Näin lopulta kävi:

XI Jukolan viesti aikakirjoihin ennätyskisoina
Asikkalan Raikas voitti vakuuttavasti
Viime lauantain ja saunnuntain välisenä yönä yhdennentoista kerran juostu Jukolan Viesti saatiin suorittaa ihanteellisissa olosuhteissa Tyrvään Vaununperän maastoissa. Tästä maamme suurimmasta suunnistuskilvasta muodostui ennätysmäinen kaikissa suhteissa aikaisempiin kisoihin mennessä. Jo avajaiistilaisuus Vammalan keskusurheilukentällä muodosti mahtavan, värikkään näyn, jota uljaampi oli vain näkymä kilpailukeskuksessa, Pelttarin talon mailla Vaununperällä.

Kauniina kesäyönä haki rasteja yli tuhannen suunnistajaa eri puolilta maatamme. Se on suurin osanottajamäärä Jukolan Viestissä tähän mennessä. Järjestelyt onnistuivat viimeistä piirtoa myöten, ja tämän kertaiset kisat voidaan viedä aikakirjoihin todellisina ennätyskisoina.

Tämänkertaisen viestin voittajaksi selviytyi Asikkalan Raikas, jonka ankkuriosuuden mies saapui maaliin 22 minuuttia ennen seuraavaa, IK Örneniä edustavaa L. Backmania. Tämä oli Raikkaan toinen voitto, sillä v. 1955 järjestetyissä kilpailuissa selvitti joukkue itsensä ensimmäiseksi.

Värikäs näky

Arviolta kahteentuhanteen nouseva väkijuokko sai katsella värikästä ja unohtumatonta näkyä avajaistilaisuudessa Vammalan keskusurheilukentällä, kun Vammalan ja Karkun torvisoittokunnan puhaltaman marssin soidessa yli tuhannen kilpailijan muodostama ryhdikäs rivistö kaarteli hiilimurskaa myöten keskikentän nurmimatolle. Kirkkaissa urheiluasuissaan näkymä oli todella silmiä hivelevä.

Kilpailun avauksen suoritti kilpailujen johtaja Veikko Lehto. Vammalan kauppalan tervehdyksen esitti kauppalanjohtaja Laino Allinniemi, joka puheessaan totesi, että kilpailut tulevat arvokkaalla tavalla lisäämään niiden haarvinaisten tapahtumien lukua, jotka pääsevät pysyvästi historiaan.

Tyrvään kunnan tervehdyksen lausui kunnanvaltuuston puheenjohtaja, maanviljelijä Paavo Prusi.

Paimentorvi törähti - laukaus pamahti: kilpailu alkoi

Tasan kello 21 painoi kapteeni Unto Ikäheimo valopistoolin liipasinta, savuava raketti kohosi korkeuksiin ja leimahti, jolloin 134 joukkueen ensimmäiset viestinviejät ponnahtivat matkaan kohti ensimmäistä 14,8 kilometrin päässä sijaitsevaa rastia. Viittä minuuttia aikaisemmin oli paimentorvi törähtänyt merkiksi karttojen ottamiseksi tutkittavaksi.

Kokkola johtoon

Ensimmäiset tiedot kilpailun vaiheista...

  Voittaneessa joukkueessa juoksivat: Esko Riukka, Esko Vainio, Soini Jussila, Heino Avikainen, Mikko Salokannel, Jouko Tommola ja Aulis Kivistö.

10 parasta:

1. Asikkalan Raikas I 10.22,11, 2) IK Örnen I10.44,29, 3) Gamlakarleby Idrottsförening 10.53,13, 4) XYZ I 10.59,45, 5) Helsingin Suunnistajat IL 11.0685, 6) Turun Suunnistajat I 11.08,27, 7) Tampereen Pyrintö I 11.11,50, 8) XYZ II 11.15,55, 9) Närpes OK I 11.16,14, 10) Hyvinkään Tahko I 11.18,02.

 

Yksimielinen kiitos järjestelyistä
Niinkuin Tyrvään Sanomissa aikaisemmin on kerrottu, on XI Jukolan Viestin tämänkertaiset järjestäjät Suunta-Sepot ja Karkun Karku tehneet jättiläistyön kisojen kaikin- puoliseksi onnistumiseksi. Tehtävä otettiin vastaan luottamuksenosoituksena. Se, että oltiin tämän luottamuksen arvoisia, selviää eri lehtien lausunnoista. Helsingin Sanomat kirjoittaa:
Taidokasta järjestelyä kilpailun hoitamisessa

Tämän kertainen Jukolan Viesti oli monessa suhteessa erikoinen. Saavutettiin uusi ennätys, juostiin ensikertaa Satakunnassa jne. Myös järjestelyihin oli pantu valtavasti työtä. Aivan pienelle alueelle keskitettynä seisoi telttakylä vierellään lumiaidoin erotetut vaihtopaikat ja maalit. Vaih-topaikkojen sivuilla oli mainion käyttökelpoinen tulostaulu, jollaista- yli 50 metriä pitkä - ei ennen suunnistuskisoissa ole nähty. Taululla olivat useassa rivissä isot kortit, joista näki, kuinka joukkue oli vaihtanut missäkin vaihdossa.

Kilpailun johdossa pääasiallisesti työstä ja vastuusta vastasi kilpailunjohtajaVeikko Lehto. Mainiot radat olivat Onni Kallion ja Harri ja Matti Rantalan työtä. Kilpailun ylisihteeri Veikko Koskelo, valvoja Jalmari Arrelo, huoltopäällikkö Toivo Jokinen ja kilpailukanslian päällikkö Ture Lehtimäki hoitivat muita ripeästi toimivia viestin osia.

kilpaan osallistui lisänä 79 Venlan joukko. Järjestäjien, Suunta-Seppojen ja Karkun Karkun koulitut toimitsijavoimat saivat loistavalla täsmällisyydellä`ja monella uudella menetelmällään mallikelpoisesti rullat pyörimään. Asikkalan…

Satakunnan Kansa:

...lähtö-, maali- ja majoitusalueelta kotiseuduilleen. Koko yön kestänyt kilpailu mitä kauneimmassa kesäyössä ja mitä uljaimman luonnon keskellä oli ottanut osansa, mutta antanut myös lisänsä. Viesti oli onnistunut parhaimmalla mahdollisella tavalla. Kilpailu lujasti rakennettuine ja kitkattomasti toimivine järjestelykoneistoineen oli ollut täysosuma. Sen tunnustivat kilpailijat ja sen tunnusti muukin väki

Aamulehti:

Järkeä käytetty paljon ja oikein

Suomen Suunnistusliiton puheenjohtaja, ins. Immo Teräs oli tyytyväinen näkemäänsä ja kuulemaansa. Erityisesti hän ihmetteli loistavaa järjestelyä ja sanoi:.Tällaista en ole ennen nähnyt. Parempaa ei voi ollakaan. Viimeistelyn lisäksi on nähtävissä monenlaista uutta, näiden kilpailujen aikana ensimmäisen kerran kokeiltua. Niksejä on keksitty monenlaisia. Järkeä on käytetty paljon ja oikein -mutta Veikko Lehdollahan onkin hienoja ajatuksia.

Kansan Lehti:

...134 joukkuetta oli vakain tuu-min lähtenyt tähän Suomen suurimpaan

 

 

Paluu Jukola 1959 sivulle!