina". Tuon lauseen sisältö valkeni minulle vasta paljon myöhemmin.

Kävimme myös katsomassa monia englantilaisia ja amerikkalaisia alan bändejä, joita vieraili tuolloin usein maassamme. Mm. englantilaiset Crazy Cavan ja Matchbox tuli tsekattua. Erityisesti muistuu mieleen amerikkalaisen orginaalirokkari Jackie Lee Cochranin vierailu Säkylän Eenokilla.

Red Hot teki myös lyhyen levytysuran. Ensimmäinen EP-levy julkaistiin Hi Hat-merkillä, tuottajana Tommi Liuhala. Sijoitus Suosikin listalla vuonna 1981 oli yhdeksäs. Ykköspiisinä oli "My Guitar Kept-A-Playin`". Se, kuten muutkin kolme kappaletta oli allekirjoittaneen omaa käsialaa. Ennen Hi Hatin sopimusta otimme yhteyttä Teddy And The Tigersin manageriin Kari Heimoseen, joka niin ikään olisi ottanut bändin omalle Rebel-merkilleen. Näin itse asiassa kävikin myöhemmin, sillä Hi Hat -sopimus oli vain yhden äänitteen mittainen ja olimme vapaita solmimaan Heimosen kanssa sopimuksen. Kesällä 1982 äänitimme Heimosen johdolla Vantaan 303-studiolla LP:n verran musiikkia työnimellä "Big Black Engine". Suurin osa materiaalista oli omaa käsialaa, muutamalla lainapiisillä höystettynä. 50-luvun buumi oli jo tuolloin hiipumassa ja Heimosella ilmeisesti jonkinlaisia taloudellisia ongelmia, joten äänite jäi julkaisematta. Heimonen myi nauhat myöhemmin ruotsalaiselle Wildcat Recordsille, joka myi tuotokset edelleen porilaiselle My Way-Recordsille. My Way oli pari vuotta sitten jo julkaisemassa "Big Black Engine"-levyä, mutta hanke kaatui siihen, että eräs toinen Red Hot oli samoihin aikoihin julkaisemassa debyyttiään. Julkaisu olisi aiheuttanut sekaannusta, varsinkin kun uusi Red Hot levyttää samalle merkille kuin allekirjoittanut nykyään.

Red Hotin tarina loppui allekirjoittaneen mennessä armeijaan helmikuussa 1983. Samoihin aikoihin innostukseni amerikkalaiseen "roots"-musiikkin oli syventynyt ja bluegrass-musiikki astui lopullisesti mukaan kuvioihin. Olin hankkinut  edellisenä kesänä mandoliinin, josta muodostui pää-instrumenttini.

Red Hot miehet tänään:

Jussi Syren: Hoitaa rytmi-lehden ilmoitusmyyntiä ja tekee musiikkia Groundbreakers-yhtyeen kanssa. www.bluegrass.fi/jussisyren

Hannu Vanhatalo: MBA, vakuutusmeklarina Firstbrokersilla Helsingissä. Soitti bluegrassia Syrenin kanssa 80/90-luvun taitteessa The Lake Country Boysissa.

Juha Kursi: Oli pitkään armeijan palveluksessa, tällä hetkellä projektipäällikkönä Soneralla.

Olli Pilpola: Tapasin hänet pari vuotta sitten Ruotsinpyhtään bluegrass-fetivaaleilla. Olli on DI ja asuu Lahden seudulla.

Matti Suomalainen: Matti oli pitkään Nokian palveluksessa Oulussa, en ole vähään aikaan kuullut miehestä mitään.

Jussi Syren

Jussi Syren

The Red Hot originaalikokoonpanossa

The Red Hotin kuvattuna Jaatsilla Tyrvään kunnantalon rappusilla huhtikuussa 1979.

Ylhäältä alas: Jussi Syren, Olli Pilpola, Hannu Vanhatalo ja Juha Kursi.

Paluu Rock´n Roll sivulle

Paluu kotisivulle